Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Dereotu By: Eslemnur Date: 07 Aralýk 2010, 12:28:40
DEREOTU (Pencedanula graveolans L.)


Özellikle mutfaklarda yemeklerin bir çoðunda çeþni olarak kullanýlýr. Ülkemizde her yerde yetiþir. Hoþ kokuludur. Tohumdan yetiþir. Bahçede 1 metre karelik yere 20-25 gr civarýnda tohum mütecanis olarak serpilip üzeri ince bir tabaka (1 cm kadar) toprak kapanýr, düz bir tahta veya tokmakla hafifçe bastýrýlýr. Yeterince süzgeçli kovayla su verilir. Fazla güneþi sevmez. Yapraklarý taze olarak kullanýlýr. Sonbaharda verdiði tohumlar gölgede kurutulur. Taze dereotu yapraklarý, sadece yemeklere çeþni vermez, ayný zamanda iþtah açar, hazmý kolaylaþtýrýr, ev ilaçlarý arasýndadýr.

* Küçük çocuklarýn hasýmsýzlýk nedeniyle karýnlarýndaki þiþmelerde ve her yaþta hýçkýrýklarda; Ýki fincanlýk bir cezve suya, bir kahve kaþýðý dereotu tohumu konularak kaynatýlýr. Süzülen bu su ýlýyýnca, çocuklara yemekten sonra iki üç kahve kaþýðý içirilir. Ýstenirse hafif þekerle tatlandýrýlýr. Hýçkýrýk tutmalarýnda da bu sudan ayný miktar yeterlidir.


radyobeyan