Camiul Ehadis
Pages: 1
Mestleri abdestli giymek By: hafiza aise Date: 18 Aralýk 2010, 19:58:13
Bâb: Mestleri Abdestli Giymek

 

13- Ebû Nu'aym bize anlatarak dedi ki: Zekeriya bize Amir'den, o Urve b. el-Muðîre'den babasýný þöyle dediðini anlattý:

Bir seferde Allah Resulü (sav) ile beraberdim. Mestlerini çýkarmak için (ellerimi) uzatýnca þöyle buyurdu: "Býrak onlarý. Onlarý temiz (abdestli) olarak giydim." Sonra da üzerlerine mesh etti.[10]

 
Þerh

 
Uzatýnca" yani ellerimi uzatýnca.  Fiilin eðilmek anlamýna geldiði de söylenmiþtir. Fiilde iþaret ve imâ yoluyla bir þeyi anlatma mânâsý da bulunmaktadýr. Nitekim Efendimizin 'Býrak onlarý' cevabý bunu teyit eder niteliktedir.

'Onlarý temiz olarak soktum' ifadesinde kastedilen, ayaklardýr. Burada Allah Resûlü'nün (sav) mestlerini abdestli olarak giydiði anlaþýlmaktadýr. Ibiîi Huzeyme'nýn Satvân b. Assâl hadisinde bu husus beyan edilmekte ve þöyle denilmektedir: "Allah Resulü (sav) bize, abdestli olarak giydiðimiz mestler üzerine seferde iken üç gün, ikamet halinde iken bir gün bir gece -süreliðine- mesh etmemizi emretti"

Satvân Hadisi, her ne kadar sahih olsa da Buhârî'nin þartlarýna göre deðildir. Ancak þerhini yaptýðýmýz hadis, mestlerin abdestli giyilmiþ olmasý bakýmýndan Safvân Hadisine uygun düþmektedir.

imam Þafiî ve fikýh âlimlerinin cumhuruna göre, hadiste bahsedilen temizlik ile kastedilen abdest oiup teyemmüm deðildir.

Hadisin hükmüne göre, mestler üzerine meshin sahih olabilmesi için abdestli olarak giyilmiþ olmalarý þarttýr.

 
Hüküm

 
Meshten maksat, mestler üzerine ayaklarýn parmak uçlarýndan aþýk kemiklerini aþmak üzere inciklere doðru el parmaklarýný ýslak olarak sürmektir.

Meshin ferz olan miktarý, her ayaðýn ön tarafýna gelen mestin üzerindeki el parmaklarýnýn en küçüðü ile üç parmaklýk alandýr. Bu kýsmýn meshi ile mesh gerçekleþmiþ olur.

Mestlerin tabanlarý mesh edilmez. Mestin üzerine su dökmek, sünger vb. bir cisimle ýslatmak, mestin üzerine enine doðru mesh etmek de farzýn yerine getirilmesi için yeterlidir. Ancak bunlar sünnete uygun deðildir.

Hanefî mezhebine göre, ayaklarý topuklarýyla beraber örten çizme, potin, yaklaþýk beþ km kadar yürünebilecek kalýnlýkta çorap ve konçlu aba terlikler de mest hükmündedir. Yani abdestli giyilmiþ olmalarý þartýyla bunlar üzerine de mesh edilebilir.

Meshin süresi, kendi beldesinde ikamet eden kimse için bir gün bir gece, yolcu için üç gün üç gecedir. Bu sürenin baþlangýcý, mesti giydikten sonra abdestini bozduðu ilk andýr.

 
Ders

 
Dinimizin kolaylýk dini olduðu ve uygulamasýnýn insanlarý sýkmayacak önlemlerle donatýlmýþ olduðunun en güzel kanýtlarýndan biri de mestler üzerine meshe verilen izindir. Özellikle soðuk beldelerde, yolculukta, yaþlýlýkta ve askerlik görevi sýrasýnda bu ruhsata baþvurulabilir.

Bu ve benzeri birçok ruhsat, Ýslamiyeti yaþamanýn güçlüðünden dem vuran kimselere verilebilecek en güzel cevaptýr. Ýnsanlarýn niyetleri saðlýklý olduktan sonra dinimizin ibadetlerini eda etmek hiç de zor gelmeyecek, mazeret sahiplerine türlü ruhsatlarýn sunulmuþ olduðugörülecektir.
 
Bâb: Uykudan Dolayý Abdest Almak, Bir Veya Ýki Ýç Geçmeden Dolayý Abdesti Lüzumlu Görmemek

 

14- Abdullah b. Yûsuf bize anlatarak dedi ki: Mâlik bize Hiþâm b. Urve'den o babasýndan, o Âiþe'den (r.anhâ) haber verdi ki: Allah Resulü (§av) þöyle buyurdu: Sizden biriniz namaz lalarken uyuklarsa, uykusu gidene kadar uzansýn. Sizden birinizi uyklu hâlde namaz kýlarsa-ne dediðini- bilemez, belki kendisine baðýþlama dilerken beddua edebilir.[11]

 
Þerh

Uyuklarsa", bazýlarý yanlýþlýkla 'na'use' þeklinde de okurlar. Uyuklamak, dalmak ve iç geçmesi anlamýna gelen bir fiildir.

Uzansýn", bu emrin yorumu noktasýnda âlimler ihtilaf etmiþlerdir. Kimisi selam vererek namazdan çýkmasýnýn kastedildiðini söylerken kimisi de zahirinden hareket ederek uykunun aðýrbasmasý halinde namaza ara vermesinin kastedildiðini söylemiþtir. Ýkinci görüþte olanlara göre uyuk­lama hâli, daha hafif olduðunda affedilmiþ sayýlýr. Fakat el-Müzenî ve diðerleri buna karþý çýkarak uykunun azýnýn da çoðunun da abdesti bozduðunu söylemiþlerdir.

Ýmam Mâlik ve Zührî'ye göre uykunun azý (hafif dalma) abdesti bozmaz. Bu konuda bir çok farklý görüþ belirtilmiþtir.

"Sizden biriniz" ifadesiyle ilgili olarak el-Mühelleb þöyle demiþtir: Burada namaza ara vermenin illeti beyan edilmiþ ve abdestin bozulduðu noktasýnda icmâ gerçekleþmiþtir. Çünkü kiþinin ne okuduðunu bilmez hâle gelmesi mevzubahistir.

"Beddua eder" ifadesiyle ilgili olara Ýbn Ebî Cemre þöyle demiþtir: Bu hâlde namaz kýlmaktan men edilme sebebi, böyle bir bedduanýn dualarýn kabul saatine rastlama ihtimalidir. Bu tür bir duruma düþülmemesi için ihtiyatlý olunmasý gerekir. Haddizatýnda namaz, kulun kalbinin ibadet için uyanýk olmasý ve huþu üzere bulunmasý gereken bir fiildir.

Bu hadisin vurûd yani söyleniþ sebebi, Ýbni Ýshâk'ýn naklettiði Havla bn. Süveyt kýssasýdir ki bu kýssa "Allah için dini yaþamanýn en sevimli hâli, devamlý olanýdýr" babýnda geçmektedir.

 
Hüküm

 
Bu hadis-i þerif meyanýnda Hanefî mezhebine göre abdesti bozan uyku hâlleri þunlardýr: Yan yatarak, baðdaþ kurarak, dirseklere dayanarak, ayaklarý oturak yerinin altýndan bir tarafa uzatarak veya namaz dýþýnda secde eder gibi bir hâlde uyumak. Bütün bu durumlarda abdest bozulmuþ kabul edilir ve namaz kýlmak için tazelenmesi gerekir.

Namazda iken ayakta, oturarak, rükû ve secde halinde uyuklamak ise abdesti bozmaz.

 
Ders

 
Bu hadis-i þeriften ýkanlabilecek en mühim Ders, ibâdetlerde aslolan þeyin þuur açýklýðý olduðudur. Kiþi, Rabbine kulluk ederken ne yaptýðýnýn, ne söylediðinin farkýnda olmalý, tam bir uyanýklýk hâlinde bulunmalýdýr. Nitekim içkinin haram kýlýnmasýyla ilgili süreçte de bu hususa dikkat çekilmiþ ve sarhoþken namaza yaklaþýlmamasý istenmiþtir. Bunun illeti olarak da 'ne okuduðunu bilme' ve anlama hâli zikredilmiþtir. Dalgýnlýk ve uykululuk hâli de bu açýdan sarhoþluða benzer. Kiþi, aklýný toplayamadýðý için ne söylediðini, ne yaptýðýný tam olarak bilemez.

Namazda sahip olunmasý gereken huþu ve uyanýklýk, uyku ve sarhoþluk ile baðdaþmadýðý gibi, kafalarýn dünyevî kaygýlarla dolu olmasý ve okunan ayetlerin mânâlarýnýn bilinmemesiyle de baðdaþmaz. Bunlar namazýn kemâline aykýrý hususlardýr. Bu nedenledir ki þuurlu bir Müslüman, en azýndan okuduðu sûre ve âyetlerin mânâlarýný öðrenmeli, namaz esnasýnda dünyevî kaygýlardan mümkün olduðunca sýyrýlmaya çalýþmalýdýr.



[10] Buhârî, vudû/176, 196, 199, salât/350, 375, cihâd/2702, 4069, libâs/5352-5353; Müslim, tahâret/404-412, salât/640; Tirmizî, tahâret/90-91, 93; Nesâî, tahâret/78, 8 ); Ebû Dâvud, tahâret/128-130; Ýbn Mâce, tahâret/538, 543; Ýbn Hanbel, evvelu musnedi'l-Kûfiyyîn/17432, 17440,17461/17469, 17476, 17496, 17496, 17510; Mâlik, tahâret/64, Dârimî, tahâret/707.

[11] Buhârî, vudû/205; Müslim, salâtu'l-musâfirîn/1309; Tirmizî, 323; Nesâî, tahâret/162; Ebû Dâvud, salât/1115; Ýbn Mâfce, ikâmetu!s-salât/1360; Ýbn Hanbel, bakî musnedi'l-Ensâr/23152, 24481, 24517, 25105; Mâlik, nidâ/239; Dârimî, salât/1348.

Ynt: Mestleri abdestli giymek By: ceren Date: 23 Mart 2016, 21:32:50
Esselamu aleykum.Mest uzerine abdest almak icin ilk once abdest alip ayaklari yikamak lazim sonrada mest giymek gerekir.Daha sonra alinacak abdestlerde mest uzerine alinir.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim...
Ynt: Mestleri abdestli giymek By: mevlüde06 Date: 23 Mart 2016, 21:35:13
Ve alwykumusselam ve rahmetullahest de yine bize sunulan buyuk bir kolaylik.
Allah razi olsun.Rabbim ilmimizi arttirsin insallah
Ynt: Mestleri abdestli giymek By: Hatice 8/D Date: 23 Mart 2016, 21:37:22
Dinimiz kolaylýk dinidir kimseyi zorlama sýkmaz buna en güzel örnek de mestlerin üzerinden mes edilmesidir
Allah cc.razý olsun inþAllah
Ynt: Mestleri abdestli giymek By: yagmur_7-c Date: 23 Mart 2016, 21:42:03
Esselamu aleykum;
Namaz kýlarken bilincin açýk olmasýnda fayda var....Açýk olmayan bir þuur ile namaz kýlmak,sarhoþ bir þekilde namaz kýlmak gibidir...Ne dediðini ,ne yaptýðýný tam bilemez...Rabbim ibadetlerini b,ilci açýk yapanlardan etsin inþallah...

radyobeyan