Taharet temizlik By: hafiza aise Date: 30 Kasým 2010, 12:54:08
I. TAHARET TEMÝZLÝK
Taharet sözlükte, pisliklerden temizlenme ve arýnma demektir. Terim anlamý ise, abdestsizlik hâlinin giderilmesidir. Yani, namaz ve benzeri ibadetlerin yapýlmasýný önleyen abdestsizliðin, bedende, elbisede ve ibadet mekânýnda bulunan necasetin/pisliklerin giderilmesidir.
Taharet konusu, 'temizlik nelerle yapýlýr, kimler hangi temizliði yapmalýdýr ve nelerde temizlik gerekir' konularýný içerir.
Temizlik Yapýlacak Sular Ve Hükümleri:
Abdestsizlik halinden arýnmayan namaz kýlamaz. Çünkü Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'Allah, temizlik olmaksýzýn/abdestsiz kýlman namazý kabul etmez [6] buyurmuþtur. Bu temizlik, temizleyici olan su ve bazý durumlarda su yerine geçen topraðýn kullanýmýyla gerçekleþir.
Sular Ýki Kýsýmdýr:
1. Temiz Su: Doðal halini koruyan sudur. Bunlar, yeraltý ve yaðmur sularýdýr. Kuraný Kerim'de; '... Temizlemek için size gökten su indirildi [7] buyrulmuþtur.
Kar, dolu, nehir ve kuyu sularý, uzun süre beklemesi veya temiz bir þeyle karýþmasýyla deðiþikliðe uðrasa dahi temiz sulardýr. Deniz suyu da temiz su hükmündedir. Rasulullah fsallallâhu aleyhi ve sellem)'e deniz suyunun hükmü sorulduðunda; 'Onun suyu temiz, öiüsü helâldir [8] buyurmuþtur.
Temiz su, kendisi temiz, baþka þeyleri de temizleyici olmasý özelliðiyle abdestsizlik hâlini ve necaseti giderir.
Temiz su, yine temiz olan farklý þeylerin karýþmasýyla, bazý özelliklerinin deðiþmesine raðmen, 'su' olarak isimlendirildiði müddetçe 'temiz'dir. Ümmü Hâni hadisinde bu konuyla ilgili olarak þöyle rivayet edilmiþtir; Rasuluîhh (saliallâhu aleyhi ue sellem) ve Meymûne, içerisinde hamur lekelen bulunan bir leðende susul abdesti almýþlardýr.[9]
Fakat temiz su, içerisine temiz þeyler karýþtýktan sonra, 'su' olarak isimîendirilmiyorsa, onunla temizlik yapýlamaz. Örneðin, su ile çay karýþýrsa, karýþým su olarak deðil, çay olarak isimlendirilir. Ayný þekilde gül suyu gibi temiz ama 'tabi su' olmayan sularla da temizlik yapýlamaz.
2. Necis/Pis Su: Necaset/pislik karýþmasý sonucu özelliklerinden biri deðiþen sudur.[6] Müslim, 224; Tirmîzî, 1; Nesâî, 139; Ebû Dâvûd, 59; Ýbni Mâce, 273,
[7] Enfâl, 11.
[8] Sahih hadis. Ahmed b. Hanbel, 'Müsned', 2/237; Ebû Dâvûd, 83; Tirmîzî 69; Nesâî, 1/176; Ýbni Mâce, 386.
[9] Sahih hadis. Nesâî, 240; Ýbni Mâce, 378.
Ynt: Taharet temizlik By: ceren Date: 07 Aðustos 2016, 14:50:26
Esselamu aleyküm. Taharet temizliði namaz kýlacak yerin temziliði,namaz kýlarken giydiðin kýyafetin temizliði ve vucudun necaset den temizlenmesidir. Rabbim her türlü temizliðine dikkat eden kullardan eylesin bizleri inþallah...
Ynt: Taharet temizlik By: yagmur_7-c Date: 07 Aðustos 2016, 16:16:10
Ve aleykum selam
Namazýn farzlatindan biri olan necsatten taharet ,beden ve yer temizliði demektir...Rabbim maddi manevi temiz olan kullarindan etsin inþallah...