Anason By: Eslemnur Date: 01 Aralýk 2010, 00:45:58
ANASON( Pimpinella anisum)
Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yapraklarý, meyvesinde iki tane birbirine yapýþýk þifalý tohumlarýnýn kendine özgü kokusu vardýr. Nisan ve Mayýs sonuna kadar dikilen tohumlarý filizlenince bir buçuk karýþ aralýklarla seyreltilir. Kuru havalarda çapalanýr ve dipleri doldurulur. Yazýn açan çiçekleri Aðustos ve Eylül arasýnda tohum verir. Temmuz -Aðustosta toplanýr.
*Mide bulantýsýný keser. Hamilelerin yemeklerden tiksinmesini engeller.
*Baðýrsak gazlarýný giderir (yemeklerden sonraki) , hazýmsýzlýðý giderir. Sindirimi uyarýr. Susuzluðu ve zehrin zararýný giderir.Bebeklerin karýn aðrýsý, hazým bozukluðu, gaz ve uykusuzluk problemlerine karþý eskiden beri kullanýlýr. 1 kahve kaþýðý anason tohumu 2 su bardaðý suda haþlanýr, süzülür. Acýmsý olduðu için biraz þeker ilave edilerek birer kahve kaþýðý ve çok ýlýk olarak bu sudan günde 3-4 kez içilir. Ya da bebekler için ; bir çay kaþýðý tohumdan bir bardak suyla çayý hazýrlanýr. Yemeklerden önce veya süte katýlarak birkaç çay kaþýðý verilir.
*Akciðerin, dalaðýn, mesanenin, böbreklerin, rahmin týkanýk damarlarýný açar. Yemeklerden sonra 1'er çorba kaþýðý yutulur veya kaynatýlýr birer bardak suyu içilir.
*Meniyi çoðaltýr, kadýnlarýn sütünü artýrýr, aybaþý kanamalarýný söktürür, iþtah açýcýdýr, beyin yorgunluðunu giderir, sinir sistemine etki eder uyku verir. Ýdrar söktürücü etkisi vardýr. Migren aðrýlarýný dindirir. Hýçkýrýðý giderir.
*Romatizmaya iyi gelir. Anoson, sedef çiçeði ile birlikte yutulur.
*Enfeksiyonlara karþý koyma gücünü artýrýr. Kaynar suya atýlan bir miktar anason vücut aðrýlarýný dindirir.
Sürme yapýlýp göze çekilince gözdeki perdeyi alýr. Baþ aðrýsý ve baþ dönmesine tütsüsü yapýlýrsa iyi gelir.
*Göðüsü yumuþatýr, astým, nefes darlýðý, bronþit, öksürüðe iyi gelir, kaynatýlarak içilir.
*Kan dolaþýmýný düzenler. Kalp çarpýntýsý rahatsýzlýðýnda etkili olduðu belirtiliyor. Kan yapar. Aðýz kokusunu giderir.
*Vazelinle vücuda sürülürse vücut bitlerini öldürür.
*Mide ekþimeleriyle, fazla alýnan alkolden sonra ; bir çay kaþýðý karbonata, kaþýðýn ancak ucunda kalacak kadar anason tohumu unu katýlýr. Bir bardak suda iyice karýþtýrýlarak içilirse, hastayý rahatlatýr.
-Ýmbikten çekme usulü ile tohumlarýndan elde edilen anason yaðý mide rahatsýzlýklarýna iyi gelir.Ýþtah açýcýdýr. Çiðneyerekte kullanýlabilir.
-Anason tohumu ; raziyane, karaviye, kiþniþ tohumlarý katýlmak suretiyle karýþýmlar yapýlýr. Bazý yerlerde anason dövülerek ekmek hamuruna karýþtýrýlarak midesi zayýf olanlar için galeta unlu maddeler yapýlýr.
*Ezilen tohumu gül yaðý ile karýþtýrýlýp süzülürse , kulaðýn aðrý ve cerahatini giderir.
*Çocuk ishaline karþý gülyaðý, kimyon, anason, kereviz tohumu dövülür, gülyaðý ile karýna yaký gibi vurulur.
*Toz haline getirilirken anason tohumlarý üzüm þýrasýna karýþtýrýlarak içildiðinde böbrek taþlarýný düþürür.
*Göðüs sarkmasýný önler. Genç kýzlarýn göðüslerinin büyümesini temin eder.
*Aðýzda devamlý anason tohumu çiðneyen kadýnýn çocuk yapma kabiliyeti fazlalaþýr. Kadýnlardaki beyaz akýntýyý durdurur.
*Yüze canlýlýk ve güzellik verir. Kaynatýlýp þerbet yapýlýp içilir.
*UYARI: Fazla kullanýldýðýnda uyuþukluk verir. Hamileler ve adet görenler kullanmamalý, baþ aðrýsý ve görme bozukluðu yapar. Daimi kullanmalarda anisizm hastalýðýna sebep olur