Migren By: Eslemnur Date: 17 Aralýk 2010, 18:40:19
Migren
Bu çok rahatsýz edici ve þiddetli baþ aðrýsýna genellikle, mide bulantýsý, kusma, görme bozukluklarý ýþýða ve sese karþý duyarlýk eþlik eder. Aðrý saatlerce veya günlerce sürebilir.
Baþ aðrýsýnda olduðu gibi, migren de deðiþik nedenlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden, belirli migren krizlerine karþý kullanýlabilen bitkilerin ayrý ayrý denendiði, uzun süreli bir tedavi uygulanmasý doðru olacaktýr. Migrene yol açan nedenin teþhisi için bir uzman doktora baþvurmak en doðru davranýþ olacaktýr, çünkü özellikle migrende, hastanýn kendi durumuna teþhis koyabilmesi çok zordur. Ama migren bazen çok düþük kan basýncýndan da kaynaklanabilir ve bu durumda en uygun ilaç, alçak veya yüksek kan basýncýný dengeleyebilen, ökseotu çayýdýr. Günde 1-2 bardak çay yeterlidir. Ayrýntýlar için, kitaptaki ökseotu bölümüne bakýnýz.
Ýlk migren krizi belirtileri sýrasýnda kullanýlan bazý bitkiler, aðrýnýn þiddetini azaltabilir: Kediotu kökü, oðulotu, þerbetçiotu çayý içilebilir veya bu bitkilerin tentürleri kesme þekere 15-20 damla damlatýlarak alýnabilir.
Ayrýca, 10 dakikalýk sýcak bir ayak banyosu, 2 yemek kaþýðý dolusu arap sabunu veya bir avuç dolusu ince kaya tuzu veya biberiye banyo katkýsý ile, yani elde ne varsa onunla hazýrlanýr ve uygulanýrsa, çok rahatlatýcý olabilir. Ayak banyolarý her zaman alýnabilir ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Yalnýzca, aþýrý derecede varis sýkýntýsý çekenler dikkatli olmalýdýrlar. Ama böyle bir durumda da, alýn ve þakaklara çið patates dilimleri ile kompres uygulanabilir.
Migrene veya baþ aðrýsýna karþý, bir yýlda iki ay boyunca , hiçbir yan etkisi olmayan bir çay kürü uygulanabilir: Kediotý kökü, arslanpençesi, lavanta, mercanköþk, ýhlamur, nane çok ince kýyýlýr ve eþit oranda karýþtýrýlýr. Bir yemek kaþýðý dolusu bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 5 dakika demlendikten sonra süzülür ve hemen içilir. Akþam yemeklerinden sonra içilen bu 1 bardak çay yeterlidir.
Migrene bazen bir tek neden yol açabilir, ama genelde deðiþik etkenlerin birleþmesinden kaynaklandýðý varsayýlýr; bu konuda birkaç örnek.
Beslenme: Migrenin oluþmasýna yol açan baþlýca etken, bazý besin maddelerinin neden olduðu alerjik tepkidir. Bu tepkiyi oluþturabileceði varsayýlan besin maddelerinin tam bir listesi, tüm besin maddelerini içerebilir. Alerjik tepki oluþturabilecek baþlýca besin maddeleri, kýrmýzý et, çikolata, süt ve süt ürünleri, kahve, koyu çay, beyaz þeker, mayalý ürünler, B Vitamini karýþýmlarý, turþular, hayvansal yaðlar, alkol (özellikle kýrmýzý þarap ve türevleri).
Alerjik tepki genellikle bir tek besinden kaynaklanmayýp deðiþik ürünlerin etkilerinin birleþerek kritik sýnýrýn aþýlmasýyla oluþur. Belli bir besinin veya besinler grubunun alerjik tepkisinden kuþkulanýldýðýnda, iki gün oruç tutulmalý ve sonra bu besinler tek tek beslenme programýna alýnmalýdýr. Eðer migren bir tek besin maddesinden kaynaklanýyorsa, bu yolla o madde saptanabilir ve beslenme programýndan çýkarýlýr. Sindirim sisteminin desteklenmesi için, 2-3 ay boyunca deðiþimli olarak, pelinotu, eðir kökü, sarý kantaron, rezene, frenk kimyonu, hindiba, melekotu kökü, nane, biberiye, mayýs papatyasý, ýsýrganotu gibi bitkilerin çayý, günde 1-2 bardak, yemeklerden sonra içilmelidir. Bu kürün ardýndan yine 2 gün oruç tutulur ve kuþku duyulabilecek besin maddeleri kademeli olarak tüketilmeye baþlanarak, alerjik tepki oluþup oluþmadýðý saptanabilir.
Stres: Sinirsel gerginliðe yol açtýðý için, migrene yol açan baþlýca etkenlerdendir. Bu durumun kontrol altýna alýnabilmesi ise ancak, gevþeme alýþtýrmalarý yapýlarak veya psikoterapi yöntemleri uygulanarak saðlanabilir. Günlük görevleriyle baþa çýkamaz hale gelen, sürekli düþ kýrýklýðýna uðrayan, ama her þeye raðmen mükemmeliyetçilikte direnen kiþiler, stres kaynaklý migren hastasý olmaya adaydýrlar. Bu durumlarda, sinir sistemini yatýþtýrýcý ve güçlendirici ilaçlar yardýmcý olabilir: Yulaf, þerbetçiotu, ökseotu, kediotu kökü, sarý kantaron, arslankuyruðu.
Eðer migrene bitkinlik ve yorgunluk halleri eþlik ediyorsa, centiyane kökü, eðir kökü, kekik ve civanperçemi, biberiye gibi, sinir sistemini uyarýcý bitkilerin çaylarý kullanýlmalýdýr.
Ginseng kökü veya güvenilir preparatlarý, stres kaynaklý tüm migren türlerinde, iyileþme belirtileri görülünceye kadar uzunca bir süre kullanýlmalýdýr.
Hormonel problemler: Adet kanamalarýnýn baþlamasýyla veya menopoz sürecinde ortaya çýkan hormonel problemler, kadýnlarda migrenin baþlýca nedenlerindendir. Hormon dengesinin tedavi edilmesine yönelik uzun süreli bir bitkisel tedavide, ökseotu, hayýt meyvesi, ayrýca ülkemizde tanýnmayan, Çin kökenli yams kökü (Dioscorea villosa) ve Kuzey Amerika kökenli False unýcorn root/kök (Helonias dioica), baþarýyla kullanýlabilir. Ayrýntýlý bilgiler, kitabýn cinsel sistem bölümünde verilmektedir.
Yapýsal problemler: Migren, boyun omurundaki veya omurganýn herhangi bir bölümündeki yapýsal bozukluklarýn kas ve sinir hastalýklarýna yol açmasýndan da kaynaklanabilir. Eðer böyle bir problemden kuþkulanýlýyorsa, bir kemik hastalýklarý uzmanýna baþvurulmasý gerekir.