Camiul Ehadis
Pages: 1
Fecr vakti By: hafiza aise Date: 17 Aralýk 2010, 12:55:19
Bâb: Fecr (Sabah Namazý) Vakti

 

61- Yahya b. Bükeyr bize anlatarak dedi ki: el-Leys bize Ukayl'den, o îbni Þihâb ez-Zührî'den þöyle dediðini nakletti: Urve bana Âiþe'nin (r.anhâ) þöyle dediðini bildirdi:

Mümine hanýmlar Allah Resulü (sav) ile birlikte yün giysilere bürünmüþ hâlde sabah namazýnda bulunur, namazý kýldýklarýnda evlerine dönerlerdi de karanlýktan hiç kimse onlarý tanýyamazdý.[2]

 
Þerh

 
Hiç kimse onlarý tanýyamazdý" ifadesinin þerhiyle ilgili olarak ed-Dâvûdî þyöle demiþtir: Yani erkek mi kadýn mý olduklarýný kimse bilemezdi. Çünkü görenlere siluet gibi görünürlerdi.

Bir diðer görüþe göre Âiþe'yi Fâtýma'dan ayýrmak mümkün olmazdý. Nevevî bu görüþü zayýf bularak, örtüye bürünmüþ bir kadýnýn gündüz gözüyle dahi tanýnamayacaðýný söylemiþtir. Tanýmak ancak kiþinin kim olduðunu

bilmekle mümkün olduðundan, kim olduðu bilinmeyen birinin -erkek yahuti kadýn- olsun tanýndýðý söylenemez.

Diðer lafýzlarýn þerhi için 42 no.lu hadise bakýnýz.

 
Hüküm

 
Bu hadis-i þeriften çýkan hükümleri 42 no.lu hadiste zikretmiþtik. Ancak burada Ýmam Buhârî'nin hadisi bu bâbta zikretmesiyle ilgili olarak sabah namazýnýn ilk vaktinde kýlýndýðýna dair bir hüküm çýkmaktadýr. Gerçekten de sabah namazýnýn vaktin ilk bölümünde kýlýnmasý müstehap görülmüþtür.

 
Ders

 
Müslüman hanýmlarýn da erkekler gibi cami ve mescitleri imâr etmeleri asr-ý saadette yaygýn bir gelenekti. Müslüman hanýmlar, vakit namazlarýnda dahi cemaate katýlmaya çalýþýrlardý. Günümüz Ýslam toplumlarýnda bu sünnetin iyice zayýfladýðý, özellikle ülkemizde teravih namazlarý dýþýnda hanýmlarýn camilere gelmedikleri görülmektedir. Erkek aðýrlýklý toplumun oluþturduðu geleneklerin katkýda bulunduðu bu durum, dinimize göre saðlýklý olmamasýna raðmen, bu gidiþe bir biçimde dur demek de zor görünmektedir. Çeþitli maddi mazeretler bir kenarda tutulmak üzere, kadýnlarýn da dinî hayata katýlmalarýnýn yararlý olacaðý açýktýr.
 
Bâb: Sabah Namazýnýn Bir Rek'atine Yetiþen Kimse

 

62- Abdullah b. Mesleme bize Mâlik'ten, o Zeyd b. Eslem'den, o Atâ b. Yesâr'dan, o Büsr b. Saîd'den, o el-A'rac'dan, o Ebû Hüreyre'den (ra) nakletti:

Allah Resulü (sav) buyurdular ki: Her kim güneþ doðmadan sabah namazýndan bir rekata yetiþirse, sabah namazýný idrak etmiþ olur. Her kim de güneþ batmadan ikindi namazýnýn bir rekatýna yetiþirse ikindiyi idrak etmiþ olur.[3]

 
Þerh

 
Sabah namazýný idrak etmiþ olur" ifadesinde geçen idrâk fiili, bir þeye ulaþmak, vâsýl olmak anlamýndadýr. Burada murat edilen, sabah namazý vaktine yetiþmiþ olmaktýr.

Hadis-i þeriften anlaþýlan, bir rekatten dah az kýsmýna yetiþen kimsenin, vakti idrâk edememiþ olmasýdýr. Vakte yetiþmek noktasýnda özür sahipleri (bayýlýp ayýlan, hayýzdan temizlenen vb.) ile özrü bulunmayanlarýn durumu hakkýnda da farklý hükümler verilmiþtir.

Bazý âlimler ise, özrü bulunmayankimselerin namazý ancak bir rekatýna yetiþebilecek kadar tehir etmelerini aslen caiz olmadýðý hususunda ittifak bulunduðunu kaydetmiþlerdir.

 
Hüküm

 
Namazlarýn vaktinde kýhnmalarýyla ilgili olarak kabul edilmiþ belli hükümler vardýr. Buna göre namazlarý, belirlenmiþ vakitlerinde kýlmak farzdýr.

Vakti girmeden kýlýnan' namaz muteber olmayýp yeniden kýlýnmasý gerekir.

Vakti çýktýktan sonra kýlman namaz, vaktinde kýlýnmýþ edâ namazý namazý deðil, vaktinden sonra kýlýnmýþ kaza namazý olarak kabul edilir. Bilmek gerekir ki her namazýn kazasý olmaz. Örneðin Cuma namazý ve sünnet namazlarýn kazasý kýlýnmaz.

Bir namazýn Özürsüz olarak kazaya býrakýlmasý Allah katýnda aðýr bir vebaldir.

Bir namazýn son rekatýna yetiþmek, o vakte yetiþmek anlamýna gelir. Bir rekattan aþaðýsý için, örneðin kâdede iken veya selam verilirken yetiþmenin hükmü böyledir.

 
Ders

 
Allah Resulü (sav) ümmetini namaza teþvik etmek, onlara namazý sevdirmek için elinden geleni yapmýþtýr. Bu amaçla söylediði hadis-i þerifler ve sünnet uygulamalarý hayli çoktur. Ýþte bunlardan biri de namazýný ertelemiþ birinin, 'zaten vakit çýkmýþtýr' düþüncesiyle namaz kýlmaktan vazgeçerek vakti kaçýrmasýný engellemeye dönük bu hadisidir.

Kiþi, cemaat ile veya yalnýz baþýna kýldýðý namazlarda, bir rekati kýlacak kadar vakit görüyorsa namazýný hemen kýlarak o vakti kaçýrmamalýdýr.


[2] Buhârî, salât/359, mevâkîtu's-salât/544, ezân/820, 825; Müslim, mesâcid/1020-2022; Tirmizî, salât/141; Nesâî, mevâkît/542-543, sehv/1345; Ebû Dâvud, salât/359; Ýbn Mâce, salât/661; Ýbn Hanbel/bâkî musnedi'I-Ensâr/22922, 22967, 24282, 24915, 25025; Mâlik, vukûtu's-saIât/3; Dârimî, saIât/1190.

[3] Buhârî, mevâkîtu's-salât/523, 545-546; Müslim, mesâcid/954-956, 958; Tirmizî, salât/171, cum'a/482; Nesâî, mevâkît/512, 514, 550-553; Ebû Dâvud, salât/349, 759, 946; Ýbn Mâce, salât/691, ikâmetu's-salât/112; Ýbn Hanbel, bakî musnedi'l-müksirîn/6918, 6983, 7146, 7224, 7277, 10333; Mâlik, vukûtu's-salât/4, 14; Dârimî, salât/1193-1194.

Ynt: Fecr vakti By: yagmur_7-c Date: 05 Mart 2016, 22:41:19
Esselamu aleykum;
Namaz kýlma duygusunu güçlendirmek amacýyla cemaat ile birlikte namaz kýlmak daha da yararlý olur...Çünkü insan ,ibadet bir toplum görünce onlara katýlmak ve Allah'a olan görevini daha farklý bir boyutta ,heyacanda yapmak ister....Ama durum günümüzde özellikle kadýnlarda pek aþýlanmamýþ...Çünklü yukarýda da bahsedildiði gibi kadýnlar çok sýklýla camiye giden toplum deðiller...Kadýnlarýn da camiye gidip cemaat þeklinde namaz kýlmalarý konusunda daha fazla bilinçli olmamýz gerekiyor...Rabbim namaz kýlma istediði hiç solmayan kullarýndan etsin inþallah....

radyobeyan