Taş atmak By: sidretül münteha Date: 19 Aralık 2010, 21:55:59
(404) Taş Atmak
905— Abdullah ibni Muğaffel'den rivayet edildiğine göre, demiştir Peygamber taş atmayı yasakladı ve
(Atılan) taş avı öldürmez ve düşmanı helak etmez; ancak ve diş kırar.»[533]
Taş, avlanacak hayvana veya düşmana atılır. Gaye, hayvanı avlamak ve düşmanı öldürmektir. El veya sapanla atılacak taş bu maksadı yerine getirmez; ancak hayvanı incitir ve insanın dişini kırar, gözünü çıkarır, incitir. İstisnaî durumlar dışında hol böyle olunca, taş atmayı Peygamber yasaklamışlardır. Fıkıh âlimleri taş atmak suretiyle avlanan hayvanların eti yenip yenmeyeceği hususunda ihtilâf etmişlerdir. Bir kısmı taşla avlanan hayvanın mutlak olarak eti yenmeyeceği görüşündedir. Diğer bîr kısım âlimler de şartlı olarak etinin yenebileceğini söylemektedirler. Eğer atılan taşın yaralaması atıcının kuvvetinden olur da hayvan bu sebepten ölürse eti yenir. Ancak taşın yuvarlanması veya yüksekten düşmesi sonunda taş ağırlığından hayvan yaralanıp ölürse eti yenmez. Hanefi mezhebinin görüşü de budur. Ayrıca avcının taş atarken besmele getirmesi ve hayvanı canlı bulduğu takdirde onu boğazlaması, avı takip etmesi şarttır.
Netice olarak anlaşmıyor kî, taş atmak suretiyle avcılık etmek ve düşmanin gözünü çıkarıp dişini kırmak gibi sakat bırakıcı ister doğru değildir.[534]
(405) «Rüzgâra Sövmeyiniz»
906— Ebü Hüreyre şöyle demiştir:
— Mekke yolunda insanları rüzgâr tuttu: Hazreti Ömer de hacca niyet etmişti. Rüzgâr ise çok şiddetlenmişti. Hazreti Ömer çevresinde olanlara «Rüzgâr nedir?» diye sordu. Bir şey cevap veremediler. Ben Dedim ki, rüzgârdan sorduğunu öğrendim. Ben, Resülüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim:
«— Rüzgâr, Allah'ın rahmetindendir; hem rahmet getirir, İlem getirir. Siz ona sövmeyiniz.»[535]
Bu hadîs-ı şerif aynı bölüm altında 719 ve 720 sayılarda geçmiştir, için bunlara müracaat edilsin.[536][533] Butıârl: (78) Kİtabu'1-Bdeb, (122.) Bab. Feihu'l-Mübdl: C. III. s. 278, Kitabu's-Sayd. Müslim: (34) Kitabu's-Sayd, Hadis : 54, Fa&tu'llah: C. n, s, 352. Ebü Davud: Kîtabu'1-Bdeb, C. II, s. 657, Î952/Mîsır bsk.
A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/263-264.
[534] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/264.
[535] Eaû Davud: (4C) Kitabu'l-Edefa, (104.) Bab, Hadîs: 5097. İbni Mace: (33) Kitabu'l-JSdcb, (29.) Bab, Hadis : 3727.
A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/264-265.
[536] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/265.
Ynt: Taş atmak By: RAMAZAN 7/D Date: 24 Ocak 2016, 20:50:28
Es Selamün Aleyküm . Avlanacak bir insan hayvana acı çektirmeden ona zulmetmeden hemen öldürmelidir . Fakat taş atılırsa sadece hayvan yaralanabilir . ve bu durumda acı çeker . Bu da doğru değildir .
ALLAH cc razı olsun
Ynt: Taş atmak By: Mustafa/Samed Date: 24 Ocak 2016, 21:38:28
Ve Aleykümüsselam. Avlanırken taş atmamalıyız çünkü hayvan direk ölmez ve acı çeker. Paylaşım için Rabbim razı olsun.
Ynt: Taş atmak By: Kevšer Date: 24 Ocak 2016, 22:02:27
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Bu bilgiler için Rabbim Razı olsun kardeşim.
Ynt: Taş atmak By: Edanur 8/D Date: 24 Ocak 2016, 23:09:37
Aleykümüsselam.
Taş atmak dinimizce yasaklanmıştır.Avlanacak olan hayvanın canı yanmadan hemen avlanmalıdır.Taş atarak yanlızca o hayvanı yaralar ve canını acıtmış oluruz.Allah c.c razı olsun
Ynt: Taş atmak By: rabiayldz Date: 01 Şubat 2016, 15:25:27
Esselamü aleyküm.
Taş atmak dinimizce yasaklanmıştır.Hayvanların canını yakmak çok günah.Hayvanların canını yakmamamız gerek.Küçücük bir kuşu avlıyorlar.Eti yokku niye avlıyorlar.Kimse böyle kötü şeyler yapmaz inşAllah. (AMİN).
Ynt: Taş atmak By: Bilal2009 Date: 01 Şubat 2016, 16:08:21
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Hayvanlara veya insanlara taş atmamalıyız. Rabbim bizleri Efendimiz in yolundan gidenlerden eylesin.
Ynt: Taş atmak By: melda 6D Date: 01 Şubat 2016, 16:15:55
Selamün aleyküm. Rüzgar Allah c.c rahmetidir. Taşa atmayı Peygamber Efendimiz yasaklanmıştır. Taş atmak ne hayvanı ne de insanı öldürür ancak zarar verir.
Ynt: Taş atmak By: mevlüde06 Date: 02 Şubat 2016, 14:10:55
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.iki baslik altinda da onemli konular aciklanmis.Allah razi olsun paylasim icin.biz de ogrenmis olduk bu vesileyle
Ynt: Taş atmak By: Sümeyye Şahiner7B Date: 02 Şubat 2016, 14:44:06
Esselamu Aleykum verahmetullah ; Taş atmak amacıyla hayvanın bir yerin incitip onu bırakmak doğru değildir . Ama Hanefi mezhebinin anlayışı olarak avcının gücüyle taş atılır ve hayvan ölürse eti yenilir ama bir yerden taş düşerde hayvanı öldürürse eti yenilmez .Bu yazıda rüzgara sövülmemesindende bahsedilmiştir . Bazen çok soğuk ve kuvvetli esen rüzgara insanlar tarafından hakaretler gelebiliyor . Efendimiz (s.a.v.)''Rüzgâr, Allah'ın rahmetindendir; hem rahmet getirir, İlem getirir. Siz ona sövmeyiniz.'' buyurarak rüzgara sövülmemesi gerektiğini bizlere bildirmiştir .Allah c.c razı olsun
Ynt: Taş atmak By: selinay 7b Date: 09 Şubat 2016, 22:57:16
Selamun Aleykum
Peygamber efendimiz taş etmeyi yasaklamıştır . Tad atmak bir canlıyı öldürmez . Ancak onun zarar almasının veya yakalanmasının sebebidir.
Allah razı olsun
Ynt: Taş atmak By: ceren Date: 09 Şubat 2016, 23:46:21
Aleykumselam.Tas suyun toprgi asindrimasi belirli bir zaman sonra katilasmasi ile olusur.serttir bir canliyi öldürmez ama zarar verir.Rabbimin yarattigi varlikalri koruyan ve zarar vermekden kacinan kullardan olalim insallah....