Karuna Aldananlar By: meryem Date: 11 Aralýk 2010, 16:43:21
Karun'a Aldananlar
Karun'un kendisi ve malý halký için bir fitne olmuþtur. Ýhtiþamý içinde onlarýn karþýsýna çýkýnca bir kýsmý ona aldanýp baþtan çýkmýþtýr. Kur'an onlarý " Dünya hayatýný isteyenler: Keþke Karun'a verilenlerin benzeri bize de verilse, þüphesiz o çok þanslýdýr, dediler"sözleriyle bildirmektedir.
Kur'an onlarý, dünya hayatýný isteyenler olarak nitelemektedir. Bu özellik, sapmalarýnýn sebebi, bakýþ açýlarýnýn ve ölçülerinin yanlýþ olmasýnýn temelidir. Bunlar dünya hayatýný istiyorlar. Onun için Karun'u kendilerinden daha çok dünya malý ve süsüne sahip görüyoralar. Kendilerini de onun karþýsýnda yoksul ve zavallý fakirler kabul ediyorlar. Dünya malýndan sahip olduðu þeylerin benzerine kendileri de sahip olmak istiyorlar. Sahip olduðu mal ve hazinelerin benzerine sahip olmayý ve onun gibi yaþamayý arzu ediyorlar. Büyük bir özlemle "Keþke Karun'un sahip olduðu þeylerin benzerine biz de sahip olsak, þüphesiz o çok þanslýdýr" diyorlar.
Karun'u sahip olduðu mallar ve ziynetler sebebiyle çok þanslý saydýlar. Çünkü onlara göre þanslý olmanýn ölçüsü, malýn çokluðudur.
Dünya hayatýný istemeselerdi, Karun'a aldanmaz, onun ziynetine bakarak baþtan çýkmaz, malýn, süsün ve eþyanýn çokluðunu büyük þans olarak görmezlerdi.
Aldanmalarýnýn sebebi, dünya hayatýný istemeleridir. Kur'an aldanan bu insanlann sýfatýný bize anlatmakla, sanki onlarýn aldandýðý gibi dünyanýn geçici süs ve malýna aldanmamaya, böyle þeyler için özlem ve hasret duymamaya bizi çaðýrmaktadýr.Bizi, dünya hayatýný kalýcý olarak görmemeye, belki onun üstüne çýkmaya, ona geçici dünya hayatý olarak bakmaya, ahiret hayatýný istemeye ve onun için çalýþmaya çaðýrmaktadýr.
Yüce Allah gerçeði söylüyor! Ahiret hayatýný unutup dünya hayatýný isteyenlerin tümü dünyalýk mal ve süsü daha çok toplamak için çabalamýþ, bunlara çok sahip olmayý büyük þans saymýþ, bunlardan çok þeylere sahip olanlarla kendilerini kýyas etmiþ, üzülmüþ, karamsar olmuþ, hasret çekmiþ, onlarýn sahip olduðu þeylere büyük bir özlem, þevk ve aþkla sahip olmayý arzu etmiþtir.
Ama ahýreti isteyen, oradaki nimetleri seçen, ahiretin lezzet ve nimetlerini özleyen, dünya hayatý ve içindekilerin de deðerini kavrayan kiþi, dünyada çok þeye sahip olanlarýn sahip olduðu þeylere aldanmaz, sahip olduklarý þeyleri onlar gibi temenni etmez, onlar için hasret ve Özlemle tutuþup yanmaz, belki bu geçici dünyalýklarýn üstüne çýkarak onlara yüksekten bakar. Yüce Allah gerçeði söyler;
"Bilinki dünya hayatý oyun, eðlence, süslenme, aranýzda övünme ve daha çok mal ve yocuk sahibi olmaktan ibarettir.Bu, yaðmurun bitirdiði, ekicilerin de hoþuna giden bir ekine benzer, sonra kurur, sapsarý olduðu görülür, sonra çerçöp olur. Ahirette çetin azap da vardýr. Allahýn hoþnutluðu ve baðýþlamasý da vardýr. Dünya hayatý ise, sadece aldatýcý bir geçimliktir.
Rabbiniz tarafýndan baðýþlanmaya, Allaha ve peygamberine inananlar için hazýrlanmýþ, geniþliði yer ve göðün geniþliði kadar olan cennete koþuþun.Bu, Allahýn dilediði kiþiye verdiði îütuftur. Allah, büyük lütuf sahibidir"[222]
Kim Çok Þanslýdýr?
Dünya hayatýný isteyenler Karun'a aklanmýþlar, sahip olduðu þeyler yüzünden baþtan çýkmýþlar. Ýhtiþam ve süsü içinde görünce onu çok þanslý sanmýþlar. Onlara göre büyük þans, dünyalýk ihtiþam, bolluk ve refahtýr. Çok þanslýda bu þeylere sahip olan kiþidir.
Ama iþin gerçeði böyle mi? Çok þanslý olmanýn ölçüsü bu mu? Bunlara sahip olan kiþi mi büyük þans sahibi midir?
Þüphesiz dünya hayatýnýn malý ve ziynetinin çeþitleri ne kalýcý, ne süreklidir. Aksine geçici ve sýnýrlýdýr. Eninde sonunda yok olup gidecektir. Öyleyse, bu þeylere sahip olmak nasýl çok þanslý olmanýn ölçüsü olabaiir? Yok olup gidecek þeyler baþkalarý için nasýl ölçü olabilir?
Bu tür bolluk ve refaha sahip olmak, mala ve mülke hükmetmek, kalýcý ve devamlý deðildir. Mutlaka yok olur.Onun yerine fakirlik ve yoksulluk gelir. Ne olacaðý ve nereye gideceði belli iken, sahibi nasýl çok þanslý olabilir?
ihtiþamýnýn sonucu bu olduðuna göre, Kârûn, gerçekte çok þanslý deðildir. Kârûn gibi mal mülk sahibi olanlar, onun gibi ziynet ve ihtiþam içinde yüzenler, aldananlar aksini de düþünse, kesinlikle çok þanslý deðildirler.
Gerçekte çok þanslý olanlar, aldatýcý ve geçici þeylere deðil, kalýcý ve gerçekçi þeylere sahip olanlardýr. Çok þanslý olanlar, hayatýn gerçeðini yaþayanlar, onun tat ve lezzetini tadanlardýr. Çok þanslý olanlar imaný, hoþnutluðu, huzur ve mutluluðu bulanlardýr. Çok þanslý olanlar, kalýcý lezzetleri kazanan ve sonsuz nimetlere konanlardýr. Bunlar da ancak sabreden ve cihad eden gerçek müminler içindir. Yüce Allah buyuruyor: "Küfürde yarýþanlar seni üzmesin. Þüphesiz onlar Allaha hiçbir zarar veremezler.Allah, onlara hiçbir pay vermek istememektedir. Onlar için büyük bir azap vardýr"[223] "Kafirlerin diyar diyar gezip refah içinde dolaþmasý sakýn seni aldatmasýn. Az bir faydalanmadan sonra onlarýn varacaklarý yer cehennemdir. O ne kötü duraktýr!"[224]
Büyük þans, dünyadaki deðil, ahiretteki þanstýr.Cennet nimet ve zevklerine sahip olma þansýdýr. Bu nimetlerden yoksun olanlarýn hiçbir þansý ve payý yoktur.Bu nimetten yoksun olacaklarý için kafirlerin gerçekte hiçbir þanslarý ve paylan yoktur.
Düyada büyük þans, ahlaklý, edepli, erdemli olmak, baþkalarýna sevgi, acýma, hoþgörü ve baðýþlama ile davranmak, huzur, mutluluk ve hoþnutluk içinde yaþamaktýr.
Çok þanslý kiþi, Allanýn bu lutfu kendisine baðýþladýðý ve bu nimeti verdiði kiþidir.Yüce Allah buyuruyor: " Ýyilikle kötülük bir olmaz. En güzel olanla sav. O zaman seninle arasýnda düþmanlýk bulunan kiþinin yakýn bir dost gibi olduðunu görürsün.Bu, ancak sabredenlere vergidir.Bu, ancak o büyük hazzý tadanlara vergidir."[225]
Bilgi Sahibi Olanlar Ne Dediler?
Kur'an, Karun'a aldananlarýn niteliklerini ve aldanmalarýnýn sebebini belirttikten sonra, ona aklanmayan, sýnavdan ve denemeden baþarýyla çýkanlarýn da niteliðini belirtmektedir. Bunlar, Karun'a verilenin aynýsýnýn kendilerine de verilmesini temenni edenlerin söylediklerini duymuþ, aldanan bu zavallýlarýn temennisini yadýrgamýþ, yanlýþ yolda olduklarýný söylemiþ, iþin gerçeðini onlara açýklamýþ ve doðruya yöneltmiþlerdir.
Yüce Allah buyuruyor : "Bilgi sahibi olanlar; yazýklar olsun size! Allaha inanan ve salih amel iþliyenler için Allahýn vereceði mükafat daha iyidir. Buna da ancak sabredenler kavuþur, dediler"
Kur'an, sanki bunlarýn zafer kazanmasýnýn, üstün kalmalarýnýn ve baþarý saðlamalarýnýn sebebim, uzak görüþle verdikleri kararýn ve yaptýklarý deðerlendirmenin isabetli olmasýnýn sýrrýný bize açýklamaktadýr. Üzerine parmak basmamýz ve alýp uygulamamýz için bunu bize göstermektedir. Bu sebep de bilgidir.
bilgi sahibi olan bu insanlar Karun'a, ihtiþam ve süsüne, mal ve saltanatýna bilgi gözlüðüyle bakmýþ, onlarý bilgi ile ölçmüþ, bilgi ile deðerlendirmiþ ve bilgi kriterinden geçirmiþlerdir.Karun'un gerçekte bir þeye sahip olmadýðýný, zavallý bir fakir olduðunu, kaybeden ve mahvolan bir yoksul olduðunu, azap çeken, bedbaht ve kovulmuþ biri olduðunu görmüþlerdir. Onun için kendisine aldanan zavallýlarý, gözlerinden perdenin kakmasý için bu gerçeði bilmeye ve görmeðe çaðýrmýþlar.
Þüphesiz bilgi sebep ve temeldir. Kurtuluþ ve korunma onunla olur. Eþyanýn gerçeklerini bilmek, iyilik, mutluluk ve þanslý olmanýn sebeplerini bilmek,kalýcý ve sürekli olan þeyleri bilmek ve onlarý istemek, geçici, sahte ve sýnýrlý þeyleri ve görüntüleri bilmek ve onlarda izzeti aramamak!
Bu, Kur'anýn verdiði bilgidir. Bilen kiþi aldanmaz, ilim sahibi maðrur olmaz, bilgili insan dünya hayatýný, ziynetini, ihtiþarmîýý isteyip ahireti ve Allahýn vereceði mükafatý unutmaz. Herhalde bunu belirtmek için Yüce Allah þöyle buyurmaktadýr:
"Biliniz ki dünya hayatý oyundur, eðlencedir, süslenmedir, aranýzda böbürlenmedir, mal ve çocuklarda yarýþmadýr.Týpký, ekicilerin hoþuna giden ekini çýkaran bir yaðmur gibi. Sonra boy verir, ardýndan sarardýðýný görürsün ve ayaklar altýnda ezilen çerçöp olur. Ahirette büyük bir azap vardýr, Allah tarafýndan bir hoþnutluk ve baðýþlanma vardýr. Dünya hayatý ancak bir aldanma geçimliðidir"[226]
Biliniz! yanlýþ iþ yapmamak için bu gerçekleri biliniz. Kendisine aldanmamak için dünya hayatýný ve bu hayatýn gerçeðini biliniz. Biliniz, çünkü ancak bilgi size yarar saðlar, ancak bilgi sahibi olanlardan olduðunuz zaman kurtulabilirsiniz.
Kendilerine dünya hayatý ve süsü verilenler nerede, bilgi verilenler nerede?! Ýki taraf ayný mýdýr?
Allahýn vereceði mükafat kimler için daha iyidir?
Bilgi sahibi olanlar aklanmýþlara ne dediler? Onlara "Yazýklar olsun size! iman eden ve salih amel iþleyenler için [227]
Allahýn Vereceði Mükafat Daha Ýyidir" Dediler.
Aldanan bu insanlarý iþin içyüzünü bilmeye çaðýrmýþ, istenmeye layýk olan þeyleri istemeye yöneltmiþler. Onlara, Ailahýn mükafatýný istemeyi öðretmiþler.
Allahýn mükafatý daha iyidir.Karun'un malýndan, hazinelerinden ve ihtiþamýndan daha iyidir.Dünyanýn her türlü süs ve malýndan daha iyidir. Dünyalýða sahip olanlarýn sahip olduðu bütün þeylerden daha iyidir.Daha iyidir. Çünkü kalýcý ve devamlý olan odur.Nefisleri tatmin eden, ruhu mutlu yapan, hayata zevk veren o olduðu için daha iyidir.Allahýn sevgisi, hoþnutluðu ve lütfunun delili olduðu için daha iyidir.
Allahýn vereceði mükafat daha iyidir! Canlarýn istemesine, gözlerin izlemesine, insanlarýn azim ve gayretle peþine düþmesine layýk olduðu için daha iyidir. Onun için Ömürlerin tüketilmesine, mallarýn ve vakitlerin harcanmasýna, bütün enerji, güç ve imkanlarýn seferber edilmesine layýk olduðu için daha iyidir.
Ýman eden ve salih amel iþleyenler için Allahýn vereceði mükafat daha iyidir.Þüphesiz herkes Allahýn mükafatýnýn beklentisi içinde deðildir. Allahýn mükafatýný bekleyen herkes de onu kazanamýyor. Allahýn mükafatýný ancak bilgi sahibi olanlar bekler. Ancak inanan ve islamýn iyi iþ dediði iþleri yapanlar Allahýn vereceði mükafatý kazanýr.
Allanýn mükafatýný kazanmanýn ve kalýcý nimete kavuþmanýn yolu, iman ve salih ameldir. Allahýn vereceði mükafat sadece arzularla, hayallerle ve kuruntularla kazanýlmaz. Sanmakla ve iddia etmekle de kazanýlmaz. Allahýn mükafatý, ona götüren bir tek yolda yürümekle ancak kazanýlýr. O da iman ve salih amel yoludur. "Yazýklar olsun size! Ýman eden ve salih amel iþleyenler için Allahýn vereceði mükafat daha iyidir."
Kimi Ýnsanlar vardýr, dünya hayatýndan baþkasýný istemezler, dünya mükafatýndan baþka bir þey düþünmezler. Allahýn vereceði mükfatý bilmezler.
Ama saüh müminler Allahýn vereceði mükafatý isterler, Allah da onlara dünya ve ahiret mükafatýný verir. "Dünya mükafatýný isteyene ondan veririrz. Ahiret mükafatýný isteyene de ondan veririz. Þükred enleri mükafatlandýracaðýz."[228]
Allah, iman eden ve salih amel iþleyen, Allanýn mükafatýný isteyen kiþilere, o güzel mükafatý vereceðine dair söz vermiþtir. Onlara, "Günahlarýnýzý mutlaka baðýþlayacaðým ve Allahtan bir mükafat olarak içinde ýrmaklar akan cennetlere koyacaðým. En güzel varýþ yeri, Allahýn yanýndadýr"[229] demiþtir.[230]
Ona Da Ancak Sabredenler Kavuþur:
Evet,iman eden ve salih amel iþleyenler için Allanýn mükafatý daha iyidir.Bu kesin bir gerçektir. Bunda hiçbir þüphe yoktur. Ama herkes bu gerçeði anlýyor ve biliyor mu? Herkes bu gerçeði kavrýyor ve uyguluyor mu?
Hayýr! Bazý kimseler vardýr, gözleri perdelidir, görmezler. Kapleri kapalýdýr, anlamazlar. Akýllarý karýþýk, bulanýk ve kararsýzlýk içindedir, kavramazlar. Kur'an, bu gerçeðe ancak sabredenler kavuþur, diyerek haber vermektedir.
Bu gerçeði kavramak ve algýlamak için sabýr þarttýr. Sabreden kiþi algýlamak için Allah tarafýndan ehil görülmektedir. Sabretmeyen kiþi ise, buna ehil deðildir.Ama sabýr nedir?
Þüphesiz sýnanma ve müptela olmaya karþý sabýrdýr. Azgýnlýk ve taðutluk fitnesine, amansýz ve vicdansýz baskýlara karþý sabýrdýr.
Mümin, hazine ve mal sahiplerini görünce, sabrederek onlardan üstün olduðu inancýný korur. Þehvetleri ve maddi süslerii görünce, sabrederek ondan kendini korur. Dünya süsü ve lezzetlerine aldanan ve bu sebeple baþtan çýkan insanlarý görünce, o þeylere karþý sabreder. Bütün bunlarýn seviyesine düþmekten onu sadece sabýr korur. Sabýr, büyük bir azýktýr, tükenmeyen bir destektir ve bitmeyen bir baðýþtýr.
Ona da ancak sabredenler kavuþur.AIlahýn mükafatýnýn daha iyi olduðunu bilenler, Allanýn yanýndakilerinin daha iyi olduðunu, Allanýn vereceði nimetlerin daha iyi olduðunu ve vereceði cennetin daha iyi olduðunu bilenler ona kavuþur. Sabýrla bu daha iyi olaný ister,sabýrla ona kavuþmaya çalýþýr, sabýrla tavrýný koruyarak sürdürür ve sabýrla bu gerçek üzerinde sebat eder.
Mümin insan, sahip olduðu imkanlarý kullanarak, çabalayýp enerjisini harcayarak mal kazanmak ve mülk sahibiolmaya çalýþýr, ama bütün bunlara raðmen dünyalýk peþinde olanlar gibi istediði kadar mala sahip olmadýðý zaman da din ve imanýndan þüphelenmez, baþkalarýna imrenip Allanýn yolundan sapmaz ve salih ameli býrakmaz. Bütün bunlar karþýsýnda sabreder ve inandýðý yolda devam eder. Onun için Allah bu þekilde inanan ve salih amel iþleyenlere büyük mükafat vereceðini vadetmiþtir.[231]
[222] Hadid.20-21 Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.Ýbrahim Sarmýþ), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyasý Yayýnlarý, (2.Baský) Konya 2005: I/180-182.
[223] Ali imran, 176
[224] Ali Ýmran, 196, (Dünya hayatýnýn geçiciliði ve müminleri aldatmamasý gerektiðini belirten âyetler için örneðin bakýnýz; Ali imran, 185,Lokman, 33, Fatýr, 5, mumun, 5, hadid,20 gibi. (çeviren)
[225] Fussilet, 34-35 Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.Ýbrahim Sarmýþ), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyasý Yayýnlarý, (2.Baský) Konya 2005: I/182-184.
[226] Hadid,20
[227] Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.Ýbrahim Sarmýþ), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyasý Yayýnlarý, (2.Baský) Konya 2005: I/184-186.
[228] Ali Ýmran, 154
[229] Nisa, 134
[230] Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.Ýbrahim Sarmýþ), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyasý Yayýnlarý, (2.Baský) Konya 2005: I/186-187.
[231] Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.Ýbrahim Sarmýþ), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyasý Yayýnlarý, (2.Baský) Konya 2005: I/188-189.