Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Gelincik By: Eslemnur Date: 07 Aralýk 2010, 12:03:45
GELÝNCÝK (Papaver rhoeas L.)


Gelincik bilindiði gibi ilkbaharda çiçek açan, çok zarif bir kýr çiçeðidir. Ev ilacý olarak þifasý, çiçeðinin bir tüle benzeyen ince kýrmýzý yapraklarýndadýr. Çiçeðin ortasýndaki kara göz kesilir, atýlýr. Toplanan kýrmýzý yapraklar gölgede kurutularak saklanýr, yada bunlardan þurup yapýlýr. Gelincik þurubu için ölçü, 1 kahve kaþýðý limon tuzu atýlmýþ, 1 litre suya, 1 su bardaðý dolusu kýrmýzý çiçek yapraklarýdýr. Bu karýþým, aðzý sýkýca kapalý bir kavanozda ve tam güneþ alan bir yerde 15 gün bekletilir. Bu þurup reçellere renk vermek için de kullanýlýr.

* Soðuk algýnlýklarýnda; günde birkaç kez, bir çorba kaþýðý gelincik þurubu, 1 çay bardaðý sýcak suyla karýþtýrýlarak içilirse çok yararlýdýr. Hafif ateþi alýr, terletir ve göðsü yumuþatýr. Yine 10 gram kurutulmuþ gelincik, 1 litre suda haþlanýrsa, günde birkaç kez ve sýcak sýcak çay gibi içilirse, þurup gibi ayný faydasý vardýr.

 


radyobeyan