Naguri By: armaðan Date: 03 Mayýs 2009, 15:15:58
Hindistan ulemâ ve evliyâsýnýn büyüklerinden. Ýsmi, Muhammed bin Atâ, lakabý Hamîdüddîn’dir. Nâgûrî nisbet edildi. Aslen Buhârâ’lýdýr. Babasý, Sultan Muizzüddîn zamânýnda Delhi’ye gelmiþ ve üç yýl Nagur’da kâdýlýk yapmýþtýr. Nagur þimdi Jawapur eyâletinde küçük bir kasabadýr. Hamîdüddîn, Þam ve Baðdât’ta din ilimleri tahsîl etti. Þihâbüddîn Sühreverdî hazretlerinin sohbetleriyle þereflendi ve halîfesi olarak Hindistan’a gitti. Orada Çeþtî büyüklerinden Hâce Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî’ye talebe oldu. Hem Sühreverdî, hem de Çeþtî büyüklerinin yolunda ilerledi. Feridüddîn Genc-i Þeker hazretleriyle sohbet etti. Hindistan’ýn çeþitli þehirlerinde kadýlýk yaptý. 1252 (H.650) yýlýnda Dehli'de vefât etti. Vefât tarihini 1269 (H.668) ve 1208 (H.605) diyen kaynaklar da vardýr. Hocasý Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî hazretlerinin ayak ucuna defnedildi.
Vaktini, Allahü teâlânýn kullarýna O’nun dînini öðretmekle kýymetlendiren Kâdý Hamîdüddîn Nâgûrî, insanlarla iyi geçinir, herkese iyilik ederdi. Ýnsanlara karþý çok merhametliydi. Onlarý Cehennem’de ebedî azap çekmekten kurtarmak için durmadan çalýþýrdý. Hakk’a olan aþkýný dile getirdiði þiirleri dilden dile dolaþýr, güzel eserleri her cemiyette okunur, istifâde edilirdi.
Zamânýn büyüklerinden ve Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî’nin ileri gelen halîfelerinden olan Feridüddîn Genc-i Þeker, huzûrunda kasîde okunmasýný emir buyurdu. Kasîde okuyacak kimse bulunamadý. Talebelerinden Bedreddîn’e emredip, Kâdý Hamîdüddîn Nâgûrî’nin gönderdiði mektuplarý getirmesini söyledi. Bedreddîn, mektup ve yazýlarý sakladýðý çantayý getirip, önüne koydu. Eline gelen ilk mektubu Ferîdüddîn hazretlerine verdi. “Ayakta oku.” buyurunca, okumaya baþladý. Mektupta þöyle diyordu: “Fakîr, hakîr, zaîf, nahîf Muhammed Atâ ki, derviþlerin bendesi, baþ ve gözüyle onlarýn ayaklarýnýn tozudur.” Þeyh bu kadar dinleyince, kendine bir hâl ve zevk peydâ oldu. Sonra bu mektupta bulunan þu rubâiyi okuttu:
O akýl nerede ki, kemâline eriþsin,
O rûh nerededir ki, Celâline yetiþsin,
Farzedelim ki, yüzünden perdeyi kaldýrmýþsýn,
O göz nerededir ki, Cemâline eriþsin.
Kâdý Hamîdüddîn hazretleri, zâhir ve bâtýn ilimlerinde birçok talebe yetiþtirdi. Kýymetli eserler yazdý. Tavâliüþ-Þümûs adlý eserinde hakîkat sýrlarýný anlattý.
Tasavvuf ve hakîkatten nasîbi olan bir azîz, bu zaîf kula anlattý: Anadolu’daki hücrelerden birine girmiþtim. Keskin görüþlü biri bana baktý ve hâlimden bir þeyler anlayýp, beni bir yere götürdü. Huþû üzere duran bir derviþin yanýna vardýk. Yanýmdaki kimse, bana dönüp; “Bu azîz, on iki senedir Celâl’in müþâhadesindedir. Dâvet gelir diye ayakta hazýr beklemektedir. Her seher vakti, âniden “Hû” ismi, onun dilinden kulaðýmýza eriþir. Hû ismini söyleyince, aðzýndan, yeni doðan güneþ gibi bir nûr parlar.” dedi.
Kâdý Hamîdüddîn bu eserinde ve diðerlerinde, vahdet ve tevhîd sýrlarýný, tasavvuf erbâbýnýn gönlündeki aþk ve muhabbet nehirlerinin sýzýntý ve serpintilerini dile getirip, ortaya döktü. Ama ehli kalmadý ki anlasýn, kaybeden yok ki, bulunca sevinsin.
Beyt:
Bilmeyenler tanýyamaz bileni.
O halde sözü kýsa kesmeli.
Ayrýca Levâîh adlý bir eseri daha vardýr.
1) “Ahbâr-ül-Ahyâr fî Esrâr-il-Ebyâr”, Kitabhâne-i Rahmiyye, Diyabend; s.43
2) Siyer-il-Ârifîn; s.178 b
3) Sefînet-ül-Evliyâ; s.113
4) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.9, s.66
Ynt: Naguri By: Bilal2009 Date: 30 Ekim 2020, 11:27:34
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri alim ve ariflerin yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Naguri By: Sevgi. Date: 31 Ekim 2020, 05:56:20
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri sevdiklerinin yolundan ayýrmasýn inþaAllah