Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Ahmed Bin Selman En-Neccad By: armaðan Date: 05 Mayýs 2009, 21:34:46
Âlimlerin meþhurlarýndan. Hadîs ve fýkýh ilminde, zamânýnýn en önde gelen âlimlerinden idi. Ýsmi Ahmed bin Selmân bin Hasan bin Ýsrâil bin Yûnus'tur. Künyesi, Ebû Bekir'dir. "Neccâd" lakabý ile meþhûr olmuþtur. 867 (H.253) senesinde Baðdât'ta doðdu. 959 (H.348) senesi Zilhicce ayýnýn son günlerinde vefât etti. "Bâb-ý Harbiyye" kabristânlýðýna defnedildi. Birçok âlimden ilim aldý. Hanbelî mezhebindeki meseleler kendisinden sorulup, fetvâ istenirdi. Çok eseri vardýr. Yaþadýðý devirde, Irak'taki Hanbelî âlimlerinin en büyüðü idi. Ömrünün sonuna doðru gözleri görmez oldu.

Ýlim öðrenmek için birçok yere yaya ve yalýnayak gitti. O; Yahyâ bin Câfer bin Zeberkân, Ahmed bin Melâ'ib, el Muhrimî, Hasan bin Mükrim el-Bezzâr, Ebû Dâvûd-ý Sicistânî, Ebû Kilâbe er-Rakkâþî, Ahmed bin Muhammed el-Berkî, Kâdý Ýsmâil bin Ýshâk, Ebü'l-Ahvas el-Abkârî, Muhammed bin Süleymân el-Bâgendî, Ebû Ýsmâil et-Tirmizî, Câfer bin Muhammed bin Þâkir es-Sâyýg, Biþr bin Mûsâ, Ahmed bin Hayseme, Hâris bin Ebî Usâme, Abdullah bin Ahmed bin Hanbel ve daha pek çok âlimden bizzât dinleyerek ilim öðrendi. Çok büyük bir âlim olarak yetiþti. Ýlim ve gönül ehlinin sohbetinde kemâle geldi. Ýlmi toplayýp, yaymaya baþladý. Hazret-i Ömer bin Hattâb'dan rivâyet edilen hadîs-i þerîfleri Müsned adlý kitabýnda topladý. Çok saðlam bir hadîs râvisiydi. Resûlullah'ýn hadîs-i þerîflerini, sünnetlerini, Peygamberimizin yapýlmasýný övdüðü, yâhut devâm üzere yaptýðý, yâhut da yapýlýrken görüp de mâni olmadýðý þeyleri içine alan çok büyük bir eser hazýrladý. Ýlim öðrenmek ve hadîs-i þerîf ezberleyip rivâyet etmek husûsunda, çok gayret sâhibi idi. Nâlýnlarýný, ayakkabýlarýný eline alýp öyle dolaþýrdý. Ebû Hasan bin Razkaveyh, onun için: "Ebû Bekr en-Neccâd, ilimde meþhûr muhaddis ve büyük âlim Saîd'in oðlu diye meþhûr oldu." dedi. Çünkü Ebû Bekr en-Neccâd, ondan çok hadîs-i þerîf aldý. Onun rivâyet yolundan ayrýlmadý. Ondan iþitip rivâyet edenlerin bütün ilimlerini, eserlerinde topladý. Yahyâ bin Saîd bunlardandýr. Ahmed bin Selmân Saîd'den çok ilim aldý. Bu ikisinden herbiri, çok hadîs-i þerîf bilmek bakýmýndan zamânýnýn önde gelenlerindendi.

Ebû Ali bin Savvâf diyor ki:

Ebû Bekr bin Neccâd, bizimle berâber, hadîs-i þerîf öðrenmek için muhaddis âlimlere gelirdi. Nâlýnýný elinde taþýyarak yürürdü. Kendisine; "Nâlýnýný niçin giymiyorsun?" diye sorulduðunda; "Resûlullah'ýn hadîs-i þerîflerini öðrenmek yolunda yalýnayak olduðum hâlde yürümeyi seviyorum. Çünkü Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem; Dikkat ediniz! Kýyâmet gününde, cebbâr ve mülk sâhibi olan Allahü teâlânýn huzûrunda, hesap vermesi en kolay olacak kimseyi size haber veriyorum! Onlar, iyi iþlere iki ayaðý üzerinde yalýnayak yürüyerek koþan kimselerdir. Cebrâil aleyhisselâm bana haber verdi ki, Allahü teâlâ, hayýr talebinde yalýnayak yürüyen kuluna rahmeti ile nazar eder, buyurmuþtu." diye cevap verdi.

Kendisinden de Ebû Bekr bin Mâlik el-Kutay'î, Dâre Kutnî, Ýbn-i Þâhîn, Hâkim en-Niþâbûrî, Ýbn-i Münde, Ebû Hasan bin Razkaveyh, Ebû Hüseyin bin Biþrân ve onun oðlu Ebû Kâsým, Ebû Ali bin Þâzân, Ebû Bekr bin Merdeveyh ve daha birçok âlim ilim aldýlar, hadîs-i þerîf rivâyetinde bulundular. Ondan ilim almak için gelenler, Baðdât'taki Câmi-i Mensûr'da Cumâ günleri iki halka hâlinde dururlardý. Namazdan öncekiler, Ahmed bin Hanbel'in mezhebine âit fýkhî meselelerde fetvâ almak için toplanýrlardý. Cumâ namazýndan sonrakiler de, ondan hadîs-i þerîf yazmak için gelirlerdi. Böylece o, rivâyetlerini çok geniþleten kimselerden oldu. Rivâyet ettiði hadîs-i þerîfler çok yere yayýlmýþ oldu. O, bu câmide hadîs-i þerîfleri yazdýrarak öðretmeye baþladýðý zaman, onun ilim halkasýndaki insanlarýn çokluðundan câminin iki kapýsý da aðzýna kadar dolardý. Bu halkada, Ýmâm-ý Ahmed bin Hanbel'in oðlu Abdullah ve Mâlik de bulunup hadîs-i þerîf yazarlardý.

Ahmed bin Selmân çok ibâdet eder ve bütün vakitlerini oruç tutarak geçirirdi. Ebû Ýshâk-ý Taberî diyor ki: "Ahmed bin Selmân devamlý oruç tutar ve her akþam bir mikdâr yufka ekmeði ile iftar eder, hattâ ondan bir kýsmýný ayýrýrdý. Cumâ gecesi olduðu zaman, ayýrdýðý bu yufka ile sadaka daðýtýr, böylece daha çok fazîlete, sevâba kavuþmak isterdi."

Ebû Ali bin Savvâf anlatýyor:

Muhammed bin Ali bin Hubeyþ bize þöyle bildirdi. 959 senesinde bir gece Kur'ân-ý kerîm hâfýzlarýndan birisi bir rüyâ görmüþtü. O, rüyâsýný bana anlatarak dedi ki: "Nehr-i tâbýk Mescidinde idim. Orada Muhammed el-Cüneyd ile Ebü'l-Hasan bin Biþâr da bulunuyorlardý. Yanlarýna nûrânî yüzlü, o zamâna kadar hiç görmediðim bir genç geldi. Onlarla berâber namaz kýldý. Sonra kalktýlar, selâmlaþýp kucaklaþtýlar. O zât, tekrâr namaz kýldý. Secdede aðlýyarak, Allahü teâlâya yalvarýp yakarýyordu. O sýrada yanýma Câfer bin Muhammed el-Huldî geldi. Huldî'ye, bu zâtýn kim olduðunu sordum. O da, Resûl aleyhisselâm olduðunu bildirdi. Bunun üzerine Peygamber efendimiz, Câfer-i Huldî'ye beni iþâret ederek buyurdu ki: "Ümmetime, Ebû Bekr Ahmed bin Selmân'ýn nasîhatlarýný dinlemelerini söylesin. Onunla beraber halîfeye gitsinler ve müslümanlara desinler ki: "Yakýnda aramýzda büyük fitnelere sebeb olacak hâdiseler ortaya çýkacaktýr. Zinâ etmek, livata yapmak, þarap içmek, söz verip sözünden dönmek, fâiz alýp vermek ve Eshâbýma dil uzatmak günahlarýný terk edip, bunlardan vazgeçmezseniz veya tövbe etmezseniz, büyük sýkýntýlara düþüp azaplarla karþýlaþacaksýnýz." Yataðýmdan fýrlayarak uyandým. Sabah olmuþtu. Abdest alýp mescide gittim. Sabah namazýný kýldýktan sonra, cemâata rüyâmý anlattým ve onlara; "Ey müslümanlar! Bu, Allahü teâlânýn bana bir emânetidir ve sizlere duyurmam benim için elbette lâzýmdýr. Bu emâneti boynumdan çýkarýp, sizin boyunlarýnýza havâle ediyorum. Sizler, istenilenlere uyup, men edilenlerden sakýnmalýsýnýz. Sizlere duyurmam istenilen þeyleri, teblið ederek vazîfemi yerine getirdim. Allah rýzâsý için bunlara uyunuz!" dedim.

Böylece Sýkýntýdan Kurtuldum

Ahmed bin Selmân, baþýndan geçen bir hâdiseyi þöyle anlatýyor:

"Bir zamanlar çok daralmýþtým. Ýbrâhim el-Harbî'nin yanýna gittim ve içinde bulunduðum durumu bildirdim. Bana þöyle anlattý: Bir zamanlar ben de çok sýkýþýk bir durumda kalmýþtým. Yanýmda bir kýrattan (0,24 gr.) baþka bir þeyim yoktu. Haným bana: "Kitaplarýný kontrol et. Kendisine ihtiyaç duymadýklarýný ayýrýp sat!" dedi. Ben de, günün son namazý olan yatsýyý kýldýðým ve dehlize oturup yazmaya baþladýðým zaman, yolun üzerindeki kapý çalýnmaya baþladý. Bu da kim? diyerek kapýya vardým. Bana seslendi. Kapýyý açtým. Bana: "Lambayý söndür!" dedi. Ben de dediðini yaptým. Dehlize yanýma girdi. Oraya sýrtýndaki bir çuval yükü býraktý ve bana; "Bil ki, biz çocuklar için yemek temin ederek durumlarýný düzelttik. Senin ve çocuklarýn için lâzým olan þeyi hazýr ettik. Bu son þey odur." dedi ve ilk yük denginin yanýna ikinci bir þey daha yere koydu. Bana; "Onu ihtiyâcýna harca!" dedi. Halbuki ben, bu adamý tanýmýyordum. Sonra yanýmdan ayrýldý. Hemen hanýmý çaðýrdým ve ona: "Lâmbayý getirip yak!" dedim. O da hemen geldi. Bir de baktýk ki, içinde ortalama elli çeþit yiyecek bulunan çok kýymetli bir mendile sarýlmýþ bir bohça!Onun yanýna konulan da, içinde bin dinâr bulunan bir para kesesiydi." O bana bu hâdiseyi anlattýktan sonra, ben yanýndan kalkýp gittim. Ahmed bin Hanbel'in kabrini ziyâret ettim. Sonra dönüp gelirken baktým ki, bir hendeðin yanýnda yürüyorum. Komþularýmýzdan yaþlý bir kadýn, bana yaklaþtý ve: "Ey Ahmed!" diye seslendi. Hemen cevap verdim. Bana: "Sana ne oluyor ki, kederleniyorsun?" diye sordu. Ben de durumumu ona haber verdim. Bunun üzerine bana: "Senin annen bana ölmeden önce 300 dirhem para býrakmýþtý ve bana da: Bunu yanýnda sakla! Sen benim oðlumu sýkýþýk ve üzüntülü hâlde gördüðün zaman, ona verirsin" demiþti. Þimdi benimle gel, onlarý sana vereyim." dedi. Nihâyet onunla berâber evine gittim. Çýkarýp onlarý bana verdi. Böylece sýkýntýdan kurtuldum."

1) Tabakât-ül-Hanâbile; c.2, s.7
2) Târih-i Baðdâd; c.4, s.189
3) Mu'cem-ül-Müellifîn; c.1, s.235
4) Tezkiret-ül-Huffâz; c.3, s.868
5) Þezerât-üz-Zeheb; c.2, s.376
6) El-A'lâm; c.1, s.131
7) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.3, s.371

Ynt: Ahmed Bin Selman En-Neccad By: Bilal2009 Date: 11 Kasým 2020, 13:44:26
Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Ahmed Bin Selman En-Neccad By: Sevgi. Date: 12 Kasým 2020, 02:45:02
Esselâmü Aleyküm. Emeði geçen kardeþlerimizden Allah razý olsun

radyobeyan