Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Merhemler By: Eslemnur Date: 29 Kasým 2010, 14:05:23
Merhemler

Çeþitli merhem yapma yöntemleri vardýr ve bu çeþitlilik genelde kafa karýþtýrýcýdýr. Ben burada size basit bir geleneksel yöntemi açýklamaya çalýþacaðým: Merhemde kullanýlacak taze bitki veya bitkiler çok ince kýyýlýr (iki büyük avuç dolusu). Yarým kilo margarin bir tencerede eritilir ve kýzartma yapma kývamýna kadar kýzdýrýlýr, bitkiler yaðýn üstüne eklenir ve karýþtýrýlýr. Arada bir karýþtýrýlarak 2-3 dakika piþirildikten sonra tencerenin kapaðý kapanýr ve demlenmeye býrakýlýr. Bir gece boyunca serin bir ortamda bekletildikten sonra, ertesi gün yine ocaða koyulur ve hafif ýsýda erimeye býrakýlýr. Bir yandan da, 200g kadar vazelin bir baþka kapta eritilmeye baþlanýr. Bitki yaðý iyice ýsýndýðýnda, üstüne tülbent serilen bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve damlamaya býrakýlýr. Posa sýkýlmamalýdýr, aksi halde bitkinin özsuyu da yaða karýþýr ve merhem tabanýna çökerek küflenir. Süzülen margarinle öbür tarafta eriyen vazelin birbirine eklenerek karýþtýrýlýrken, merheme hoþ bir koku kazandýrmak için, karýþýmýn içine 15-20 damla bitki esansý (kekikotu, muz, elma veya lavanta) damlatýlýr ve iyice karýþtýrýlýr. Ayrýca, eðer istenirse, merheme iyi bir kývam kazandýrmak için, 20-30g kadar hakiki balmumu da eritilerek, merhem sývýsý sýcakken eklenir ve çok iyi karýþtýrýlýr. Vazelin nedeniyle merhem hýzla katýlaþacaðý için, önceden hazýrlanmýþ olan temiz merhem kaplarýna aktarýlýr ve iyice soðuyana ve nemi uçana kadar kaplarýn aðzý kapanmaz. Bu merhem aylar boyunca bozulmadan kullanýlmaya hazýr halde bekler. Buzdolabýna gerek yoktur, ama sýcak ortamda bekletilmemelidir.

Aslýnda, derinin en iyi biçimde emebileceði merhem dolgu maddesi domuz içyaðýdýr. Kokusundan ve niteliðinden rahatsýz olmayanlar, margarin yerine domuz içyaðý kullanabilirler. Hatta, vazelin bile katmadan, merhemleri yalnýzca bu hayvansal yaðla hazýrlayabilirler, ama bu tarz merhemin sürekli buzdolabýnda saklanmasý gerekir.


radyobeyan