Namaz By: Hadice Date: 01 Aralýk 2010, 20:10:34
NAMAZ
Bilindiði gibi namaz ilk baþta gelen bir ibadettir. Kuran birçok ayetinde namazdan bahsetmiþ ve onu “Salat, Zikir, tesbih” kelimeleriyle muhtelif þekillerde adlandýrýlmýþtýr. Ýslam dini yeryüzünde yalnýz Allahýn hükümdarlýðýnýn havasýnyaratmak için sabah, öðle, ikindi, akþam, yatsý olmak üzere günde beþ vakit namazý emretmiþtir. Mümin her namazýn kapladýðý on yada onbeþ dakikalýk zaman içinde bütün maddi alakalarýný terk ederek yaratan ýna teslimiyet ve minnettarlýðýný isbat eder Öðle namazý Cuma günleri topluca icra edilen haftalýk ibadet halini alýr. Ayrýca senede iki defa bayram namazý kýlýnýr. Bunlarýn dýþýnda farzý-kifaye olan cenazenamazý da vardýr. Beþ vakit namaz medineye hicretten önce vukubulan Miraç mucizesi ile Müslümanlara farz kýlýnmýþtýr. Namazýn maddi bakýmýndan faydasinsanlarý günlük, meþgalelerinden bir an da olsa deðiþik bir muhite çekmek ve büyük, küçük herkesi eþitlik duygularý içinde bir araya getirmektir. Sosyal bakýmdan faydasý ise müminin etrafýnda Allahýn hükümranlýðýný duymasý ve askeri bir disiplin içinde yaþamasýdýr. Namazýn makbul olaný cemaatle kýlýnanýdýr. Zorluk olduðu takdirde ferdi kýlýnýr. Þartlarýna uygun her mümin imamlýk yapabilir. Ýslamda beþ vakit namaz yirmidört saatin içinde ancak bir saatlik zaman tutar. Bu da bir mümin için zor bir iþ deðildir. Kuraný Kerimde ” Allah bir kimseye gücünün yeteceðinden baþkasýný yüklemez” buyurmuþtur. Bu ayet Ýslamdaki ilahi mükellefivetler için bir ölçüdür. Burada mühim olan bir hususa iþaret edelim. Ýslam diðer büyük dinlerin hilafýna temizliði esas kabul etmiþtir, bu temizlikten maksat hem maddi, hem de manevi kirlerinden giderilmesidir. islamdaki madde ile mana arasýndaki ahenk her türlü davranýþta kendisini gösterir. bir mümin maddi ve manevi kirlerinden arýnmadýkça (abdest ve gusül almadýkça) ilahi huzura çýkamaz. Önce temizlenir sonra en temiz kýyafeti ile Allahýn huzuruna çýkar ve kulluk vazifesine baþlar Müminlerin bütün namazlarda ayný noktaya yönelmeleri islamdaki birliðe iþaret eder. Bazý rahatsýzlýk ve zaruret hallerinin dýþýnda namaz terk edilmez ve icra þekli deðiþtirilemez. yalnýz aylýk rahatsýzlýklarý ve lohusalýklarý esnasýnda kadýnlar namaz kýlamazlar.
Ýbadette Namazýn önemi
Namazýn ibadetteki yeri aðaçta göv de, vücutta baþ durumundadýr. Ýbadetin en efdalidir. Namaz ibadetlerin baþý baþbuðudur kýyamette hesabý sorulacak ilk ameldir. Ýmanýmýzýn alameti, bedenimizin selametidir. Sevgiliye mülakat (görüþme, buluþma, konuþma) ondadýr. Sevgilinin huzuruna çýkýþýn, karþýsýnda el baðlayýp merhamet ve baðýþýna sýðýnarak huþu içersinde boyun büküþün hazzý sevinci ondadýr.
Resulullah (s.a.v) Efendimiz buyurdular ki :
“Þeriatta namaz din sarayýnýn sütunlarýndandýr”
“Namaz sahibinin kabrini aydýnlatan ýþýk ve altýnda döþeðidir.”
“Namaz Allahu Zül-Celal hazretlerine yaklaþmanýn vuslatýn ilk koþulu ve ilk anahtarýdýr Rabbimiz Necm Suresi 62. ayetinde kullarýna ibadeti, özellikle namazý çok kýsa ve kesin olarak þöyle emrediyor ?
“Hadi Allah için secdeye kapanýn ve ibadet edin.”
“Dua rahmetin abdest namazýn namaz da Cennet’in anahtarýdýr”
“Her þeyin bir belirtisi vardýr imanýn alameti ise, namazdýr.”
Ýslamýn beþ þartlarýndan birincisi ve kahinatta yaþayan insanlarýn ilk önce gelen görevi Allah (c.c) varlýðýna birliðine son Peygamber Hazreti Muhammed (s.a.s) peygamberliðine inanmaktýr.Yukarýda anlattýðýmýz imandan sonra rarzlarýn en önemlisi olanda namazdýr. Bütün kalbimizle inanarak kýldýðýmýz namaz bizleri kötülükten, hayasýzlýktan günah iþlemekten korur imanýmýzýda güçlendirir. bize kazandýrdýklarý saymakla bitmeyecek kadar sayýsýz güzelliktedir.
NAMAZ KÝMLERE FARZDIR
Ýnsanlýða namazýn farz olabilmesi için üç tane þartýn olmasý gereklidir
1) Akýllý olmak
2) Müslüman olmak
3) Erginlik çaðýnda olmak.
2) Cenaze namazý Farz-ý Kifayedir.
Cenaze için kýlýnan namaz farz-ý kifayedir. yani ölü için edilen duadýr.
Cenaze Namazý Nasýl Kýlýnýr
Cenaze Cematin ön tarafýnda bulunur. cemaatte ayakta kýbleye dönük vaziyette imamýn arkasýnda saf baðlar. Niyet edilir ölü kadýn erkek yada kýz çocuðu erkek çocuðu olarak bildirilir. Ýmam niyet eder hazýr olan cenaze namazýný kýlmaya ve kýldýrmaya Ölü kadýn yada erkek kýz çocuðu erkek çocuðu ise bu belirtilerek niyet edilir. Ýmamýn arkasýnda hazýr bulunan cemaatta “Niyet ettim Allah rýzasý için imamýn namazýný kýlýcaðý bu cenaze namazýný kýlmaya denir. Daha sonra niyet edilir imam yüksek sesle cemaatte arkasýndan sessizce “Allahuekber” der birinci tekbiri alýr cenaze namazýný kýlan erkekse ellerini kulak hizasýna getirir kadýnsa ellerini göðsünün hizasýna alýr. Cemaat sessizce subhanekeyi okur ek olarak “ve celle senaük” cümleside okunur bu cenaze namazýna mahsustur. Subhaneke bittikten sonra cemmaat sessizce imam sesli bir þekilde “Allahü ekber” der ve ikinci tekbiri alýrlar. daha sonra yine sessizce “Allahümme salli ve Allahümme barik i okurlar. Tekrar elleri kaldýrmadan yine “Allahü Ekber” denir, üçüncü tekbir alýnýr cenaze duasýný bilmeten onun yerine kunut dualarýný okuyabilir. Bundan sonra yine eller kaldýrýlmadan “Allahü ekber” diyerek dördüncü tekbir alýnýr ve bir þey okumadan önce baþ sað tarafa cçevrilir “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” denir, sonrada baþ sol tarafa çevrilerek “Esselamü aleyküm ve rahmetulah” denir böylece cenaze namazý tamamlanmýþ olur.ALINTI