Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Basur By: Eslemnur Date: 19 Aralýk 2010, 17:58:34
Basur (Hemoroit)


Basur, düzbaðýrsaðýn(rektum) ve anüsün çok rahatsýzlýk verici bir hastalýðýdýr. Düzbaðýrsaðýn içinde veya anüsün dýþýnda oluþabilir. Þifalý bitkilerle içten ve dýþtan yapýlan tedavilerde genelde baþarýlý sonuçlar alýnabilir. Ama her þeye raðmen, hastalýðýn kaynaðýnýn teþhis edilerek öncelikle tedavisi þarttýr. Eðer bu temel tedavi yapýlmazsa, basurlar hep yeniden oluþacaktýr. Hastalýðýn nedeni, öncelikle, daha önceki bölümlerde ele aldýðýmýz, kronik kabýzlýktýr. Hastalýðýn oluþmasýndaki ikinci önemli neden ise, karaciðer fonksiyon bozukluklarýdýr. Ayrýca gebelik döneminde altkarýnda kan dolaþýmý yetersizliðinden, hareketsizlikten veya þiþmanlýktan da kaynaklanabilir. Kan damarý duvarlarýnýn kalýtýmsal zayýflýðý nedeniyle de basur memeleri oluþabilir. Bu memelerin patlamasý sonucunda açýk kýrmýzý renkli kan görülür. Bu kanýn gerçekten de basurdan kaynaklanýp kaynaklanmadýðýnýn bir uzman doktor tarafýndan mutlaka teþhis edilmesi gerekir. Böylece, kötü karakterli bir hastalýk kuþkusundan da kurtulunmuþ olur. Doktora gitmekten çekinmek hiçbir yarar saðlamaz, ama kötü karakterli hastalýklarýn erken teþhis edilebilme þansý elden kaçýrýlmýþ olabilir.

Uzun süre oturulduðunda, oturulan bölgeye kan hücum eder. Bu durum, kabýzlýkla birlikte basur oluþumuna yol açar. Acaba bu duruma karþý neler yapýlmalýdýr? Açýk havada yürüyüþ veya hafif sporlar ve yüzme, altkarýn bölgesinin kan dolaþýmýný uyarýr. Ayrýca kabýzlýða karþý da önlemler alýnmalýdýr. Buðday kepeði, keten tohumu unu, siyah ekmek, bal, bol miktarda sebze ve pirinç harikalar yaratabilir. Anüs kaslarýný çalýþtýrýnýz. Böylece damarlarda birikmiþ olan kaný daðýtabilirsiniz: Günde pek çok kere, anüs kaslarýný birkaç saniye boyunca sýkýnýz ve bu hareketi en azýndan 20 kere yineleyiniz. Her dýþkýlamadan sonra anüsü bol suyla yýkayýp, yumuþak tuvalet kaðýdý ile kurulayýnýz. Soðuk suda oturma banyolarý, mayýs papatyasý ve atkuyruðu kaynama suyu ile hazýrlanan soðuk oturma banyolarý rahatlatýcýdýr.

Basurlar, özellikle karaciðer hastalýklarý ile birlikte görüldüðünde, baþka bir açýdan ele alýnmalýdýr. Örneðin siroz hastalýðýnda olduðu gibi, karaciðerde kan birikimi oluþtuðunda, kan basýncý baðýrsaklara doðru yönelir ve düzbaðýrsak damarlarý kanla dolarak þiþer. Kapý toplardamarýnda (vena portea) oluþan bu yüksek basýnç nedeniyle, anüs mukozasý yüzeyinde veya anüs kanalý içinde basur memeleri oluþur. Basurlarýndan kurtulmak isteyen kiþi, bu oluþumun kaynaðýný araþtýrmalý ve belki de kapý toplardamarýnda oluþan basýncýn azaltýlmasý yönünde adýmlar atmalýdýr. Bu konuda tabii ki bir uzman doktorun görüþünün alýnmasý gerekir. Uygulanacak olan týbbi tedavi, basit bir yöntemle de desteklenebilir: Sabah ve akþam yemeklerinden önce 10-15 damla atkestanesi tentürü, biraz suya karýþtýrýlarak alýnýr.

Kan birikimlerinin harekete geçirilmesi için, hindiba çayý günde 2-3 bardak içilebilir. Lokal tedavi olarak, meþe kabuðu veya ceviz yapraðý kaynama suyu ile uygulanan lavmanlar veya kompresler çok büyük rahatlýklar saðlayabilir, ama önce baðýrsaklarýn boþaltýlmasý gerekir. Baþka bir tedavi biçiminde de uzun süre boyunca, gün aþýrý deðiþimle, beyaz ballýbaba yapraðý, ahududu yapraðý veya böðürtlen yapraðý çayýndan günde 2 bardak içilir. Ayrýca, uzun süreli kullanýmlarda civanperçemi çayý da kendisini kanýtlamýþtýr. Rahatsýzlýklar sona erene kadar bu çay kürlerinin sürdürülmesi gerekir.

Tuzlu suyla hazýrlanan mayýs papatyasý buðu banyosunun üstünde 10-15 dakika kadar oturduktan sonra, kantaron yaðý emdirilmiþ bir pamuk, büzgen kasýn sonuna kadar ulaþmak üzere, anüsten içeri sokulur. Böylece, dýþkýlamada rahatlýk saðlanmýþ ve olasý mukoza çatlaklarý önlenmiþ olur.

Anüse sürülebilecek veya kompresler yapýlabilecek bir merhemi herkes hazýrlayabilir: 100g içyaðýnda 20g kurutulmuþ çobançantasý kýsaca kýzartýlýr ve serin bir yere kaldýrýlýr. Ertesi gün yað tekrar ýsýtýlýr ve tülbentten geçirilerek süzülür. Buzdolabýnda saklanmalýdýr.

Uzun süreli uygulamalar: Isýrganotu, ahududu veya böðürtlen yapraðý çayý, dönüþümlü olarak ve balla tatlandýrýlarak içilebilir. Bolca çiçek balý tüketimi yararlý olur. Veya hindiba, ýsýrganotu, sinirliot eþit karýþýmýnýn çayý günde 3 bardak içilir ve ayný zamanda da atkuyruðu veya atkestanesi yapraðý oturma banyolarý alýnabilir.


radyobeyan