Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Mide By: Eslemnur Date: 21 Aralýk 2010, 13:09:46
Mide

Yemek ve içmekte ölçüyü kaçýrdýðýmýzda en aðýr yükü sýrtlanan organ midedir. Fazla alkol, fazla sigara, fazla aspirin ve yapay katkýlý besinler mideyi zorlayanlarýn önde gelenleridir.

Midenin baþlýca görevi ise, besinleri ince baðýrsaðýn sindirebileceði kývama getirmektir ve bunu, salgýladýðý asitler ve çok etkili enzimler sayesinde baþarýr.

Ama mideyi ele almadan önce yemek borusunu dikkatle gözden geçirmemiz doðru olur. Mide borusundaki yanmalar ve aðýzda ekþimsi bir tat oluþturan geðirmeler bir mide probleminin belirtileridir. Bu tür problemler mukoza koruyucu bitkilerle, örneðin ebegümeci ve keten tohumu ile giderilebilir, ama yine de rahatsýzlýðýn nedeninin teþhis edilmesi gerekir. Ayný biçimde, yutkunma zorluklarýnýn da uzmanlarca gözden geçirilmesi gerekir. Bu tür rahatsýzlýklar genellikle sinirsel gerginliklerden ve korku hallerinden kaynaklanabilir ve þerbetçiotu, kediotu kökü, yeþil yulaf, lavanta gibi bitkilerin çayý ile tedavi edilebilir.


radyobeyan