Ahududu By: Eslemnur Date: 09 Aralýk 2010, 10:48:42
AHUDUDU (Rubus Ýdaeaus L.)
Bu bitkiye aðaççileði, daðçileði de denmektedir. Çalý gibi dikenli ormanlýk alanlarda bulunur. Yan sürgünlerinden bahçelerde çit bitkisi olarak dikilerek faydalanýlabilir. Nemli topraklarý sever. Þifasý duta benzeyen sulu mayhoþ meyvelerindedir. Bu meyveler þekercilik sanayinde de kullanýlýr. Bitkinin verimliliðini korumak için meyve toplandýktan sonra dallar asma ve güllerde olduðu gibi budanmalýdýr.
* Ýþtah açma, kaný temizleme ve zindelik kazanmada; Gerek þurubu ve gerekse reçeli çok lezzetlidir. Ýþtahý açma, kaný temizleme ve insana zindelik verme özelliði vardýr. Eðer sýnav öncesi çocuklara verilirse zihinsel yorgunluðu önleyerek, zihin açýklýðý saðlar ve baþarýlý olunmada katkýda bulunur.
* Bademcik ve diþ eti iltihaplarýnda; ise 40 gram ahududu 1 litre suda haþlanýr ve süzülerek bir þiþede muhafaza edilip gerektiðinde gargara yapýlýrsa çok faydalýdýr.
* Güzellikte ise; gerek geç yatma ve gerekse içki nedeniyle kýzaran gözleri hazýrlanan su ile silerseniz hemen düzelir ve güne dinç baþlanýr. Bunun yanýnda sýk çapaklanan gözler bu suyla banyo yapýlýrsa kýsa zamanda iyileþir.