Din nasihattir ne demek? By: reyyan Date: 08 Aralýk 2010, 11:34:33
"Din nasihattir" ne demek?
Ýhtimal ki sizin de aklýnýza "nasihat" kelimesi, "öðüt" "tavsiye" gibi anlamlarý çaðrýþtýrýyor. O halde, "din nasihattir" diyen Efendimizi (asm) "din öðüttür" mü demek istemiþ. Diyanet Ýþleri Baþkaný ve ayný zamanda hadislere sadece ilmî deðil kalbî vukufiyetine da tanýk olduðum muhterem Prof. Dr. Mehmet Görmez'in makalesi, inþallah sizin de hayatýnýzda bir devrim yapar.. Mutlaka okuyun!
Peygamber efendimizin bazý hadisleri vardýr ki bu hadisler hadisin özünü oluþturan ana temanýn çevrildiði dilde karþýlýðýnýn tam olarak bulunmamasýndan dolayý, anlamýnda deðiþmeler meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda izlenecek yol peygamber efendimizden bize kadar intikal eden rivayetler bütünü çerçevesinde hadisleri deðerlendirmek ve ne anlama geldiðini tespit etmektir.
Biz bu çalýþmamýzda Hz. Peygamber’in dini tanýmlayan bir hadisini, Arapçadaki anlam kaymasýndan ve bu anlam kaymasýnýn dikkate alýnmamasýndan dolayý Türkçe’ye tercüme edilirken hadisin nasýl yanlýþ anlaþýldýðýný ortaya koymaya çalýþacaðýz. Din ve Nasihat Muteber hadis kaynaklarýnda geçen ve günümüze kadar dilden dile dolaþarak gelen ve Temim Ed-Dari’den rivayet edilen bir hadiste Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: “Din nasihattýr. Biz kime (yahut kim için) diye sorduk O da Allah’a, Kitabýna, Rasulüne, Müslümanlarýn (meþru) idarecilerine ve bütün Müslümanlara dedi.”
Bu hadiste geçen anahtar kavram “nasihat” kelimesidir. Hz. Peygamberin “nasihat” kelimesinden ne kastettiði belirlenmeden Ýslam’ýn dörtte birine denk kabul edilen bu hadisin doðru bir þekilde anlaþýlmasý mümkün deðildir. Kaynaklara göre “nasihat” kelimesinin manasýný birkaç kelime ile izah etmek mümkün deðildir. Çünkü bu kelimenin Arapça’da çok geniþ manalarý bulunmaktadýr. Nasihat, bir þeyi ve bir kimseyi içten ve gönülden sevmek, ona baðlanmak, ihlas sadakat ve samimiyet demektir. Arý, duru, saf oldu demektir. Ýçinde aldatma duygusu olmayan, kalbi halis kimseler için nasih veya nasuh ifadesi kullanýlmýþtýr. Nitekim Kur’anda içten gelerek yapýlan samimi tevbeler için Tevbe-i Nasuh ifadesi kullanýlmýþtýr. Yani sahibini bir daha günaha götürmeyen halis tevbedir.
Ayrýca Arapçada bir kumaþ parçasýnýn elbiseye dönüþtürülmesi olayýný ifade etmek için “nasuh” kelimesi kullanýlmýþtýr. Bu sebeple Arapça’da dikiþ iðnesinin bir adý “minsah”týr. Eðer biz kelimenin bu anlamýný esas alacak olursak içten ve gönülden yapýlan tevbeler için “nasuh” kelimesinin kullanýlmasýnýn sebebi ‘günahlarla yýrtýlan dinin tevbe ile yeniden dikilmesi’nden kaynaklanmaktadýr.
Ayrýca “nasihat” kelimesi; insanlarý iyiye ve güzele sevketmek için yapýlan güzel konuþma vaaz, öðüt verme, tavsiye etme, ihtar etme, ibret verici ders gibi ifadelerin yerlerine de kullanýlmýþtýr. Bizim dilimize de sadece bu anlamý ile geçmiþ ve ‘nasihat edilen kimsenin hayrýný istemek’ diye ifade edilmiþtir.
Burada esas yapýlmasý gereken Hz. Peygamberin “Din nasihattir” derken bu anlam gruplarýndan hangisini kastettiðini belirlemek konunun en önemli noktasýný teþkil etmektedir. Peygamber efendimizden rivayet edilen hadislerde “nasihat” kelimesi “samimiyet, içten ve gönülden baðlýlýk” manasýnda kullanýlmýþtýr.
Bir hadis-i þerifinde Peygamberimiz: “Müslümanýn Müslüman üzerinde altý hakký vardýr: Selam verdiðinde selamýný almak, aksýrdýðýnda kendisine dua etmek, hastalandýðýnda ziyaret etmek, davet ettiðinde icabet etmek, öldüðünde cenazesine iþtirak etmek ve gýyabýnda ona karþý samimiyeti elden býrakmamak.”
Müslümanlarýn sadece birbirlerinin yüzlerine karþý deðil, birbirlerinin gýyabýnda da samimi olmalarý, evli eþler arasýnda da nasihat (içten ve gönülden baðlýlýk) özellikle aranmýþtýr. Yine bir hadis-i þerifinde peygamber efendimiz: Bir mü’min için takva’dan sonra saliha bir eþ kadar hayýrlý ve yararlý bir þey olamaz, emrettiðinde itaat eder, yüzüne baktýðýnda sevinç duyar, üzerine yemin içtiðinde yeminini boþa çýkarmaz ve onun gýyabýnda gerek nefsi ve gerekse malý konusunda samimiyeti ve baðlýlýðý devam eder.
Din Nasihattýr, Nasihat Samimiyettir! ‘Nasihat’ kelimesine; ihlas, samimiyet, içten ve gönülden baðlýlýk anlamýný verdiðimiz takdirde zýt anlamý, aldatmak, kandýrmak, ve iki yüzlü davranmak olur. Nitekim kaynaklarda da ‘nasihat’ kelimesinin karþýlýðý olarak ‘ðýþþ’ yani ‘aldatmak’ veya ‘adavet’ yani ‘düþmanlýk’ kelimesi kullanýlmýþtýr. Deylemi “el-Firdevs” adlý eserinde þöyle demektedir: “Her alimle oturmayýn! Sadece sizi beþ þeyi terk edip, beþ haslete davet eden; yani þekden yakin’e, kibirden tevazuya, riya’dan ihlasa, raðmetten rahbete, adavetten nasihate davet eden alimlerle oturun.” Kurtubi’ye göre nasihatin zýddý ihanettir. Buna göre Allah’a Rasulüne, ve Kitabýna karþý nasihat (samimiyet) içinde olmayanlar ihanet içindedirler.
Beyhaki’ye göre Müslümanlarýn birbirlerine karþý nasihat (samimiyet) içinde olmanýn üç alameti vardýr. Bunlar: 1. Kalbin Müslümanlarýn elem ve kederlerinden dolayý hüzün duymasý 2. Müslümanlarýn acýlarýna katlanmak 3. Müslümanlarý faydalý olan her iþte bilgilendirmek. Ebu Abdillah Muhammed b. Nasr el-Mervezi, nasihat kelimesinin asýl anlamý kim olursa olsun kalben baðlanmaktýr.
Nasihat farz ve nafile olmak üzere ikiye ayrýlýr. Farz olan nasihat Allah’ýn emirlerini yerine getirmek ve haram kýldýklarýndan kaçýnmak derecesinde baðlanmaktýr, demektedir. Bütün bu anlatýlanlara raðmen gerek ülkemizde, gerekse Ýslam aleminin diðer bölgelerinde nasihat kelimesini aldatýlmak, kandýrýlmak, ihanet, adavet ve iki yüzlü davranmanýn zýddý olarak “ ihlas samimiyet, içten davranmak, gönülden baðlanmak” anlamý deðil de “öðüt vermek, vaaz ve tavsiye, ihtar etme” gibi anlamlarý ön plana çýkmýþ ve bu hadis “din samimiyettir” yerine “din vaaz ve irþaddýr” þeklinde anlaþýlarak, hem dinin dörtte biri olduðu kabul edilen bu hadisin yanlýþ anlaþýlmasýna hem de Hz. Peygamberin yaptýðý tek din tanýmýmýn gözlerden kaybolmasýna yol açmýþtýr.
Þimdi dinin dörtte birine denk gelen bu hadisin anahtar kelimesi olan ‘nasihat’i yanlýþ anladýðýmýzda dinin dörtte biri vaaz ve irþad, doðru anladýðýmýzda ise dinin dörtte biri ihlas ve samimiyet olacaktýr. Öyleyse din nasihattir, nasihat ise samimiyettir.
Senai DEMÝRCÝ
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: Gulinur Date: 08 Aralýk 2010, 12:52:56
Nasihatin ihlas ve samimiyet manasýný ilk defa okumuþ oldum..Yeni bir bakýþ açýsý oldu..Böylece vazifenin de yönü baþkalarýndan kendimize dönmüþ oluyor..Rabbim hakiki ve tam ihlasa muvaffak kýlsýn inþaallah..
Ve Rabbim sizden razý olsun ..Yeni bir ufuk kazandýrdýnýz bu vesile ile..
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: Halis_52 Date: 08 Aralýk 2010, 13:19:33
Neslinur hocam ne güzel de bir konuya deðinmiþsiniz... Mevlam sizlerden razý ve memnun olsun. Çoðu arkadaþýmýz ve kardeþlerimiz "EDDÝN-UNNASÝHA"hadisinden dinin nasihat olduðu anlamýný çýkarýyorlardý; içeriðini tam olarak bilmiyorlardýr. Ama nasihat kelimesinin içeriðini burada ne de güzel açýklamýþ Memmet GÖRMEZ hocamýz...
Ey kimsesizler kimsesi ,
Sensin kimsesizlerin kimsesi,
Kimse yoktur kimsesiz !
Kimsesizlere kimse olmak..
Yaradan�a hastýr ancak,
Her an,her yerde hazýr,
Ayný anda,tüm kullara nazýr..
Ümitlerin bittiði anda,
En kötü günde,dermanýn tükendiði zamanda
Umut onda,derman onda..
Sen ey çaresiz insan !
Sen ey,kimsesiz garip,
Sen ey dizleri titreyen ihtiyar,
Ve sen ey yetim yavru..
ne kadar çok olursa olsun günah,
dilerse affeder hazreti Allah..
Umudum kalmadý diyenler,
Uçurumun eþiðine gelenler,
Kimsesiz,çaresiz,derbederler
Sözüm hepinize
Yapýþýn Allah'ýn ipine,
Çare de o,derman da,
Hakim de o,hekim de..
onda sonsuz merhamet,
o'dur Kimsesizlere kimse,
Gerçek dost,gerçek sevgili,
ötekiler hep yalan,dünya gibi
Tut elimden gerçek dost,
Medet ey en sevgili
AZiZE_tuL_Kübra
“Hep beraber Allah’ýn ipine sarýlýn ve sakýn ayrýlýða düþmeyin.
Allah’ýn üzerinizdeki nimetlerini hatýrlayýn...
Hani siz birbirinize düþman idiniz de Allah kalplerinizi
birbirine ýsýndýrdý da O’nun nimeti sayesinde
kardeþ oldunuz. Hani siz bir ateþ çukurunun
kenarýndaydýnýz, O sizi oraya düþmekten kurtardý...
Allah size ayetlerini iþte böyle açýklýyor ki, doðru yola eriþesiniz.”
(Al-i Ýmran Suresi: 103)
Rabbimiz gerçek anlamda kendisine kul olanlardan eylesin bizleri... Müslümanlar arasýnda birlik beraberlik kardeþlik sevgi ve saygý duygularýný eksik eylemesin...
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: reyyan Date: 08 Aralýk 2010, 17:39:57
Deðerli Gulinur ablamýn ve deðerli Halis hocamýn dualarýna yürektan amin diyorum.Allah c.c. razý olsun.a.e.o Selam ve dua ile...
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: SevD@_GüLü Date: 29 Ocak 2011, 19:26:39
çok hoþ bir yazý Allah (cc) razý olsun
"Eðer hatýrlatmak yarar saðlarsa hatýrlat/öðüt ver! Ýçine ürperti düþen, öðüt alacaktýr "A’la Suresi Ayet 9-10
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: MELÝKE 7D Date: 01 Nisan 2015, 13:37:24
Ýhtimal ki sizin de aklýnýza "nasihat" kelimesi, "öðüt" "tavsiye" gibi anlamlarý çaðrýþtýrýyor.
Ynt: Din nasihattir ne demek? By: ikranur 7d Date: 01 Nisan 2015, 13:40:29
“Din nasihattýr. Biz kime (yahut kim için) diye sorduk O da Allah’a, Kitabýna, Rasulüne, Müslümanlarýn (meþru) idarecilerine ve bütün Müslümanlara dedi.” Allah razý olsun. paylaþým için teþekkürler.
radyobeyan