Mide By: Eslemnur Date: 21 Aralýk 2010, 13:17:57
Mide
Torba benzeri bir organ olan mide 1-2 litre kapsayabilir. Diyafram kasý ve karaciðerin hemen altýnda, karýn boþluðunun üst bölümünde yer alýr. Yemek borusunun mideyle birleþtiði bölümün adý mide aðzý (kardia), mideden baðýrsaða geçiþin adý ise mide kapýsý (pilor) olarak adlandýrýlýr. Mide duvarý dört katmandan oluþur. En üstteki katman olan mukoza, mide boþken kývrýmlar halindedir. Mukoza üç tip salgýbezi içerir: Kardiya bezleri, pilor bezleri ve midenin kendi salgýbezleri. Midenin kendi salgýbezleri, mide gövdesi ve mide kubbesinde yoðunlaþmýþtýr. Bu bezler, mukus, pepsinojen ve öteki protein parçalayýcý enzimleri salgýlarlar. Yemek borusununkine göre, mide duvarý daha incedir ve daha az kas yapýsýna sahiptir. Mideye ulaþan besin lapasýnýn mide sývýlarý ile iyice karýþabilmesini ve mide kapýsý açýkken bu karýþýmýn baðýrsaða geçiþini saðlayabilmek için, mide duvarý da ritmik bir kasýlmayý sürdürür.
Besinlerin midede bekleyiþ süreleri, onlarýn özelliklerine göre deðiþim gösterir. Sindirimi zor besinler genellikle hafif besinlerden çok daha uzun süre midede beklerler. Kaz veya domuz kýzartmasý gibi sindirimi çok zor olan besinlerin midede bekleyiþ süreleri altý saati bulabilir. Buna karþýn hafif besinler yarým saat içinde baðýrsaða geçebilirler.