Elma By: Eslemnur Date: 07 Aralýk 2010, 12:19:40
ELMA(Malus communis)
Ülkemizde her yerde yetiþen elmanýn Amasya, Golden, Ferik, Gelin, Tavþanbaþý, Gümüþhane, Ekþi Elma gibi bir çok çeþidi vardýr. Elma aðacý daldýrma, ya da çelikle üretilir. Havasý ve topraðý nemli yerleri sever. Kökleri yatay olarak geliþtiði için, derin toprak istemez. Çok sýk dal verir, ortadaki üst üste dallarýn budanarak açýlmasý gerekir. Genç fidanlar arzu edilen bir çeþitten alýnacak kalem veya göz ile aþýlanabilir. Elmanýn þifasý meyvesindedir.
* Grip, öksürük, ses kýsýklýðý, uykusuzluk, iç sýkýntýsý ve yüksek kolesterol için; orta büyüklükte 3 elma doðranýr ve 1 litre suda haþlanýr, süzülür. Bu çay, her yemekten sonra ýsýtýlarak birer bardak içilirse, çok yararlýdýr.
* Böbrek ve mesane taþlarýný daha rahat düþürmek için; 1 çay bardaðý dolusu yaþ, ya da kuru elma kabuðu 1 litre suda 10 dakika kaynatýlýr, süzülür. Bu çay sabahlarý ýsýtýlarak aç karnýna birer çay bardaðý içilirse sancýyý hafifletir, taþýn daha kolay düþmesini saðlar.
* Güzellik için; soymadan ezerek çýkarýlan elma suyu iyi bir sivilce ilacýdýr. Bu suya batýrýlmýþ pamukla "kompres" yapýlýrsa sivilceler yavaþ yavaþ kaybolur.