Ayva By: Eslemnur Date: 08 Aralýk 2010, 03:00:27
AYVA (Cydonia vulgaris L.)
Ülkemizin her bölgesinde yetiþir. Limon ayvasý ve ekmek ayvasý olmak üzere iki çeþidi mevcuttur. Limon ayvasý mayhoþ, sulu ve serttir. Ekmek ayvasý yumaþak , tatlý, fakat suyu azdýr. Sonbaharda meyve veren ayva aðacý çelik veya daldýrma yöntemi ile üretilir. Sýk dallý bie aðaçtýr, budanýrsa daha iri meyveler verir. Soðuða dayanýklý olmasýna raðmen kuzeye açýk yerleri sevmez. Küllenme ve monilya hastalýklarý ayvada sýk görülür. Bu iki hastalýða karþý ilaçlý mücadele yapýlmalýdýr. Ayva aðacýnýn çiçekleri uzun yýllardan beri ev ilacý olarak kullanýlmaktadýr. Çiçekler zamanýnda toplanýp, gölgede kurutularak kuru yerlerde saklanýr. Meyvesi de taze olarak kullanýlýr.
* Öksürükte; 40 gr ayva çiçeði, 1 litre suda çay gibi kaynatýlýr, yemek aralarýnda olýk olarak birer çay bardaðý içilirse iyi gelir.
* Bulantýda; taze olarak birkaç dilim limon ayvasý, hastayý rahatlatýr.
* Yüksek ateþten veya soðuktan meydana gelen dudak çatlamalarýnda; iki ayvanýn çekirdekleri bir fincanlýk kahve cezvesinde kaynatýlýr. Çatlaklar, günde birkaç kez bu su ile ýslatýlan pamukla silinirse kýsa zamanda kaybolur.
* Güzelliðiniz için; etlice soyulan bir ayvanýn kabuklarýný, 1 su bardaðý tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir. Bir þiþeye süzülen bu losyon özellikle yaðlý ciltlerin temizliðinde çok yararlý olur. Ayrýca ayva kabuklarýný etlice soyup, taze olarak bunlar da cilt üzerinde ovulup 15 dakika beklenir. Kabuklardaki vitamin cilt gözeneklerinin þifasýný saðlar. Daha sonra yüz soðuk suyla yýkanýr. Ayný uygulama el güzelliði içinde yapýlýr. Sonuç kýsa zamanda alýnýr.