Kurutulma By: Eslemnur Date: 29 Kasým 2010, 13:44:57
Bitkiler kurutulmadan önce yýkanmazlar, ama ince ince kýyýlýrlar. Daha sonra bezlerin veya baskýsýz kaðýtlarýn üstüne serpiþtirilir ve gölgeli, havadar ve sýcak yerlerde elden geldiðince çabuk kurumaya býrakýlýr. Köklerde, kabuklarda ve çok sulu bitki bölümlerinde, zaman zaman kurutma için yapay sýcaklýkta kullanýlabilir. Fakat sýcaklýðýn 35 dereceyi geçmemesi gerekir.
Dikkatle yýkanan kökler, Ökseotu ve benzerlerinin, kurutulmaya býrakýlmadan önce kýyýlmalarý daha iyi olur. Ancak tam anlamý ile kurumuþ bitkiler kýþ aylarýna saklanabilirler. Bu görev için cam kaplar veya aðzý kapanabilir karton kutular idealdir. Plastik kaplar ve teneke kutular kullanýlmamalýdýr. Bitkiler ýþktan korunmalýdýr (Renkli cam kaplar,yeþil renkliler en uygun olanlarýdýr). Hazýrlanan stok yalnýzca bir kýþ için olmalýdýr. Bitkiler þifa özelliklerini zamanla yitirirler.