Flavonlar By: Eslemnur Date: 01 Aralýk 2010, 00:27:44
Flavonlar
Uzun boylu çiçekli bitkilerden otlara kadar, kimyasal yapýlarýnda benzerlik olan pek çok bitkide bulunan bir etken maddedir. Flavon adý, bu maddeyi içeren bitkilerin pek çoðunun sarý çiçekli olmalarýndan kaynaklanýr (Latince flavus = sarý). Fitoterapi biliminde flavonlar genellikle, hastalýklara karþý önlem olarak, kronik hastalýklarýn tedavisinde ve hücre bazýnda enzimlerle ilgili iþlevlerin dengelenmesinde kullanýlýr. Flavonlar, bedende kýsa bir süre kaldýktan sonra hýzla dýþkýlandýklarý için, özellikle uzun süreli tedavilerde kullanýlmaya çok uygundurlar. Böylece etken maddeler organizmada birikmez ve olasý zehirleyici etkiler oluþturmazlar. Bir þifalý bitkinin genel etkisinde flavonlar hep aktif rol oynarlar.
Bir flavonun etkisi, genel anlamdaki temel yapýsýna göre deðil, yalnýzca kendine özgü olan kimyasal yapýsýna göre biçimlenir. Flavonlarýn çok deðiþik etkinliklerinden bazý örnekler: Sedefotu kanýn pýhtýlaþmasýný ve iltihaplanmayý önler, ayrýca kýlcal damarlarýn sýzýntý yapmamalarýný saðlar. Mayýs papatyasý ve meyan kökü kramp çözücüdürler. Devedikeni tohumu karaciðeri korur ve temizler.
Flavonlarýn çeþitli Etkileri
*Huþ aðacý yapraðý Ýdrar arttýrýcý
*Atkestanesi ve sedefotu Kan damarý duvarlarýný güçlendirici
*Alýç Kalbi güçlendirici ve koroner
atardamarlarý geniþletici
*Ihlamur ve mürver çiçeði Terletici