Demir By: Eslemnur Date: 23 Aralýk 2010, 02:34:36
Demir
Hemoglobinin yapýsýnda yer alan demir, oksijenin dokulara taþýnmasý ve hücre solunumu için çok önemlidir. Eksikliðinde kansýzlýk ortaya çýkar. Saðlýklý bir yapýya sahip olmak, her daim enerjik olmak için kullanmanýz gereken en önemli mineral demirdir.
Vvücutta demir azlýðý þu belirtilerle kendisini gösterir. Nefes darlýðý, anemi, soðuða karþý duyarlýlýk, üþüme, çarpýntý, saç kýrýlmasý ve dökülmesi, çiðneme güçlüðü, sindirim bozukluklarý, baþ dönmesi, yorgunluk, kemik zayýflýðý, týrnak bozukluklarý, iþtahsýzlýk, sinirlilik, aðýz içi enflamasyonu, þiþmanlýk, solgun bir yüz, zihin fonksiyonlarýnýn zayýflamasý...
Vücuttaki demir miktarýný azaltan en önemli etkenler ise fosfor tüketimi fazla olan bir beslenme biçimi, fazla alkol alma, sindirim bozukluðu, uzun süreli hastalýklar, ülser, fazla miktarda çay ve kahve tüketimidir. Ayrýca aðýr egzersizler ve çok terlemek de demir eksikliðine yol açýyor. Demir, kanýn vücuda oksijen taþýmasýný saðlayan hemoglobinin oluþmasýna yardým eder. Adet kanamalarý ve hamilelik vücuttaki demir miktarýný azaltýr. Vejetaryenler, diyet uygulayanlar ve yaþlýlar,demir eksikliði tehlikesiyle karþý karþýyadýrlar. Demir eksikliði anemi (kansýzlýk) yaratýr. Karaciðer kýrmýzý et, balýk türleri, kuru fasulye, kurutulmuþ meyve, yumurta sarýsý ve yeþil yapraklý sebzeler, demir içeren besinlerden bazýlarýdýr. En çok da kadýnlarýn demir tüketmesi gerekiyor, çünkü reglin yaný sýra hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadýnlarýn vücutlarýndaki demir oraný hýzla azalýyor. Çünkü anne, çocuðun demir ihtiyacýný, kendi vücudundaki demirle karþýlýyor. Ayrýca kadýnlar erkeklere göre vücutlarýnda daha az demir depolayabiliyorlar, bu nedenle de mutlaka takviye demire ihtiyaç duyuyorlar.Uzmanlar günlük besinler dýþýnda hergün ilave demir alýnmasý konusunda hemfikirler.