Kalbin en iyi dostu By: zahdem Date: 22 Aralýk 2010, 16:08:46
Üzüm suyunun, kalp damar hastalýklarýndan koruyucu etkisinin daha fazla olduðu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Týp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin, serbest radikaller, antioksidanlar,kanser biyokimyasý, kök hücre biyolojisi, fitoterapi ve anti-aging konularýnda yaptýðý bilimsel çalýþmalar sonucunda yazdýðý ''Ýyileþtirir, güzelleþtirir: üzüm'' isimli kitabýnda üzümün faydalarýný anlattý.
Bilimsel çalýþmalarýyla 2004 yýlýnda Türk Hematoloji Derneði Genç Araþtýrmacý Ödülü, 2008 ve 2010 yýllarýnda ise Gevher Nesibe Bilimsel Araþtýrma Teþvik Ödülü'nü kazanan Çetin, kitabýnda ''güzellik, gençlik vesaðlýkiksiri olarak nitelendirilen üzümün insan hayatýndaki önemini'' ele aldý.
Çetin, son yýllarda þarabýn özellikle kalp hastalarý için çok faydalý olduðu yönündeki görüþlerin arttýðýna iþaret ederek, ''Üzüm suyu mu? Þarap mý?'' konusundaki tartýþmalara kitabýnda yer verdiðini belirtti.
Yapýlan bilimsel çalýþmalarla faydalarý açýk bir þekilde ortaya konan üzümün bilinen en önemli özelliðinin ''doðal antioksidan olarak kansere karþý koruyuculuðu olduðunu'' vurgulayan Çetin, üzümün kabuðunda, çekirdeðinde ve suyunda bulunan ''resveratrol'' maddesinin kanserin pek çok safhasýnda durdurucu etkiye sahip olduðunun bilimsel olarak kanýtlandýðýný dile getirdi.
Bazý araþtýrmacýlarýn kýrmýzý þarabýn kalp hastalýklarýndan koruyucu bir içecek olduðunu ileri sürdüklerini anýmsatan Aysun Çetin, þunlarý söyledi:
''Bazý araþtýrmacýlar, kýrmýzý þarabýn kalp hastalýklarýndan koruduðunu söyleseler de, pek çok araþtýrmacý farklý sonuçlara ulaþmýþtýr. Gerçekte kalp-damar hastalýklarýndan koruyucu etkiye sahip olan þarap deðil, üzüm suyudur. Mor üzüm suyunda bulunan flavonoid madde miktarý litrede 500 miligramdan fazladýr. Üzüm suyu, þarap ve etil alkolden arýndýrýlmýþ þaraba göre çok daha yararlý bulunmuþ ve tüm yararlý etkilerin üzüm suyunda bolca bulunan polifenolik bileþiklere ait olduðu gösterilmiþtir. Üstelik son yýllarda yapýlan birçok araþtýrma ile az miktarda bile olsa alkolün insan vücudu için son derece zararlý olduðu kanýtlanmýþtýr.''
Çetin, kalp hastalýklarýndan korunmada faydalý olduðu öne sürülen þarabýn, içeriðindeki alkol nedeniyle insan saðlýðý açýsýndan zararlý olduðunu yineleyerek, vücutta serbest radikal üretimini artýran alkolün baþta kanser olmak üzere pek çok hastalýðýn baþlangýcýna zemin hazýrladýðýný vurguladý.
Alkolün, aðýz boþluðu, yutak, yemek borusu, mide ve rektum gibi sindirim kanalý kanserleri ile karaciðer, pankreas, meme ve prostat kanseri risklerini de artýrdýðýný ifade eden Çetin, þöyle devam etti:
''Üzümün içeriðinde bulunan resveratrol maddesi, son yýllarda adýný sýk duyduðumuz serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Serbest radikaller, radyasyon, besinlerdeki katký maddeleri,ilaçartýklarý, güneþ ýþýðý, havadaki kimyasal maddeler, egzoz ve baca dumanlarý, çevre toksinleri, stres, virüsler, alkol, sigara ve aðýr metaller gibi dýþ kaynaklý etkenlerle ortaya çýkarak hücre yapýsýna ciddi zararlar verir. Bu durum, kanser gibi hastalýklara yol açarken yaþlanma etkilerini hýzlandýrýr. Alkol, tüm bu sorunlara yol açan serbest radikalleri artýrdýðý gibi, beyin ve sinir hücrelerine zarar verir. Þarabýn kalp hastalýklarý için faydalý olduðunu söylerken alkolün bu zararlarý unutulmamalýdýr. Bu nedenle, üzüm suyu tüketilmesi daha ekonomik ve koruyucudur. Þarap yerine üzüm suyu tercih edilmesi, baþta beyin olmak üzere tüm dokulara zarar veren etil alkolden korunmayý ve üzümün tüm olumlu etkilerinden faydalanmayý saðlayacaktýr.''
AA