Maydonoz By: Eslemnur Date: 06 Aralýk 2010, 11:55:02
MAYDANOZ(Apuim petroselium L.)
Sofralarýmýzdaki salatalarýn ve yemeklerin vazgeçilmez çeþnisi olan maydanozun iki türü vardýr. Biri yaprak maydanoz, öteki ise kök maydanozdur. Maydanoz tarlasýna önceden yanmýþ çiftlik gübresi konulur. Kök maydanozuna taze çiftlik gübresi kullanýlmamalýdýr. Kimyasal gübrelerde verilebilir. Maydanozun yetiþtirilmesi oldukça kolaydýr. Bahçelerde tohumu küçük ocaklar içine ekilir. Sýravari ekilecekse sýralar arasýna 5 cm bir aralýk býrakýlmalýdýr. Ekildikten 4 hafta sonra çimlenir. Sýk sýk su ister. Daha çok gölgelik yerleri sever. Maydanoz ekildikten iki ay sonra tamamýyla yetiþmiþtir. Toplanmaya baþlanýr. Kökünden çýkarýlmadan koparýlýr veya kesilir. Sulandýkça yeniden yaprak verir. Saðlýk bakýmýndan C vitamin deposudur.
* Midede hazým kolaylýðý; midenin büyük dostu olan bu doða nimeti, hazmý kolaylaþtýrdýðý gibi, baþka hastalýklarýndan da önemli þifa kaynaðýdýr.
* Karaciðer yorgunluðunda, hafif ateþte, adet düzensizliðinde, hazým zorluklarýnda; 20 gram maydanoz, 1 litre suda haþlanýr ve bu çay ara sýra birer kahve fincaný içilirse çok faydalýdýr.
* Egzama yaralarý için; bir su bardaðý dolusu maydanoz, bir su bardaðý tuvalet ispirtosu ölçüsü ile uygun bir kapta bir hafta bekletilirse, elde edilen losyon çok faydalý bir pansuman ilacýdýr.
* Bulantýlarda ve nefes darlýklarýnda; bir tutam maydanozu iyice çiðneyerek yutmak kiþiyi rahatlatýr.