Lenf Sistemi By: Eslemnur Date: 13 Aralýk 2010, 08:28:12
Lenf Sistemi
Bedende baðýþýklýk, savunma ve lenf sývýsýný taþýma iþlevlerini yerine getiren sistemdir. Ýki temel yapýsal bileþenden oluþur: Deðiþik çaplardaki lenf damarlarý ve lenf dokusu. Damar sistemi, dokular arasý sývýyý toplardamarlara iletir. Ýlk bakýþta bu basit bir taþýma iþi olarak görülebilir, ama gerçekte yaþamsal önemi olan bir iþlevdir. Hücreler, dokular, organlar, kýsaca bedenin tümü bu iþlev sayesinde tüm zararlýlardan arýndýrýlýr. Bu nedenle, tüm bedensel görevler, lenf sývýsýnýn normal akýþýnýn sürmesine baðlýdýr ve lenf sistemi tedavisinde, bedenin bir bütün olarak görülmesi gerekir. Sistemin ikinci önemli görevini ise lenf düðümleri(bezleri) üstlenir. Bu görev, yabancý mikroorganizmalarýn yok edilmesidir. Lenf bezi büyümesi (adenopati), lenf bezlerinin bulunduðu, boyunun iki yanýnda, koltuk altlarý civarýnda, göðüslerde ve kasýklarda görülür. Yoðurtotu ve aynýsafa bitkileri, lenf sistemini temizleyici özelliklere sahiptir. Ayrýca, eczanelerde Echinacin tabletleri ve tentürleri satýlan, Kuzey Amerika kökenli Echinacea angustifolia adlý bitki de lenf sistemi rahatsýzlýklarýnda baþarýyla kullanýlabilir.
Lenf sistemi ile ilgili bir kuþku olduðunda bile, sistemi temizleyebilecek bir diyet uygulamak gerekir. Bu konudaki en baþarýlý ve önemli ilaç, taze meyvedir. Sisteme dinlenme süresi verebilmek için, belirli bir süreçte, aþaðýdaki besin maddelerinin tüketimini en aza indirmek veya kesmek gerekir:
-Kýrmýzý et
-Yaðlý ve kýzartýlmýþ gýdalar
-Peynir, tereyaðý, kaymak, süt
-Sirke ve turþular
-Alkol
-Þeker ve þekerli gýdalar
-Gýda endüstrisinin kullandýðý tüm yapay maddeler
Eðer bu besin maddelerinden kaçýnýrsak, bedenimize yardým etmiþ oluruz. Ama bir olumlu adým daha atýp, doðru beslenme yoluyla onu temizleyebiliriz. Taze sebze ve meyve, tükettiðimiz besinlerin temelini oluþturmalýdýr; hatta belirli bir süre boyunca yalnýzca meyve ve tahýl ürünleri tüketilerek, çok yararlý bir beden temizliði gerçekleþtirmek olasýdýr. Bir süre sonra, beslenme programý giderek çeþitlendirilebilir. Aþaðýdaki liste, çok doðru bir seçim olabilir:
-Taze meyve. Özellikle portakal, üzüm ve elma.
-Taze yeþil sebze.
-Beyaz et ve beyaz balýk (eðer istek varsa)