Kekik By: Eslemnur Date: 06 Aralýk 2010, 12:01:04
KEKÝK(Thymus vulgaris L.):
Genellikle kýrda, merada bulunan bir bitkidir. Ev yemeklerinde çeþni olarak da kullanýldýðýndan baðlarda ve bahçelerde de yetiþtirilir. Kekik otunun yapraklarý yumurta biçiminde, altlarý biraz tüylü, çiçekleri pembe, ya da beyazdýr. Kendine özgü hoþ bir kokusu vardýr. Þifasý yapraklarýndadýr. Bunlar saplarý ile yazýn toplanýr, demetler halinde gölgede kurutulur. Kuru nane gibi ufalanarak kullanýlýr.
* Grip, anjin, astým, bronþit, damar sertliði, adet düzensizliði, hazýmsýzlýk, iç sýkýntýsýnda; 30 gram kekik, 1 litre suda haþlanýr. Her yemekten sonra bir kahve fincaný içilirse, çok yararlýdýr.
* Güzellik için; 125 gram kekik, 1 litre suda haþlanýrsa, kýrýlan, dökülen saçlarý canlandýrýr. Hoþ bir parlaklýk verir.