Empati By: Hadice Date: 06 Aralýk 2010, 18:54:03
Empati
Birbirimizi daha iyi anlamanýn yolu Empati
“Senin yerinde olsam, þöyle yapardým” yerine “Acaba, senin yerinde olsam, ben nasýl düþünürdüm ve tavrým ne olurdu?” þeklinde düþünmeli ve karþýdaki insaný anlamaya çalýþmalýdýr.
Toplumumuzda çok sýk iletiþim kazalarý yaþanmaktadýr. Bazen hiç aklýmýzdan geçmeyen bir þey muhatabýmýzla aramýzda, büyük bir problemin doðmasýna sebep olurken, bazen de karþýmýzdakinin içinde bulunduðu þartlarý bilip deðerlendirememe de iletiþim bozukluklarýna sebep olabilmektedir.
Bu durumlarda empati yapmak birçok problemi daha baþlamadan önce çözecek ve insanlarý daha iyi anlama konusunda bize kapýlar açabilecektir. Öyleyse nedir empati?
Empati, bir insanýn, kendisini muhatabýnýn yerine koyarak, onun içinde bulunduðu þartlar ve imkânlar çerçevesinde, o kiþinin davranýþ özelliklerini neden bu veya þu þekilde davrandýðýný anlayabilme durumudur.
Yüce Rabbimiz Kur’an–ý Kerim’de bize bir çeþit empati örneði sunmaktadýr: “Arkalarýnda eli ermez, gücü yetmez küçük çocuklar býraktýklarý takdirde, onlarýn halleri nice olur diye endiþe edenler, yetimlere haksýzlýk etmekten de öylece korksunlar da Allah’ýn cezalandýrmasýndan sakýnsýnlar ve doðru söz söylesinler.” (Nisa, 4/9)
Burada Allah; sanki bize, kendinizi arkada yetim ve baþkalarýna muhtaç çocuklar býrakmýþ kiþiler olarak düþünün ve dolayýsýyla yetimlere karþý davranýþlarýnýzý o bakýþ açýsýyla yeniden deðerlendirin diyor. Zira, bütün yetimler bir kiþinin çocuðudur. Onlarýn anne ve babasý yerine ölen kiþiler biz olabilirdik.
Öyleyse, insan “Onun yerinde olsam, yapardým” yerine “Acaba, o durumda onun yerinde olsam, ben neler düþünürdüm ve tavrým ne olurdu?” þeklinde düþünmeli ve karþýdaki insaný anlamaya çalýþmalýdýr. Zira muhatabý anlamak için onun o andaki ruhi durumunu, psikolojisini ve tepkilerini bilmek þarttýr.alýntý
Ynt: Empati By: Gulinur Date: 09 Aralýk 2010, 08:31:56
Çok önemli bir mesele..Bu kabiliyetten yoksun olanlar maalesef,** ben** duygusuyla hareket etmekten kurtulamýyorlar.ve çoðu zaman kendi yanlýþ vehimleriyle karþý tarafý suçluyorlar..Böylece karþý tarafý anlama ihtimali hepten ortadan kalkýyor..Anlaþmazlýklar büyüyor..bence EMPATÝ kurabilmek,vicdan sahibi olabilmekle yakýndan alakalý...Rabbim karþý tarafýn gözüyle de hayata bakabilecek kabiliyeti, isteyen herkese bahþetsin inþaallah..
ALLAH razý olsun..güzel bir paylaþýmdý..