Bu belirtiler varsa dikkat! By: zahdem Date: 22 Aralýk 2010, 16:12:22
Uzun süren karýn aðrýlarýnýn ölüme götürebilecek kadar önemli nedenleri olabileceði belirtildi.Genel Cerrahi Uzmaný Op. Dr. A.Kerim Özakay, ihmal edilen ve uzun süren karýn aðrýlarýnýn kiþiyi ölüme götürebileceðini vurgulayarak, uzun süren aðrýlarda mutlaka hekime baþvurulmasý gerektiðini söyledi.
Ýstanbul Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmaný Op. Dr. A.Kerim Özakay, karýn aðrýsýnýn hemen herkesin hayatý boyunca en az bir kez karþýlaþtýðý bir durum olduðunu belirterek, karýn aðrýsýnýn birçok nedeni olduðunu söyledi. "Özellikle ani baþlayan karýn aðrýlarýnda mutlaka hekime danýþýlmasý ve danýþýlmadan aðrý kesiciilaçalýnmamasý gerekir" diyen Özakay, karýn aðrýsýnýn önemli bir bulgu olabileceðini belirterek birçok önemli noktanýn altýný çizdi. Özakay, "Kaburgalarýn alt kenarýndan baþlayýp kasýklara kadar olan vücut bölümünün aðrýlý durumlarýna kýsaca karýn aðrýsý denir. Karýn aðrýsý karýn boþluðundaki organlarýn hastalýklarýndan kaynaklanabileceði gibi karýn boþluðu dýþýndaki organlarýn hastalýklarýnda yansýyan aðrý þeklinde de oluþabilir.Karýn aðrýsý yapan durum ve hastalýklar oldukça fazladýr. Basit bir üþütmeden, gýda zehirlenmesinden, ameliyat gerektiren ciddi hastalýklara kadar çok sayýda karýn aðrýsý sebebi vardýr. Örneðin, kalp krizinde ya da akciðerlerin iltihaplý hastalýklarýnda karýn aðrýsý gözlemlenebilir" dedi.
Karýn aðrýsý yapan hastalýklarýnýn "Akut" (ani baþlangýçlý) karýn aðrýsýna sebep olan hastalýklar ve "Kronik" (uzun süren, tekrarlayan) karýn aðrýsýna sebep olan hastalýklar olarak kabaca ikiye ayrýldýðýný dile getiren Op. Dr. Kerim Özakay, "Akut karýn aðrýsýna sebep olan hastalýklara Apandisit ve böbrek taþý düþürmeyi, kronik karýn aðrýsýna sebep olan hastalýklara da safra kesesi taþlarý, oniki parmak baðýrsaðý ülserini örnek verebiliriz. Her karýn aðrýsýnýn altýndan ciddi birhastalýkçýkmayabilir.
Aðrý sebeplerini araþtýrýrken pek çok deðiþkeni deðerlendirmek gerekir. Kiþinin yaþý, cinsiyeti, aðrýnýn yeri, süresi, beraberindeki þikayetler, var olan baþka hastalýklar, tetkik sonuçlarý önemlidir. Tek baþýna aðrý teþhis için yeterli deðildir. Hafif ama sürekli bir aðrýnýn altýndan mide kanseri gibi ciddi bir hastalýk çýkabileceði gibi þiddetli, kývrandýrýcý bir aðrý küçük bir böbrek taþý sebebiyle olabilir" açýklamasýnda bulundu.
Op. Dr. A. Kerim Özakay, aðrýya ateþ, kusma, genel durum bozukluðu, gaz ve gayta çýkaramama eþlik etmiyorsa, gelip geçici gaz sýkýþmasý þeklinde aðrýlar çok sýk tekrarlamýyorsa ve aðrý hafif, kýsa süreli ve yandaþ þikayetleri yoksa korku duyulmasýna gerek olmadýðýný söyledi. Hangi tip karýn aðrýsýnda endiþe duyulmasý gerektiðini ise þöyle sýraladý;
- Aðrýnýn yanýnda ateþ, bulantý, kusma, ishal, kanama, kabýzlýk gibi yandaþ þikayetler varsa,
- Ani baþlayýp giderek þiddetlenen geçmeyen aðrýlarda,
- Aðrý hafif bile olsa çok uzun süren (günler,haftalar süren aðrýlar) aðrýlarda.
Bu belirtileri gözlemleyen hastalarýn kesinlikle hekime baþvurmasý gerektiðini anlatan Özakay, "Bazen saatler kaybetmek tedavide ciddi sorunlara yol açar. Mesela delinmiþ ülser durumunda acilen hasta ameliyat edilmelidir" dedi.
Aðrýnýn sebebi bilinmeden kullanýlan aðrý kesici ilaçlarýn bazen teþhiste kullanýlan ipuçlarýný ortadan kaldýrdýðý için teþhisin zorlaþtýðýný da anlatan Op. Dr. A. Kerim Özakay, "Kural olarak karýn aðrýsýnýn sebebini tam olarak belirlemeden aðrý kesici kullanmayý önermiyoruz. Bu konuda en sýk karþýlaþtýðýmýz olumsuz örnek apandisit olan kiþilerdir. Apandisit ilk baþladýðýnda aðrý belirsiz olduðundan ya hekim tarafýndan ya da hasta kendisi aðrý kesici alýr. Hastanýn aðrýsý kesilir ama apandisit iltihabý
da alttan ilerlemeye devam eder. Sonunda bu hastalar gecikmiþ olarak, bazen patlamýþ apandisit olarak hekimin karþýsýna gelirler" ifadelerini kullandý.
Özakay, "Karýn aðrýsýnda hasta ne yapabilir?" sorusuna ise þöyle karþýlýk verdi;
"En çok dikkat çekmek istediðimiz nokta, hemen aðrý kesici ilaç almamaktýr. Belki basit bir gýda hazýmsýzlýðý veya soðuk algýnlýðýdýr. Ama þiddetli, birkaç saat geçmesine raðmen dinmeyen bir aðrý varsa, aðrý ile birlikte kiþiyi günlük hayatýndan alýkoyan þikâyetleri varsa hekime baþvurulmalýdýr."
Eriþkinlerde en sýk görülen karýn aðrýsý sebeplerinin baþýnda kadýnlarda jinekolojik kaynaklý aðrýlar, erkeklerde mide ve baðýrsak hastalýklarýna baðlý aðrýlar geldiðini dile getiren Genel Cerrahi Uzmaný Op. Dr. A.Kerim Özakay, kadýnlarda ikinci sýrada safra kesesi taþlarýna baðlý aðrýlarla karþýlaþýldýðýný sözlerine ekledi. Özakay, çocuklarda ise en sýk bazý bakterileri ve parazitlerin neden olduðu mide ve baðýrsak hastalýklarý nedeniyle karýn aðrýsý görüldüðünü söyledi.
Özakay, önemli bir uyarýda da bulunarak, ihmal edilen ve uzun süren karýn aðrýlarýnda en tehlikeli durumun karýn içi organlarýnýn kanseri olduðunu vurguladý. Akut aðrýlý durumlarda ise en tehlikeli durumun aort anevrizmasýnýn yýrtýlmasý olduðunu anlatan Op. Dr. A.Kerim Özakay, sonucun ölümcül olduðunu söyledi. Karýn aðrýsý olan kiþilerin öncelikle aile hekimine muayene olmasý gerektiðini ifade eden Özakay, "Eðer karýn aðrýsý sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalýklarý uzmanýna, yetiþkinler için de genel cerrahi uzmanýna muayene olmak gerekir. Çok evhamlý kiþiler, hastalýk hastalýðý olan kiþiler, bazý ilaç alýþkanlýðý olan kiþiler, hastalýk taklidi yapanlar ve en sýk da psikosomatik rahatsýzlýðý olanlar karýn aðrýsýndan yakýnýrlar. Mesela ailesinde baðýrsak kanseri görülmüþ kiþiler en ufak karýn þikayetinde aðrý var diye doktora baþvurur" açýklamasýnda bulundu.
ÝHA