Beslenme By: Eslemnur Date: 13 Aralýk 2010, 08:50:51
Beslenme
Dolaþým sisteminin saðlýðý, tüm besin maddelerinin içinde öncelikle yað tüketiminin miktarýna baðlýdýr ve pek çoðumuz gereðinden fazla yað tüketiriz. Son yýllarda, öncelikle hayvansal yaðlarýn kandaki kolesterol düzeyinin artmasýnda baþlýca etken olduðu ve bu geliþmenin çeþitli dolaþým sistemi hastalýklarýna yol açtýðý savunuldu. Genel anlamda, hayvansal yað tüketiminden vazgeçilerek, bitkisel yað tüketimine geçiþin yararlarý vurgulandý. Ama yapýlan son araþtýrmalarýn sonuçlarýna göre, konu bu kadar basit deðil. Pek çok bulgu, bitkisel yaðlarýn da kolesterolü arttýrýcý etki içerdiðini gösteriyor. Bu durumda seçilebilecek tek güvenli yol, her tür yaðýn tüketimini kýsýtlamaktýr. Bunun anlamý öncelikle, görünen yaðlardan kaçýnmak (et, tereyaðý, sývý yaðlar) ve ayrýca, yað tüketiminde önemli yer tutan, görünmeyen yaðlardan da uzak durmaya çalýþmaktýr (süt, peynir, süt ürünleri, mayonez, pasta ve kurabiye). Bu tür gýdalarýn yerine, bolca taze sebze ve meyve, kepekli tahýl ürünleri ve baklagiller (fasulye, bezelye, nohut) tüketilmelidir. Özellikle baklagillerin ve yulafýn kandaki kolesterol düzeyinin azalmasýna yardýmcý olabilecekleri ise unutulmamalýdýr.