Tıp Dünyası
Pages: 12
Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: Date: 02 Aralık 2010, 16:30:37
Yemeğe Tuzla Başlama Ve Bitirmenin Sırları


Her hadisi şerifi ve hareketinde sırları bulunan Efendimizin, bizlere nasıl rahmet olduğuna, bilimin tespitleriyle zahiren şahit oluyoruz. Bu sayımızda tuzun faydalarıyla, yemekten önce ve sonra başlamanın hikmetlerini işleyeceğiz.
 
Hz. Ali’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah Aleyhis selatü vesselam şöyle buyurdular:
 
‘’ Ya Ali! Yemeğe tuzla’’ Şir’a
‘’Yemeğe tuzla başlayıp tuzla bitirmek, yetmiş hastalığa şifadır.’’  R. Nasihin

 
Yemeğe başlamadan önce alınan az miktarda tuz, mide enzimini harekete geçirir, sinirleri uyararak ölü hücrelerin canlanmasına vesile olup, felç olma ihtimalini ortadan kaldırır.  Ağız içerisine hava yoluyla bulaşmış mikroplar, tuzdaki sodyum klor sayesinde temizlemiş olur.
 
“Yemekten sonra alınan tuz, ağza bol miktarda gelen ptiyalin ile dişlere yapışmış olan karbon-hidratlar çözülüp eritilir ve diş çürümeleri önlenir. Ayrıca ağızda antiseptik özelliği gösterir.” (Prof. Dr. Zeki ÇIKMAN, Tıbbın Özü Sh.27)
 
Bu ve bunun gibi birçok faydaya bilimsel olarak göz atalım:
 
Tuz sodyum ve klor elementlerinden oluşur ( patlayıcı ve zehir)  1 gram tuzun suda çözülmesi ile 0,6 gramını klor iyonu ve 0,4 gram sodyum iyonu  ortaya çıkar. Bu elementler kan, lenf, hücreler, dokular, kemik, kıkırdak ve kirişlerde bulunur. Klor ayrıca mide asidi için gereklidir.
 
Sodyum iyonu vücudun osmotik (geçişsel) yapısında çok önemli rol oynar. Yani hücrelere besleyici maddenin (vitamin, mineral, enzim, amino asit ve glikoz gibi) girişi ve hücrelerdeki artık maddelerin dışarı çıkarılmasında, kısaca transportta rol oynar.  Ayrıca sinir ve kaslarda uyarıları iletmede rol oynar. Sodyum-potasyumla birlikte hücrelere giriş ve çıkışları kontrol ederler.
 
Klor iyonunun yetersizliği kanın pH-Değerinin asitleşmesine, buda asidoza sebep olur. Asidoz ise çok tehlikeli bir durumdur. Asidoz böbrek zafiyeti, akciğer iltihaplanması, aşırı kusma ve ishale sebep olur. Klor bilindiği gibi şehirlerin su şebekesine katılır. Çünkü klor mikropları öldürür. Klor aynı şekilde bağırsaklardaki zararlı bakterilere ve bunların ürettiği zehirli gaz ve zehirli alkolleri zararsız hale getirir. Ayrıca vücudun toksinlerinin atılmasında yardımcı unsurdur.
 
Tuz tansiyonu ne zaman yükseltir? Şayet kişi daha önce böbrek iltihaplanması geçirmiş ve bu iltihaplanma kronikleşmişse, bu ağrı vermez. Kişi kronik böbrek ağrılarını unutur, fakat böbrekler kronik iltihaplı olması nedeniyle sodyumlu birleşikleri süzemez. Böylece kanda sıvı oranı artar ve buda yüksek tansiyona sebep olur.  Örneğin, sodyum (Na+) ve karbonik asit (HCO3-) birleşerek sodyum hidrojen karbonat (NaHCO3) oluşur ve bu dışarı atılamaz. Yani bu sadece kronik böbrek iltihabı olanlarda olabilir. Aksi halde tuz yüksek tansiyona sebep olmaz.
 
 New York’dan Prof. Dr. Michael A. Alderman Amsterdam’da yaptığı konferansta 1400 kişi üzerinde yaptığı araştırmada az tuz alanların, çok tuz alanlara göre % 20 oranında daha çok kalp krizine yakalandıklarını tespit etmişti. (Nhp.Konferansları- 7.2001.)
 
Dünyada en çok tuz kullanan millet olarak bilinen Japonların diğer milletlere göre daha sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları bilinmektedir.
 
Prof. Dr. K. Stupe (Kassenarzt 4.1997) az tuz alan yaşlılar üzeride araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar sonucu yaşlılarda konsantrasyon zafiyeti, algılama zafiyeti, hafıza zafiyeti görüldüğünü tespit etmişlerdir. Hatta yaz aylarında yeterince tuz ve su almayanlarda kolapsüs (kan dolaşımının durması) sebep olduğunu saptamıştır. (Nhp. Konferansları-2001.)
 
Gelişme çağındaki çocukların az tuz alması halinde gelişme anormallikleri, yorgunluk, baş ağrısı, okulda anlamama, nefes darlığı, deri hastalıkları ve erken yaşlarda yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara, sebep olur. (Nhp.Konferansları-2001)
 
Remscheid’dan Prof. Dr. H. Kaulhausen Bayreuth’e eğitim seminerinde hamile bayanların tuz ve su alımını azaltmaları halinde hamilelikleri üzerinde kötü etkiler sebep olabileceğini beyan etmiştir. (NM.10.95.44)
 
Bilim adamlarının tepitleri ilginç bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır; insan vücudunun yaklaşık % 3,5’i tuz. İlginç olan ise dünya denizlerindeki tuz oranı da bazı yerlerde değişiklik gösterse de yaklaşık % 3.5dir. Suphanallah! Ne müthiş bir dengedir bu?
 
Bu ve bunun gibi birçok faydalar, tuzun yemeğe başlamadan önce alınmasıyla mümkündür. Tuzun yemekten önce ve yemek içerisinde alınmasıyla oluşacak fardalar değişiktir.
 
Efendimiz Aleyhisselatü vesselam, getirdikleriyle asırlardır insanlığa her yönden şifa kaynağı olmuşlardır.


Adem DAĞLI'ya katkısından ötürü teşekkür ederiz. 

Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: yagmur_7-c Date: 21 Şubat 2014, 17:16:44
Yemeğe başlamadan önce alınan az miktarda tuz, mide enzimini harekete geçirir, sinirleri uyararak ölü hücrelerin canlanmasına vesile olup, felç olma ihtimalini ortadan kaldırır.  Ağız içerisine hava yoluyla bulaşmış mikroplar, tuzdaki sodyum klor sayesinde temizlemiş olur.bilgiler için teşekkürler...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: sümeyra Date: 21 Şubat 2014, 17:24:15



            Rabbim razi olsun...Çok faydali bilgiler bunlar...Inşaallah uygulayalim...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: esratüz zehra 2 Date: 21 Şubat 2014, 17:30:21
efendimizin her hareketinde sağlık sıhhat ve faydalı şeyler yatıyor gerçekten emsalsiz
bir peygamber Rabbim şefaatini bizlere nail eylesin inşALLAH efendimize layık ümmet olabilmeyi
nasib eylesin ...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: Yazgül_8-A Date: 09 Mart 2014, 21:26:53
Yemeğe başlamadan önce alınan az miktarda tuz, mide enzimini harekete geçirir, sinirleri uyararak ölü hücrelerin canlanmasına vesile olup, felç olma ihtimalini ortadan kaldırır.  Ağız içerisine hava yoluyla bulaşmış mikroplar, tuzdaki sodyum klor sayesinde temizlemiş olur.
Bunun gibi pek çok bilgi verdiğiniz için ALLAH razı olsun. Gün geçtikçe bu siteden daha çok bilgi ednmiş oluyorum sizlerin sayesinde..
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: ykpcn Date: 09 Mart 2014, 21:49:57
New York’dan Prof. Dr. Michael A. Alderman Amsterdam’da yaptığı konferansta 1400 kişi üzerinde yaptığı araştırmada az tuz alanların, çok tuz alanlara göre % 20 oranında daha çok kalp krizine yakalandıklarını tespit etmişti. (Nhp.Konferansları- 7.2001.)
 
Dünyada en çok tuz kullanan millet olarak bilinen Japonların diğer milletlere göre daha sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları bilinmektedir.

Bizler hep tuzun, çok alındığı zaman faydasından çok zararı olduğunu öğrenmiştik.Sizlerin sayesinde bende öğrendim ALLAH razı olsun.
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: damla6d Date: 10 Mart 2014, 00:20:37
Hani böyle yemeğe tuzla başlayıp tuzla bitirme olayını uygulamak isteyen kimse çok tuzla başlayıp çok tuzla bitirmeyi denemesinler.Çünkü bu yaşlılarda da gençlerde de çok zararlı diye düşünüyorum, bilmem doğru mu?
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: 8/A Date: 18 Ağustos 2014, 14:35:49
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh...
Halk dilinden de bildiğimiz gibi her şeyin fazlası zarardır fazla veya aşırı şekilde olmadan tuzu kullanmak pek yararlıymış... Ve bu RABBİM'in koymuş olduğu dengeyi bu açıdan ilk kez duyuyorum SUBHANALLAH...
RABBİM' e binlerce şükür ve hamdu senalar olsun İNŞAALLAH...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: [Muhammet] Date: 18 Ağustos 2014, 15:32:26
Ve aleykümselam.. cok faydalı bilgiler bende bilmiyordum çok saolun...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: Rüveyha Date: 14 Ocak 2015, 19:21:33
Esselamu aleyküm ve rahmetullah. Tuzun şifasını, faydalarını Efendimiz asırlar önce bizlere bildirmiş. Mevlam bu sünneti hayatımıza geçirmeyi nasip etsin ve daim kılsın inşaAllah. Rabbim razı olsun.
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: aysegul999 Date: 27 Ağustos 2015, 16:39:05
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh , Efendimizin tavsiyeleri sebepsiz değildir. Tuzla Başlama ve bitirme konusunda da bilimsel araştırmalar ile insan sağlığına faydası kanıtlanmış.
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: neslihan Date: 27 Ağustos 2015, 16:45:48
İnsanlar tibbi nebeviyi teknoloji ilerledikçe daha iyi araştırıp idrak edebiliyorlar, Rabbimiz bizlere ber yönüyle rehber olabilecek bir peygamber göndermiştir bize düşen O'nun izini takip etmek...Allah razı olsun hocam.Selam ve dua ile...
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: halim Date: 01 Eylül 2015, 20:44:48
Hz. Ali’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah Aleyhis selatü vesselam şöyle buyurdular:
 
‘’ Ya Ali! Yemeğe tuzla’’
‘’Yemeğe tuzla başlayıp tuzla bitirmek, yetmiş hastalığa şifadır.

Çok şifalı bir hadis inşaallah tatbik edenlerden oluruz.

Allah razı olsun
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: ikranur 7d Date: 01 Eylül 2015, 21:43:17
ve aleykumusselam ve rahmetullah ve berakatuh. yemekten once ve sonra tuzla başlayıp bitirmek efendimizn sunnetlerınden biridir. allahım bizleri efendimizn sunnetlerinden alı koyma. dahada duydularımızı yapmak nasip et.
Ynt: Yemeğe tuzla başlama ve bitirmenin sırları By: Rüveyha Date: 19 Mart 2016, 13:44:19
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Çok faydalı oldu benim için bu paylaşım.Efendimizin asırlar önce buyurduğu herşeyd hikmetler var.Rabbim hakkıyla yaşamayı nasip eylesin İnşaAllah

radyobeyan