Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Anason By: Eslemnur Date: 03 Aralýk 2010, 19:22:58
Anason(Anis, Anis, Anise)

Haziran-Agustos aylarýnda, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliðinde, bir senelik bitki. Gövde dik, silindir biçiminde, içi boþ, çok dallý, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yapraklarý uzun saplý, oval veya kalb biçimindedir. Çiçekler bileþik þemsiyelerde toplanmýþlardýr. Meyveleri armut þeklinde küçük, üzeri tüylü, yeþilimsi sarý renklidir.Baþta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiþtirilir. Kültür anasonunun vatanýnýn Anadolu olduðu tahmin edilmektedir. Meyvalarýnda niþasta, müsilaj, sabit ve uçucu yað bulunmaktadýr. Uçucu yað miktarlarý bitkinin cinsine ve yetistiði yerin þartlarýna baðlýdýr. Uçucu yaðýn % 80-90’i anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi þok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden su buharý distilasyonu ile elde edilen anason yaðý, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason týpta midevi, baðýrsak gazlarýnýn teþekkülünü önleyici, hazmý kolaylaþtýrýcý ve göðüs yumuþatýcý olarak kullanýlýr. Ayrýca nefes darlýðý, öksürük ve kalb çarpýntýsý rahatsýzlýklarýnda da etkilidir. Anason yüksek dozda alýndýðýnda baþ aðrýsý, uyuþukluk, görme zorluðu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastalýðýna sebeb olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teþekkül eden gazlarý gidermede çok faydalýdýr. Bebekler için bir çay kaþýðý tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazýrlanýr. Yemeklerden önce veya süte katýlarak bir kaç çay kaþýðý verilir. Büyükler % 1-2’lik çayýný günde 2-3 bardak alabilir. Türkiye’de Bütün Anadolu'da yetiþir.
Kullanýldýðý yerler: Kullanýlan kýsmý, meyvalarý ve yapraklarýdýr. Meyveleri tamamen olgunlaþtýktan sonra toplanýr ve gölgede kurutulur. Hazmý kolaylaþtýrýr. Ýþtahsýzlýðýi giderir. Mide ve barsak gazlarýný söktürür. Ýdrar artýrýr. Migren aðrýlarýný keser. Astým, nefes darlýðý ve bronþitte görülen þikayetleri giderir.


radyobeyan