Evlenmekten korkuyor musunuz By: Hadice Date: 09 Aralýk 2010, 09:39:22
Evlenmekten korkuyor musunuz?
Evlilik korkusu, kiþinin çevresinde ve ailesinde yaþadýðý olumsuz evlilik örneklerinden edindiði bilgiler doðrultusunda yaþadýðý bir korkudur. Ayrýca psikolojik olarak yaþanan bir baðlanma korkusu olabilir. Bunu aþmak için önyargýsýz yaklaþým sergilemeli, fedakâr olunmalý, paylaþýmcýlýðý öðrenmeli, bencillikten uzak durmalýdýr.
Gençlerin çoðunlukla mutlu bir rüya gibi düþündüðü evlilik, kimilerinin de korku dolu kâbusu haline gelebiliyor. Çevresinde gördüðü olumsuz evlilik örnekleri veya evlendikten sonra almasý gereken sorumluluklarýn korkusu yüzünden birçok çift mutluluk hayallerini evlilik aþamasýnda bitiriyor.
Özellikle büyük þehirlerde yalnýz yaþamayý bir yaþam tarzý olarak seçen gençlerin oraný giderek yükseliyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden nöroloji uzmaný Dr. Mehmet Yavuz, birçok kiþiyi derinden etkileyen evlilik korkusu ve sebeplerini anlattý. Evlilik korkusu, kiþinin çevresinde ve ailesinde yaþadýðý olumsuz evlilik örneklerinden edindiði bilgiler doðrultusunda yaþadýðý bir korkudur.
Ayrýca evlilik korkusu psikolojik olarak yaþanan bir baðlanma korkusudur. Karþý tarafa baðýmlý yaþamak, onun fikirlerini önemsemek bazý insanlarý yalnýz yaþamanýn doðru olduðuna iter. Farklý kültürlerde ve farklý ailelerde yetiþen kiþiler birden kendilerini bu zorlu kurumun içine sürüklemek istemez. Bir baþkasýnýn sorumluluðunu almak herkes için kolay bir durum deðildir. Çünkü evli olduðunuz zaman sadece kendiniz için yaþayamazsýnýz. Çoðul düþünerek bu doðrultuda kararlar almanýz gerekir. Yeri geldiðinde fedakâr olmanýz, maddi ve manevi imkânlarýnýzý buna göre ayarlamanýz gerekir.
Evlilik korkusunun sebepleri
Evlilik korkusunun sebebi çevre ve aile olabilir. Kiþinin anne ve babasýnýn mutsuz ve sürekli tartýþýyor olmasý bu korkuyu doðurabilir. Ayrýca çevresinde yaþayan evli çiftlerin kavgalarýna ya da tartýþmalarýna þahit olmasý da bu korkuyu artýrabilir. Kiþi çeliþkiler yaþar, kendisinin de mutsuz bir birlikteliðinin olacaðýna inanýr. Evlenmekten vazgeçer ve evlilik kurumuna olan ilgisi de zamanla yok olur. Uzun zaman tek baþýna yaþayan insanlar da baþka bir insanla birlikte yaþamayý kabul etmekte zorlanýp evlilikten kaçabilir. Evlilik korkusu mutlu bir ailede yaþamýþ çocuklarda da görülebilir. Mutlu bir ailede büyüyen çocuk mükemmeliyetçi bir ruh halinde olur ve karþý taraftan da bunu bekler. Ýliþkisinde yaþadýðý en küçük tartýþmada bile onun anne ve babasý kadar mutlu bir beraberliðinin olamayacaðýný düþünmeye baþlar. Bir baþka deyiþle fazla mükemmeliyetçi olmak da bu korkunun oluþmasýna sebep olabilir.
Ailevi ve çevresel baskýlar nedeniyle boþanmanýn zor olmasý da evliliði engelleyen nedenlerden biridir. Kiþiler evlenince bir daha ne olursa olsun boþanamayacaðýný düþünürler. Ayrýca niþan, düðün merasimlerinin geleneksel uygulamalarý ve bunlarýn meydana getirdiði stres de insaný evlilikten uzaklaþtýrabilir. Daha iyi eþ bulma düþüncesi de, evliliði zorlaþtýrýr. Önüne çýkan adaylarý, ekonomik, kültürel ve eðitim alanýnda daha iyisini bulurum düþüncesi ile beðenmemek, bir süre sonra insaný kronik bekârlýða götürebilir.
Kýlýbýk olma korkusu, evlenince birçok ev iþine ortak katký saðlama, özellikle eþi çalýþýyorsa mutfak ve temizlik iþlerine katýlma ihtimali de kiþileri evlilikten uzaklaþtýrabilir. Onlar için annelerinin evinde özgür ve rahat yaþamalarý daha cazip gelebilir. Bazý kiþiler de evlilik sürecinde, giderek hayatlarýnýn rutine gireceðini ve monotonlaþacaðýný düþünür. Bunlarýn dýþýnda aile sorumluluðu dediðimiz anne ve baba olmak, ileride doðan çocuða bir hayat sunmaya çalýþmak da evlenme düþüncesinde olan bir bireyi evlilikten uzaklaþtýrabilir.
Evlenmesi riskli olan insanlar
Narsist kiþilik bozukluðu olanlar evliliklerinde büyük sorunlar yaþayabilir. Egoist, ileri derecede bencil, paylaþýmý sevmeyen kiþilerin evlilikleri her zaman risk taþýr. Sosyal uyum bozukluðu ya da asosyal kiþilik bozukluðu olanlarýn evlilikleri eðer eþlerden biri çok fedakâr deðilse genellikle boþanma ile sonuçlanýr. Asosyal ya da antisosyal kiþilik bozukluðu olan gençleri 'evlenirse normale döner, huylarý düzelir' gibi gerekçelerle evliliðe teþvik etmek, karþý tarafý maðdur edebilir.
Evlilik korkusunun belirtileri
Evlilikten kaçan kiþiler baðlanmaktan korktuklarý için uzun süreli birlikteliklerden kaçar. Yalnýz yaþamanýn en doðru yaþam biçimi olduðuna inanýr. Daha çok bekâr ve yalnýz yaþayan insanlarla görüþmek ister. Fazla mükemmeliyetçi düþünür. Bencil yaklaþýmlarý olabilir.
Evlilik korkusunu aþmak için
Kiþi kendine olan güvenini üstün tuttuðu gibi baþkalarýna olan güvenini de üstün tutmalý.
Önyargýsýz yaklaþým sergilemeli, fedakâr olunmalý.
Paylaþýmcýlýðý öðrenmeli, bencillikten uzak durmalý.
Doðru bir iliþkiden neler beklediðini tam anlamýyla düþünmeli.
Düzgün, düzenli ve disiplinli yaþamak, kiþisel baþarýnýn anahtarlarýndan biridir. Bu ise çoðu kez evlilikle mümkün olabilir. Aile, toplumun en küçük ünitesidir. Saðlýklý toplumlar, saðlýklý ailelerden oluþur. Saðlýklý evlilikler bir toplumun en saðlam dinamikleridir. Bu nedenle düzenli, baþarýlý bir yaþam ve saðlýklý, uzun iliþkiler yaþayabilmek için gerekirse psikolojik destek almaktan da kaçýnmamalýdýr.,
Zaman