Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Nuri Efendi By: armaðan Date: 02 Mayýs 2009, 12:06:55
Ýstanbul’da yetiþen evliyânýn büyüklerinden. Ýsmi, Mehmed Nûri bin Seyyid Hüseyin olup, lakabý Þemseddîn’dir. Seyyid Abdülkâdir-i Geylânînin onbeþinci bâtýndan torunudur. 1801 (H.1216) senesinde Ýstanbul’da doðdu. 1866 (H.1282) senesi Þevvâl ayýnýn on dördüncü gecesi Ýstanbul’da vefât etti. Cenâze namazý, Beþiktaþ Sinân Paþa Câmiinde kalabalýk bir cemâat tarafýndan kýlýndý. Mevlânâ Yahyâ Efendinin türbesine defnedildi.

Mehmed Nûri Efendi, tahsîl yaþýna girdiðinde, evlerinin yakýnlarýnda bulunan Mercanaða Mektebi’nde Kur’ân-ý kerîmi ezberledi. Sonra Bâyezîd Câmiinde ders veren, Baltacý nâmýyla anýlan Hasan Efendiden; sarf, nahiv ve mantýk ilmini öðrendi. 1826 senesinde hac farîzasýný yerine getirmek için Hicaz’a gitti. Hac dönüþünde Süleymâniye Câmiinde ders veren, Þehrî Hâfýz Efendi olarak tanýnan Ýstanbullu Hâfýz Mehmed Efendinin derslerine devâm etti. Me’ânî ilmini Buldanlý lakabý ile meþhûr olan Kayyûmî Mehmed Efendiden, fýkýh ilmini Þalcý lakabý ile tanýnmýþ Tosyalý Ali Efendiden, usûl ilmini Kazanlý Mehmed Efendiden öðrendi. Tanýnmýþ hattatlardan Mehmed Vasfî Efendiden hat sanatýný öðrendi.

Kayseri’nin tanýnmýþ evliyâlarýndan ve Nakþibendiyye yolunun büyüklerinden olan Þeyh Mehmed Saîd Efendi, 1820 senesi ortalarýnda hocasý Þeyh Ahmed Behcetî el-Kayserî ile birlikte Ýstanbul’a geldi. Bir süre sonra Mehmed Nûri Efendi ile karþýlaþtýlar. Þeyh Ahmed Behcetî Efendi, talebesi Mehmed Saîd Efendiye; “Bu genci, sen yetiþtireceksin. Ümmet-i Muhammed’den birçoðu, onun vesîlesiyle doðru yolu bulacaklar.” dedi. Bundan sonra Mehmed Saîd Efendi, uzun süre Mehmed Nûri Efendiyi göremedi. On sekiz sene sonra bir Ramazân-ý þerîf ayýnda, vâz ve nasîhat etmek için Ýstanbul’a gelen Mehmed Saîd Efendi, hocasýnýn iþâret buyurduðu zamâný bekledi. 1828 senesi Ramazân-ý þerîf ayýnda, Mehmed Nûri Efendi, Mehmed Saîd Efendinin huzûruna gelerek, kendisini talebeliðe kabûl etmesini ricâ etti. Mehmed Saîd Efendi, hocasýnýn iþâreti üzerine onu talebeliðe kabûl etti. Mehmed Nûri Efendi, 1836 senesine kadar tasavvuf yolunun edebini ve esaslarýný öðrendi.

Mehmed Nûri Efendi, 1836 senesinde Mevlânâ Yahyâ Efendi Dergâhýna ders vermek üzere, Sultan Ýkinci Mahmûd Hân tarafýndan tâyin edildi. Daha sonra, Nusretiye Câmiinde Þifâ-i Þerîf dersleri vermeye baþladý. Bu derslerin bâzýsýnda, Sultan da hazýr bulundu. 1841 senesinde ikinci defâ hacca gitti. Hac dönüþü derslerine ve talebe yetiþtirmeye devâm etti.

Mehmed Nûri Efendinin herþeyi, dîn-i Ýslâma ve sünnet-i seniyyeye uygun idi. Güzel tabiatlý, zâhid, cömert ve kâmil bir zât idi. Çok talebe yetiþtirdi.

Buyurdu ki: Þu hususa çok dikkat etmelidir. Babadan kalmýþ veya bir kolayýný bulup gelir temin etmek gâyesiyle bir dergâh ele geçirmiþ kimseler vardýr. Bunlar tasavvuf yolunda, bâzý kitap ve risâleleri okuyarak âriflik iddiâ ederler. “Þeyhiz” diyerek, insanlara doðru yolu göstermek isterler. Fakat kendileri doðru yolun hangisi olduðunu bilmezler. Böyle kimseler kör bir insan gibidir. Bunlarýn talebeleri de kör olur. Bunlarýn, eninde sonunda tehlikeli bir uçuruma düþmelerinden korkulur.

Bir baþka grub daha vardýr ki, bunlarýn ne gusl abdesti, ne abdesti, ne namazý, ne de oruçlarý vardýr. Her türlü yasaklarý mübâh derecesinde iþlerler. “Bizim guslümüz ezelîdir. Abdestimiz o zaman alýnmýþtýr. Namaz ve oruçlarýmýz o zaman edâ olmuþtur”, “Biz cemâl âþýkýyýz. Bizim Cennet ve Cehennemle iþimiz yoktur” derler. Bu gibi kimselerden uzak olmak lâzýmdýr. Bu kimselerden uzak kalmak, Allahü teâlâya yakýn olmaktýr. Bu gibiler pisliðe batmýþlardýr. Yanlarýna varanlara pislik bulaþýr.

Bir hoca, ilim öðrenmek isteyen talebesine þu beþ þeyi emreder: 1) Devamlý abdestli olmak, 2) Farz namazlarý, cemâati terk etmeyerek vaktinde kýlmak, 3) Kazâya kalmýþ namaz ve oruç borcu varsa, onlarý da en kýsa zamanda tam olarak edâ etmek, 4) Yalan söylemekten ve dedikodu etmekten son derece çekinmek ve sakýnmak, 5) Hiç kimsenin aleyhinde olmayýp, kendi kusurlarýnýn affedilmesi için duâ ile meþgûl olmak.

Nûri Efendinin yazmýþ olduðu risâlelerden bâzýlarý þunlardýr: 1) Miftâh-ul-Kulûb, 2) Murâkabe, 3) Tasavvuf Yolunun Þartlarý, 4) Vasiyetnâme, 5) Pendiye, 6) Evrâd-ý Fethiyye Evrâd-ý Behâiyye.

Doðru  Yolu  Gösteren

Nûri Efendi buyurdular ki:

Ey hakký hak olmayandan ayýrt ederek, Allahü teâlânýn rýzâsýna tâlib olan ve Resûl-i ekremi çok seven kardeþlerim! Bilmiþ olun ki, kâr ve zarar beldesi olan bu fâni dünyâ âlemine gelerek, îmân etmekle müþerref olan ve Kelime-i tevhîdi dilleri ile söyleyip kalbleri ile tasdîk eden müminler, yaradýlýþýnýn aslýnda bulunan ilâhî feyzlere ve ihsânlara kavuþmuþtur. Allahü teâlânýn hazînesi olan kalb kapýsýný, arzu, hýrs, þehvet ve muhabbet gibi þeytanýn aþaðýlýk askerlerine karþý koru ve onlarý içeriye býrakma. Doðru yolu gösteren bir rehber bulup, ona talebe olmaya çalýþ. Çünkü rehbersiz yola çýkmak ve yolu bulmak, gecenin zifirî karanlýðýnda bilinmeyen bir yolda, ýþýksýz ve tek baþýna gitmek gibidir. Böyle bir durumda, insan gittiði yeri görmez, bastýðý yeri bilmez. Önünde çukur mu yoksa uçurum mu var, farkedemez. Bu þekilde yola çýkanlarýn, tehlikeye düþmelerinden korkulur. Mürþid-i kâmilin huzûruna gidip geldiði için, o yollarýn hatâlarýný ve tehlikelerini görüp anlamýþtýr. Mürþid-i kâmil, kendisine baðlanan talebesini o yollardan kolaylýkla geçirir. Mürþid-i kâmilin alâmeti çoktur. Fakat söyleyeceðim þu üç husûsu iyi dinle: 1) Huzûruna vardýðýn zaman bütün gamýn ve kederin gider. Ýçinde bir ferahlýk ve muhabbet uyanýr. 2) Meclisinden ayrýlmayý istemezsin. Bir inci tânesi gibi olan sözleri, muhabbetini arttýrýr. 3) Ziyâretine gelen herkes duâsýný niyâz ile mesrûr olurlar. Bu üç sýfatý kendisinde toplayan zâtýn bütün ahlâký Resûl-i ekremin ahlâkýdýr. Bu üç sýfat ve alâmet, riyâsýz, gösteriþsiz hangi zâtta görülür ve bilinirse, hemen o zâta tam bir teslimiyet ile teslim ol! Cenâze yýkayanýn elindeki mevtâ gibi emrettiði yerde dur, her emrine uy. Hizmetlerini ve emirlerini kendine nîmet bil.

1) Sefînet-ül-Evliyâ; c.2, s.67
2) Evrâd-ý Behâiyye
3) Miftâh-ül-Kulûb
4) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.18, s.69

Ynt: Nuri Efendi By: ceren Date: 10 Þubat 2018, 14:25:15
Esselamu aleykum. RABBÝM bizleri bu alimlerin yolunda giden kullardan eylesin inþallah. ..
Ynt: Nuri Efendi By: Sevgi. Date: 10 Þubat 2018, 17:24:03
Aleykümüsselam Nuri Efendi tasavvuf ehlidir Abdülkadir Geylani Hazretlerinin torunlarýndandýr Ýslam a hizmet etmiþ büyüklerdendir inþaAllah
Ynt: Nuri Efendi By: Bilal2009 Date: 11 Þubat 2018, 07:12:06
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri ehlullahýn yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Nuri Efendi By: sedanurr Date: 11 Þubat 2018, 11:42:39
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizleri doðrularý kendine rehber edinenlerden eylesin
Ynt: Nuri Efendi By: gulsahkilicaslan Date: 06 Kasým 2019, 17:30:26
Allah razý olsun hocam selam ve dua ile

radyobeyan