Adam gibi adam olmak! By: reyyan Date: 08 Aralýk 2010, 11:37:45
Adam gibi, adam olmak!
Ýmam-ý Þâfii Hazretleri; ‘’Eðer Kur’an-ý Kerim, yalnýz asr suresinden ibaret olsaydý, yinede insanlýðý mes’ud etmek için kâfi gelirdi buyurmuþ. Acaba ayný anlayýþla ulemâ-i amilin, insanlýða yetecek bir hadis olarak hangi hadisi-i þerif’in kifayet edeceðine iþaret etmiþlerdir, diye düþünürken, karþýma, Üstadýmýz Bediüzzaman Hazretleri’nin Medine-i Münevvere’de yaþayan, mühim bir alim senasýna mazhar olan, fikir ve mana büyüðü, merhum Ali Ulvi Kurucu’nun ifadeleri çýktý. Ýþte insanlýða yetecek olan bu emri peygamberi;
O þöyle ifade ediyor; Resûlullah Efendimiz bir hadisinde ‘’Rabbim bana, dokuz ahlâkla ahlâklanmamý, dokuz hasleti, dokuz huyu ahlâk edinmemi emrediyor. Ben de size ey ümmetim, bu dokuz huyu ahlâk edinmenizi emrediyorum’’ buyurduktan sonra, o dokuz güzel hasleti saymaktadýr. Hadis-i þerifte sayýlan bu hasletler þunlardýr.
Yalnýzlýkta ve gerekse halkýn arasýnda, kalabalýklar içerisinde her daim Allah’tan korkacaksýn.
Huzur ve rýza anýnda, gerekse öfke anýnda, devamlý adilâne davranýp adil konuþacak ve hep doðruyu ve hakký söyleyeceksin.
Gerek zenginlik içinde bollukta, gerekse darlýkta ve fakirlikte, iktisaddan ayrýlmayacak ve israftan uzak duracaksýn.
Sana zulmedeni (sana karþý hata yapaný ) affedeceksin.
Gelmeyene gidecek, selam vermeyen mümin kardeþine selam vereceksin.
Vermeyene vereceksin.
Konuþman zikir olacak ve mâlâyâni konuþmaktan uzak duracaksýn.
Susman tefekkür olacak.
Bakýþýn ibret nazarýyla olacak.
Evet; Adam olmak, güzel ahlaklý olmaktýr. Efendimiz ‘’Ben mekârim-i ahlaký (üstün ahlaklý olmayý ve güzel ahlaký) tamamlamak için gönderildim buyurmuþlar. Sahabe-i Kiram efendilerimiz; Üstün ahlâkî vasýflar nedir diye sormuþlar. Efendimiz (s.a.s);’’Zulmedeni affet, gelmeyene git, vermeyene ver!.. diye buyurmuþlar.
Birisi sana kötülük’mü yaptý yanlýþlýk olmuþtur, hatadýr deyip, ‘‘Ýyiliðe iyilik, her kiþinin iþi, kötülüðe iyilik er kiþinin iþidir’’ fehvâsýnca davranacaksýn. Sana gelmiyorsa sen ona gideceksin. Ýhtiyacýn vardý sen istedin o vermedi mi? O ihtiyaçlý hale geldi sen vereceksin.
Bir baþka nebevi tesbitte yer aldýðý gibi; Kiþinin iyi bir Müslüman olmasýnýn delili, mâlâyâniyi terk etmesidir. Faydasýz, boþ, lüzumsuz þeyleri terk eden insan, adam gibi adamdýr.
Ýþin zor kýsmý ise adam olmak deðil, adam kalmaktýr.
Büyük insan, üç deðiþiklik gösterir. Uzaktan bakýnca ciddi, yaklaþýnca yumuþak görünür, konuþtuðu zaman sözleri ikna edicidir. Küçük insanlarýn ise büyük gururlarý olur.
Olgun insan güzel söz söylemesini bilen insan deðil, söylediðini yapan ve yapabildiðini söyleyen insandýr.
Adam gibi adam olan; insanlardan bir insan olma payesini hiçbir þeye deðiþmez. Gerçek dava adamýnýn en önemli vazifesi ise, davasýna karþý göstermesi gereken vefâ’dýr. Hepsinden daha önemlisi de hakkýn kapýsýnýn sadýk bendesi olmaktýr.
Ýman ve Kur’an hizmeti, fedakar insanlar ister. Dava adamý dünyayý aþmýþ adamdýr. Aþamayanlar dava adamý olamazlar. Dava adamý Ýslam’a ve Kur’ana hizmetten bir an dûr olsa, kendini büyük günah iþlemiþ sayar. Onlara göre bu günahýn tevbesi’de ‘’estaðfirullah’’ deðildir. Bu günahýn tevbesi günahýn aðýrlýðýnýn vicdanda duyulmasý ve tekrar hizmete dönülerek, ölesiye hizmet edilmesi’dir.
Yakup AKSOY
Ynt: Adam gibi adam olmak! By: Gulinur Date: 08 Aralýk 2010, 12:46:05
Ýman ve Kur’an hizmeti, fedakar insanlar ister. Dava adamý dünyayý aþmýþ adamdýr. Aþamayanlar dava adamý olamazlar. Dava adamý Ýslam’a ve Kur’ana hizmetten bir an dûr olsa, kendini büyük günah iþlemiþ sayar. Onlara göre bu günahýn tevbesi’de ‘’estaðfirullah’’ deðildir. Bu günahýn tevbesi günahýn aðýrlýðýnýn vicdanda duyulmasý ve tekrar hizmete dönülerek, ölesiye hizmet edilmesi’dir.
..................................................................................
Benden rep..Çok güzel bir paylaþým olmuþ...Allah razý olsun Reyyan kardeþim..
radyobeyan