Hindiba By: Eslemnur Date: 06 Aralýk 2010, 12:07:34
HÝNDÝBA (Cichorium inytbus L.)
Doðal çayýrlarda ve yol boylarýnda yetiþen bir kýr bitkisidir. Ýlkbaharda sarý çiçekleri açar. Yapraklarýnýn tadý biraz eþimsi olmasýna raðmen çok lezzetlidir. Bu bitkiyi tanýyanlar, onun salatasýný ve yemeklerini yapar. Þifasý, süte benzeyen özsuyunda ve esmer renkteki kökündedir. Bu kök kurutularak, özsuyu taze olarak kullanýlýr.
* Sýtmada; 50 gram Hindiba kökü, bir litre suda kaynatýlýrsa, bu çay sýtma nöbetlerinden sonraki ateþi düþürmede faydalýdýr. Sýtmanýn baþ ilacý olan kinini de bu çayla içmek faydasýný artýracaktýr.
* Güzellik için; taze Hindiba' yý tümüyle bir kapta dövdükten sonra sýkarak elde edilen özsu, yüzdeki sivilceler için çok faydalýdýr. Özellikle geceleri, yüz temizledikten sonra, sivilcelere bir pamukla bu özsu yedirilerek sürülür. Bu kür bir hafta kadar sürerse, sivilceler yavaþ yavaþ kaybolur.