Ahmed-i Zerruk By: armaðan Date: 05 Mayýs 2009, 21:40:33
Evliyânýn büyüklerinden ve Mâlikî mezhebi fýkýh âlimi. Ýsmi Ahmed olup, babasýnýn ismi Ahmed'dir. Nisbetleri el-Bernesî el-Fâsî'dir. Zerrûk ismiyle meþhurdur. Künyesi Ebü'l-Fadl, lakabý Þihâbüddîn'dir. 1442 (H.846) senesinde Fas'da doðdu. 1493 (H.899)da Batý Trablus'un Tekrîn nâhiyesinde vefât etti. Doðmasýndan iki gün sonra annesi, beþ gün sonra da babasý vefât etti. Fýkýh ilminde âlim bir kadýn olan ninesi, onu himâye edip büyüttü. On yaþýnda Kur'ân-ý kerîmi ezberledi ve terzilik sanatýný öðrendi. On altý yaþýnda kýrâat ilmini öðrendi. Bu hususta Ali Satî'den ve Abdullah Fahhâr'dan ders aldý. Bundan sonra da tasavvuf (ahlâk) ilmini öðrendi. Risâlet-ül-Kudsiyye ve Akâid-i Tûsî adlý eserleri Þeyh Abdürrahmân el-Meczûlî'den okudu. Yine bu hocasýndan Sahîh-i Buhârî'yi, Câmi-ut-Tirmizî'yi okuyup fýkýh ilmini öðrendi. Ayrýca zamânýnýn meþhûr âlimlerinden pekçok zâtýn sohbetinde bulundu.
Ýlim öðrenmek için çok seyahat yaptý. Mýsýr'a gidip, Kâhire'de bir müddet ikâmet etti. Hacca gidip, bir süre de Medîne'de mücâvir olarak kaldý. Defâlarca hacca gitti. Çok kerâmeti görülen evliyâ ve âlim bir zât idi. Çok sayýda talebe yetiþtirdi.
Buyurdu ki: "Hakka kavuþmak için, yeryüzünün doðusunu ve batýsýný gezip dolaþtým. Allahü teâlânýn rýzâsýna ermek için, nefsin terbiyesinde bilinen her sebebe yapýþtým. Mümkün olan her yola baþvurdum. Allahü teâlânýn rýzâsýna kavuþmak için her neye sarýldýysam, beni Allahü teâlâdan uzaklaþtýrdý. Nihâyet her hususta Allahü teâlâya sýðýndým. Sonunda gördüm ki; sebeplere güvenmemek, mutlak olarak Allahü teâlâya teslim olmak lâzýmdýr."
Tasavvuf sarhoþluðu ile söylenen sözler hakkýnda bir soru sorulduðunda buyurdu ki: "Vecd ve hâl sâhipleri kendilerinden geçip þuurlarýný kaybederlerse, sözlerinde ve iþlerinde mazur olurlar. Fakat bu tasavvuf sarhoþluðu kendiliðinden olmayýp, akýllarý baþlarýnda ise þuurlarý yerinde ise, mazur olmazlar ve günaha girerler. Þuursuz olduklarý zaman, ibâdetleri kaçýrmalarý günah olmaz ise de, akýllarý baþlarýna gelince, kaçýrdýklarý ibâdetleri hemen kazâ etmeleri lâzýmdýr. Çünkü bu þuursuzluða, akýllarýnýn baþlarýndan gitmesine kendileri sebeb olmuþtur. Böyle tasavvuf sarhoþlarýnýn, dîne uymayan sözlerine ve iþlerine baþkalarýnýn uymalarý câiz deðildir. Kendileri günaha girmezlerse de bunlara uyanlar günaha girerler."
Bir sohbeti esnâsýnda ilimler hakkýnda þöyle buyurdu: "Akâid ilmi ile îmân bilgileri, fýkýh ilmi ile dînin emir ve yasaklarý öðrenilir. Tasavvuf ilmi ile ise, kalbi kötü düþüncelerden temizleyerek ihsan mertebesine kavuþulur. Ýhsân, Allahü teâlâyý görür gibi ibâdet etmektir. Îmân bilgileri öðrenildikten sonra, önce fýkýh bilgileri öðrenilir. Bununla iktifâ edip, mânevî hâllerden ve ilimlerden mahrum kalýnmaz. Bunun için kalbi kötü düþüncelerden kurtaracak ve temizleyecek tasavvuf bilgileri öðrenilir. Fýkýh ile tasavvufun her ikisinden de pay almalýdýr. Ýmâm-ý Mâlik "Fýkýh öðrenmeyip, tasavvuf ile uðraþan dinden çýkar. Zýndýk olur. Fýkýh öðrenip, tasavvuftan haberi olmayan bid'at sâhibi yâni sapýk olur. Her ikisini edinen hakîkate varýr." buyurdu.
Ahmed-i Zerrûk buyurdu ki:
"Nefsin hastalýklarýný tedâvî eden þeylerin aslý beþtir: 1) Az yemek, mîdeyi fazla doldurmamak, 2) Baþa gelen iþlerden Allahü teâlâya sýðýnmak, 3) Fitne yerlerinden kaçmak, 4) Devâmlý istiðfâr ve Resûlullah efendimize salat ve selâm okumak, 5) Allahü teâlânýn emirlerini yerine getirmeye, rýzâsýný kazanmaya çaðýran kimse ile berâber olmak."
Zamânýmýzdaki insanlar þu beþ þeye tutulmuþlardýr: 1) Cehâleti, ilme tercih etmek, 2) Ýþlerde kýzmak, 3) Mânevî perdelerin hemen açýlmasýný istemek, 4) Bid'ati (dinde sonradan ortaya çýkan þeyleri), sünnet-i seniyyeye tercih etmek, 5) Nefsin arzu ve isteklerine göre hareket etmek.
Pekçok eser yazmýþ olup, bir kýsmý þunlardýr: 1) Kavâid-üt-Tasavvuf, 2) Ý'tinâ-ül-Fevâid, 3) Þerhu Muhtasar-ý Halîl; Mâlikî mezhebi fýkýh bilgilerine dâirdir. 4) Te'sîs-ül-Kavâid: Tasavvuf ile ilgilidir. 5) Þerhu Hýzb-ül-Bahr-ul-Kebîr; Ebü'l-Hasan Þâzilî'nin Hýzb-ül-Bahr adlý eserinin þerhidir. 6) Þerh-ul-Hakâik ved-Dekâik, 7- Þerhu Esmâ-ül-Hüsnâ, 8- Þerhu Merâsýd; tasavvufla ilgilidir. 9) En Nasîhat-ül-Kâfiye,10) Ýânet-ül-Müteveccihil-miskîn alâ Tarîk-il-Feth vet-Temkîn, 11- El-Kavâid fit-Tasavvuf, 12) Mush-ul-Enfâ', 13) El-Cennetü lil-Mu'tasým, 14) Uddet-ül-Mürîd-üs-Sâdýk. Ayrýca hadîs ilmine dâir bir eseri, þiirleri de vardýr.
Yolumuzun Esasý Nedir?
Ahmed-i Zerrûk; "Yolumuzun esâsý nedir?" diye soran birisine þöyle cevap verdi:
"Yolumuzun esâsý beþtir. 1) Gizlide ve açýkta Allahü teâlâdan korkmak, haramlardan, yasak ettiklerinden sakýnmak. 2) Söz ve hareketlerde Sünnet-i seniyyeye uymak, 3) Ýnsanlardan birþey beklememek, 4) Fakirlikte ve zenginlikte Allahü teâlânýn takdirinden râzý ve hoþnud olmak, 5) Geniþlikte ve darlýkta Allahü teâlâya yönelmek.
Takvâ: Allahü teâlâya yönelmek ve doðruluk ile; Sünnet-i seniyyeye uymak, kendini muhâfaza etmek ve güzel ahlâk ile; insanlardan bir þey beklememek, sabýr, tevekkül ile; Allahü teâlâdan gelene rýzâ göstermek, kanâat ve tefviz (helâl þeyleri elde etmekte sebeplere yapýþýp, bunlara kavuþmayý Allahü teâlâdan beklemek) ile; Allahü teâlâya dönmek, geniþlikte O'na hamd ve þükür etmek, darlýkta O'na sýðýnmak ile olur. Bunlara eriþebilmek için de; 1. Yüksek gayret sâhibi olmak, 2. Allahü teâlânýn emirlerini yerine getirip, yasaklarýndan sakýnmak, kulluk vazîfelerini iyi yapmak lâzýmdýr.
1) Mu'cem-ül-Müellifîn; c.1, s.155
2) Neyl-ül-Ýbtihâc (Ed-Dîbâc-ül-Müzehheb Kenarýnda); s.84
3) El-Bustân fî Zikri Evliyâi ve Ulemâi Tilmsân; s.45
4) Ed-Dav-ül-Lâmi; c.1, s.222
5) El-A'lâm; c.1, s.9
6) Merec-ül-Bahreyn; s.64
7) Þezerât-üz-Zeheb; c.7, s.363
8-Mu'cem-ül-Matbuat; s.965
9) Brockelman; Gall: 2, s.253, Supp: 2, s.360
10) Tam Ýlmihâl Seâdet-i Ebediyye; s.428, 596, 1146
11) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.13, s.170
Ynt: Ahmed-i Zerruk By: Bilal2009 Date: 12 Kasým 2020, 15:30:42
Esselamü aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Ahmed-i Zerruk By: Sevgi. Date: 13 Kasým 2020, 05:43:43
Aleyküm selam. Rabb'im bizleri Ýslama hizmet edenlerin yolundan gidenlerden eylesin
Bilgiler için Allah razý olsun
radyobeyan