Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Turp By: Eslemnur Date: 05 Aralýk 2010, 01:57:18
TURP(Raphanus niger-sativus L.)

Salatalýk olarak kullanýlan bu sebzenin Fýndýk turpu, Kestane turpu, bayýr turpu ve iri kýrmýzý turp türleri yetiþtirilir. Tohumdan üretilir. Ýlkbahar ve sonbaharda iki kez ekilebilir. Nemli yerleri sever. Taze gübre verilirse yapraklarý coþar, fakat kök vermez. Bu nedenle turp ekilecek toprak çürümüþ gübre ile beslenmelidir. Kýrmýzý turp içerdiði zengin miktardaki folik asit ve C vitamini ile gerçekten bir saðlýk kaynaðýdýr.

* Karaciðer yorgunluðunda; iki yemek arasýnda 1 kahve fincaný turp suyu içmek, karaciðeri güçlendirir.

* Öksürük nöbetlerinde; 1 tatlý kaþýðý turp suyu içmek iyi gelir.

 


radyobeyan