Ahududu By: Eslemnur Date: 04 Aralýk 2010, 19:23:03
Ahududu
(Himbeere, Framboise Common, Rasberry bush)
Aðaç çileði ve sultan böðürtleni olarak tanýnýr. Haziran-Temmuz aylarý arasýnda beyazýmtýrak renkli çiçekler açan, 30-150 cm boyunda, çok senelik, dikenli, çalý görünüþünde bir bitkidir. Daðlýk mýntýkalarýn orman ve korularýnda tesadüf edilir. Gövdesi dallý, dikenli ve yatýktýr. Yapraklarý 3-5 parçalý, sivri uçlu, yaprak sapý kývrýk dikenlidir. Çiçekleri ekseriya dallarýn ucunda 5-10 çiçekli salkým halindedirler. Meyvesi etli ve birçok eriksi tipli meyvelerin biraraya gelmesi ile meydana gelmis, küre biçiminde, kýrmýzý renkli ve güzel kokuludur. Meyveleri temmuz ve agustos aylarýnda olgunlaþýr. Çoðu çesitleri bahçelerde yetiþtirilir. Umumiyetle sonbaharda 1-1,5 m aralýk býrakýlmak suretiyle dikilir. Ahududurar her 6-7 senede bir yenilenmelidir. Türkiye’de; Ege, Marmara, Karadeniz bölgelerinde yetiþtiþir
Kullanýldýðý yerler: Kullanýlan kýsmý, meyve, çiçek ve yapraklarýdýr. Meyveler tamamen olgunlaþtýklarý zaman toplanýr. Yapraklarýnda tanen, meyvelerinde ise organik asitler (malik asit, sitrik asit vs.) þeker, pektin, uçucu ve sabit yaðlar bulunmaktadýr. Yapraklarý bogaz hastalýklarýnda gargara için kullanýlýr. Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastalýklarýnda faydalanýlýr. Taze olarak, þeker ve böbrek hastalýklarýnda perhiz yiyeceði olarak istifade edilir. Halk arasýnda ishal ve ateþli hastalýklara karþý tavsiye edilir.