Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Taflati By: armaðan Date: 30 Nisan 2009, 22:02:08
Hadîs ve Hanefî mezhebi fýkýh âlimi. Ýsmi Muhammed bin Muhammed bin Tayyib Taflâtî'dir. Fas taraflarýnda doðdu. Doðum târihi belli deðildir. 1777 (H.1191) senesi Zilka'de ayýnda Kudüs'de vefât etti.

Muhammed Taflâtî, sekiz yaþýnda iken kýrâate uygun olarak Kur'ân-ý kerîmi, ayrýca babasýnýn yanýnda muhtelif ilimlere dâir metinleri ezberledi ve Ecrûmiyye adlý kýrâat kitabýný okudu. Þeyh Muhammed Sa'dî Cezâirî'den Sünûsiyye kitabýný okudu. Büluð çaðýna girmeden talebelere Sünûsiyye kitabýný ders olarak okuttu. Ýlim tahsîl etmek için Batý Trablus'a gitti. Trablus'tan deniz yoluyla Mýsýr'a giden Muhammed Taflâtî, burada iki sene dokuz ay ilimle meþgûl oldu. Mýsýr'ýn ileri gelen âlimlerinden ders aldý. Annesini ziyârete giderken Fransýzlar tarafýndan esir edildi.

Fransýzlar, Muhammed Taflâtî'yi Malta adasýna götürdüler. Malta, o zaman Ýslâmiyetin ve müslümanlarýn düþmanlýðýný yapanlarýn bulunduðu mühim bir merkezdi. Muhammed Taflâtî, orada bulunduðu zaman hýristiyan papazlarla uzun münâzaralarda bulundu. Papazlarýn bir tânesi Arabçayý ve mantýk ilmini çok iyi biliyordu. O ve diðer papazlar, Muhammed Taflâtî ile yaptýklarý münâzara sonunda susmak zorunda kaldýlar. Yapýlan münâzaralar, hazret-i Îsâ'nýn ilâh olup olmadýðý hakkýnda idi. Muhammed Taflâtî, hazret-i Îsâ'nýn ilâh olmadýðýný, onun sâdece Allahü teâlânýn kulu ve peygamberi olduðunu, papazlar ise hazret-i Îsâ'nýn ilâh olduðunu söylüyorlardý. Papazlarýn ileri gelenlerinden biri, Muhammed Taflâtî'ye þöyle dedi:
"Ey Muhammedî! Hazret-i Îsâ'nýn hakîkati, ilâhýn hakîkati ile birleþip tek bir hakîkat olmuþtur."
Bunun üzerine Muhammed Taflâtî;
"Eðer mesele dediðin gibi olsaydý. Ýlâh ve hazret-i Îsâ'nýn hakîkatlarýnýn birleþmelerinden önce, þu üç ihtimalden birisinden baþkasý tasavvur edilemezdi. Ya ikisi de kadîm, yâhut ikisi de hâdis (sonradan var olan) veya birisi kadîm diðeri hâdis olurdu. Hâlbuki bütün bu ihtimaller bâtýldýr. O zaman bu ihtimallere göre düþünülen birleþme de hükümsüz olur.
Meselâ birinci ihtimâle; yâni hakîkatlarýn birleþmesinden önce ikisinin de kadîm olmalarýna gelince, böyle düþünmek katî olarak her ikisinin de hâdis olduklarýna götürür. Çünkü birkaç þeyden meydana gelmek, sonradan var olanlarýn temel husûsiyetlerindendir. Hâdis yâni sonradan var olan þey ilâh olamaz. Ýkinci ihtimâlin, yâni her ikisinin hâdis olmasý da bâtýldýr. Çünkü ilâhýn hâdis olmasý muhal olup mümkün deðildir. Üçüncü ihtimâle gelince, bu da bâtýldýr. Böyle düþünmek de imkansýzdýr. Çünkü bu ihtimâlde, kadîm olan ilâhýn terkîbden sonra hâdis olmasý, hâdis olanýn da kadîm olmasý lâzým gelir. Böyle bir durum ise hakîkatlerin deðiþtiklerini söylemek demek olur ki, böyle bir þey bâtýldýr. Hem sonra bu üçüncü ihtimâlden iki zýd þeyin, ilâh ile ilâh olmayanýn, ilâhýn yarattýðý bir þeyin birleþmesi hâli ortaya çýkar ki, böyle iki zýddýn birleþmesini hiçbir akýl sâhibi söylememiþtir" dedi.
Papazlar bu sözler karþýsýnda verecek cevap bulamayýp, þaþýrýp kalýnca, ileri gelenlerinden ve en bilgili olaný;
"Bu pek ince ve derin bir mesele olup, bizim akýllarýmýz bunu anlýyamaz" dedi.
Bunun üzerine Muhammed Taflâtî;
"Bunlar bizde sonda deðil baþlangýçta öðrenilen bilgilerdir." dedikten sonra papazlarýn ileri gelenine;
"Doðru söyle! Îsâ aleyhisselâm puta (hâþâ) tapýnýr mýydý?" diye sorunca, papaz;
"Hayýr, hazret-i Îsâ haça tapmazdý. Ancak haç, hazret-i Îsâ'dan sonra ortaya çýkmýþtýr. Fakat biz ilâhýn benzerine tapýyoruz." dedi.
Muhammed Taflâtî;
"Doðru söyle! Allahü teâlâ baþkasýna benzer mi?" diye sorunca, papaz; "Hayýr benzemez" dedi. Bunun üzerine Muhammed Taflâtî; "Öyleyse þu haçý, katran ve ziftle yakmak gerekir." dedi.

Muhammed Taflâtî ile o papaz arasýnda daha baþka münâzaralar oldu. Papazýn, Ýslâmiyet, Kur'ân-ý kerîm ve muhtelif mevzûlardaki yanlýþ fikirlerine saðlam ve delîlli cevaplar verdi.

Muhammed Taflâtî'nin yaþý o sýrada 19 idi. Papaz ona; "Sen bu kadar bilgiyi nereden öðrendin" diye sordu. Muhammed Taflâtî ona; "Senin bana sorduðun bütün suâller, bizim baþlangýçta öðrendiðimiz bilgilerdir. Eðer sana derin, ince ve yüksek bilgilerden bahsetmiþ olsaydým, hayretler içinde kalýrdýn" dedi. Papaz, onunla münâzarayý býrakmak zorunda kaldý. Ondan sonra Muhammed Taflâtî'nin þöhreti papazlar ve Malta'nýn ileri gelenleri arasýnda yayýldý. Nereye gitse ona hürmet ve ikrâmda bulunuyorlardý. Muhammed Taflâtî, bir gece esirlikten kurtulacaðýna dâir bir rüyâ gördü. Ertesi gün bir gemi ile Ýskenderiyye'ye gitme imkâný buldu. Oradan Mýsýr'a geçti. Mýsýr'da kaldýðý sürece birkaç kere Hicaz'a gitti. Ýlim öðrenmek için; Yemen, Amman, Basra- Haleb ve Dýmeþk'a gitti. En sonunda Kudüs'e yerleþti. Kudüs'de Hanefî mezhebi kâdýlýðý yaptý. Ýlmî seferleri sýrasýnda ve Mýsýr'da, Þemsüddîn Muhammed bin Sâlim Hafnî, Yûsuf Hafnî, Þeyh Ahmed Mevlevî, Þeyh Muhammed Belîdî, Þeyh Ahmed Cevherî, Þeyh Ahmed Ýþbilî, Þeyh Ahmed Dimenhûrî ve daha birçok âlimden ders aldý. Muhammed Taflâtî'nin manzum, nesir ve muhtelif ilimlere dâir seksene yakýn kitap ve risâlesi vardýr.

1) Mu'cem-ül-Müellifîn; c.11, s.227
2) Silk-üd-Dürer; c.4, s.102
3) Esmâ-ül-Müellifîn; c.2, s.241
4)Îzâh-ül-Meknûn; c.1, s.231, 257
5) El-A'lâm; c.7, s.69
6) Brockelman; c.2, s.463
7) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.17, s.122

Ynt: Taflati By: Bilal2009 Date: 27 Ekim 2020, 14:19:30
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri Ýslam a hizmet edenlerin yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Taflati By: Sevgi. Date: 28 Ekim 2020, 02:09:20
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri hak yolunda olanlarýn yolundan gidenlerden eylesin

radyobeyan