Vitaminler, Mineraller ve Mikroelementler By: Eslemnur Date: 01 Aralýk 2010, 00:22:22
Vitaminler, Mineraller ve Mikroelementler
Önemli bitkisel maddeleri gözden geçirirken, vitaminlerin, minerallerin ve mikroelementlerin ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü onlar, dokular, hücreler, enzimler, hormonlar ve baðýþýklýk sistemi için yaþamsal öneme sahip yapý taþlarýdýr. Ayrýca tüm organlarýmýzýn iþlevlerinin ve bedenin sývý dengesini etkilerler. Bazý bitkiler, yalnýzca belirli vitaminleri veya vitamin gruplarýný bünyelerinde yüksek ölçüde depolayabilirler. Örneðin, buðday filizinde ve tüm yeþil yapraklarda yüksek derecede E Vitamini konsantrasyonu vardýr. Tohumlarda, baklagillerde, ceviz ve fýndýkta, tahýl filizlerinde bol miktarda B Vitaminleri grubu bulunur. C Vitamini(askorbik asit), öncelikle turunçgillerden limon ve portakal gibi meyvelerde, dolmalýk biber, maydanoz, kuþburnu ve pek çok meyve ve sebzede bulunur. Minerallere ise bitkilerin çoðunda rastlamak mümkündür: Demir ýsýrganotunda, kalsiyum ve magnezyum rezenede, demir ve magnezyum kuþburnu meyvesinde bol miktarda vardýr. Yulafta ise hemen hemen tüm mineraller mevcuttur. Yaþamsal öneme sahip bu maddelerin eksikliklerinden kaynaklanan hastalýk belirtilerinde ve bu maddelere yüksek oranda ihtiyaç duyulduðunda, bu bitkilerin çaylarý belirli bir plan doðrultusunda içilmelidir. Taze bitki özsularý da, vitamin ve mineral kombinasyonlarý ile üstün iyileþtirici güçlere sahiptiler.