Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Sinirliot By: Eslemnur Date: 10 Aralýk 2010, 19:19:34
Sinirliot

Taze sinirliot yapraklarý ile hazýrlanan þurup kan temizleyici etkiye sahiptir ve her öðünden önce kullanýlmalýdýr. Yetiþkinler bir yemek kaþýðý alýrken, çocuklar yarým tatlý kaþýðý alýr.

Sinirliot þurubu iki ayrý reçeteye göre hazýrlanabilir:


1)
Ýki avuç dolusu iyice yýkanmýþ taze sinirliot yapraðý kýyma makinesinden geçirilir. Bu yaprak lapasý biraz su eklenerek sulandýrýlýr, 250g çiçek balý ve 300g ham þeker eklenir. Çok düþük ýsýda sürekli karýþtýrýlarak kaynama derecesine geldiðinde ocaktan indirilir. Yaprak, bal ve ham þekerden oluþan aðdalý þurup temiz kavanozlara aktarýlýr ve buzdolabýnda muhafaza edilir.

2)
Ýyice yýkanmýþ sinirliot yapraklarý bir çömleðin veya cam kabýn dibine bir kat dizilir ve üstüne bir kat ham tozþeker serpildikten sonra yine bir kat taze yaprak dizilir. Kap dolana kadar bu iþlem sürdürülür. Kap dolduktan sonra, besinlerin korunmasýnda kullanýlan ince plastik folyelerle, hava almayacak biçimde aðzý iyice örtülür ve bahçenin belirli bir köþesine gömülür. Üstü toprakla örtülmeden önce, kap bir tahta parçasýyla koruma altýna alýnýr. Topraðýn altýndaki deðiþmeyen ýsýda sinirliot-þeker karýþýmý mayalanmaya baþlar. Sekiz hafta sonra kap topraktan çýkarýlýr, oluþan þurup kýsaca kaynatýlýr ve soðuduktan sonra þiþelere veya kavanozlara aktarýlýr.


radyobeyan