Anason By: Eslemnur Date: 09 Aralýk 2010, 10:47:48
ANASON(Pimpinella anisum L.)
Maydanoz türünden bir bitkidir. Çok ufak olan þifalý tohumlarý vardýr. Çöreklere lezzet verir. Yaðý raký üretiminde kullanýlýr. Nisandan Mayýs sonuna kadar tohumlarý çimlenince bir 30 cm aralýklarla seyreltilir. Yazýn açan çiçekleri aðustos - eylül arasýnda tohum verir. Þifasý tohumlarýndadýr.
* Bebekler için; 1 kahve kaþýðý dolusu anason tohumu, 2 fincanlýk bir cezvede suyla haþlanýr, süzülür. Bu su, bebeklere birer kahve kaþýðý hesabýyla çok ýlýk olarak üç-dört kez içirilirse karýn aðrýsýna, hazým bozukluklarýna, gaza iyi gelir. Acý diye bebekler içmez ise biraz þeker katýlýr.
* Mide ekþimeleri ve hafif alýnan alkolden sonra; bire çay kaþýðý karbonata, kaþýðýn ancak ucunda olacak kadar anason tohumu unu katýlýr. Bir bardak suda iyice karýþtýrýlarak içilirse hastayý çok rahatlatýr.