Marul By: Eslemnur Date: 06 Aralýk 2010, 11:56:00
MARUL(Lactuca sativa L.)
Hepimizin bildiði bu sebze nemli ve güneþli yerleri sever. Topraðý ya yanmýþ gübre ile ya da "komposta" denilen gübre ile gübrelenir. Marul tohumu sonbaharda tohum yastýðýna serpme olarak ekilir. Ve üzeri biraz çürümüþ gübre ile örtülür, bastýrýlýr. Sularken süzgeçli kova kullanýlmalýdýr. 3-4 yaprak olunca, 30-40 cm aralýklarla yerlerine dikilir, iyice göbeklenince toplanýr. Þifasý tohumunda ve taze yapraklarýndadýr.
* Karaciðer yorgunluðu, þeker ve müzmin bronþitte; 5 gram marul tohumu, yada göbek yakýnýndan alýnmýþ 80 gram marul yapraðý, 1 litre suda haþlanýr, bu çay yemek aralarýnda birer çay bardaðý içilirse çok yararlýdýr.
* Alkol sarhoþluklarýnda; Havanda iyice dövülmüþ ve un haline getirilmiþ marul tohumlarýndan biraz suyla bir çorba kaþýðý dolusu yutmak kiþiyi rahatlatýr.