Üçbin Seçme Fetva
Pages: 1
Kuran Ayetleri By: meryem Date: 28 Kasým 2010, 00:08:45

Kur'an Ayetleri

51 - Soru: Karýsý ölen bir kimsenin baldýzýyla evlenebileceðini biliyoruz. Sure-i Nisa'nýn 23. ayetinde geçen "Ýlla ma kad selef" istisnasý neyi ifade etmektedir? Ben Arapça bilmediðim için bu illâ kelimesinde bir þart ve þurut olmasýna zahip oluyorum. Burasýný bizlere açýklamanýzý rica ediyorum.
Cevap: Sure-i Nisa'nýn 23. ayetinde "iki kýz kardeþi birlikte almanýz da haram kýlýndý" buyurduktan sonra, "Ýllâ mâ kad selef" istisnasý "ancak" (cahiliyyet devrinde) geçen geçmiþtir" mânâsýný taþýmaktadýr.
  Ýslâmiyet gelmezden önce, cahiliyyet devrinin insanlarý, iki kýz kardeþi birlikte nikâhý altýnda toplamakta bir mahzur görmezlerdi. Bu Ayet-i Kerime bunu yasaklamýþ ve cahiliyyet devrinde geçenden sorumlu tutmamýþtýr. Ancak mezkûr Ayet-i Celile indiði zaman nikâhý altýnda iki kýz kardeþ bulunduranlar, bunlardan birisini boþamakla mükellef tutulmuþlardýr.
  Bu kimseler sonradan Ýslâmiyet'i kabul etmeye geldiðinde, nikâhý altýnda iki kýz kardeþ bulunduðunu söylemesi üzerine Peygamber Efendimiz (sav), "iki zevcen"den dilediðini (birini) boþa" buyurmuþtur. (Ýbni Mace, c.l, s.627)
52 - Soru: Dünyanýn döndüðüne delâlet eden ayet veya hadis var mýdýr?
Cevap: Sure-i Neml'in 88. ayet-i kerimesinde þöyle buyurulmaktadýr: "Sen daðlarý görür, onlarý yerinde durur sanýrsýn. Halbuki onlar bulut geçer gibi geçer gider. (Bu) her þeyi sapasaðlam yapan Allah'ýn san'atýdýr. Þüphesiz ki O, ne yaparsanýz hakkýyla haberdardýr."
  Bu Ayet-i Kerimede dünyanýn döndüðüne dair bir sarahat yoksa da bu cihete bir iþaret vardýr. Müfessir Elmalýlý M.Hamdi Yazýr (merhum), Hak Dini Kur'an Dili isimli tefsirinin 5. cilt, 3709. sayfasýnda þöyle ifade etmektedir: "Müteahhirinden birtakýmlarý (ve hiye temürru) fi'linin de hâle ait olmasý lâzým geleceðine hükmederek bununla arzýn hareketini isbata çalýþmýþlardýr."
53 - Soru: Kur'an-ý Kerim'in harekesinin bid'at olduðunu söylüyorlar. Bu hususta delilleri ile birlikte bilgi vermenizi arzederiz.
Cevap: Kur'an-ý Kerim'in harekesi, evet, sonradan konulmuþ olup daha kolay okunmasýný temenni etmek içindir. Hicretin birinci asrý ortalarýnda Nahiv ilminin vâzýý Ebü'l-Esved ed-Düeli tarafýndan yapýlmýþtýr. (Tefsir Tarihi, c. 1, s. 32)
54 - Soru: Kur'an-ý Kerim'de mukaddes Mekke þehri hangi isimlerle anýlmýþtýr?
Cevap: Sure-i Al-i Ýmran'ýn 96. ayetinde "Bekke", Sure-i Þûra'nýn 7. ayetinde "Ümmü'l-kurâ" ve Tin Suresi'nin 3. ayetinde "Beledü'l-Emin" olarak geçmektedir.
55 - Soru: Kur'an-ý Kerim'deki "Ülaike" kelimelerinin altýna konulan "kasr" kelimesi ne mânâsýna gelmektedir?
Cevap: "Kasr" kýsa mânâsýna olup vavdan önceki harfin uzatýlmamasýna tenbih ve iþaret için konulmuþ bulunmaktadýr.
56 - Soru: Kur'an-ý Kerim'de Tevbe suresi ne için Besmele ile baþlamamýþtýr?
Cevap: Bu surenin "Enfal" suresinin devamý olduðunu ve bu sebeple de "Besmele" yazýlmadýðýný söyleyenler vardýr. Bir de bu surenin indirildiði sýrada Peygamber Efendimiz "Besmele" yazýlmasýný emretmiþ deðildir.
57 - Soru: "Ýnaan için ancak sâ'yinden baþkasý yoktur" mealindeki sure-i Necm'in 39. ayeti Mevkuufat'm "Hac ani'1-ðayr" bahsinde "mensuhtur" deniliyor. Açýklar mýsýnýz?
Cevap: Bu görüþte olan ilim erbabý varsa da bunun aksini söyleyen, yani bu ayetin mensuh olmadýðýný ifade eden de vardýr. Elmalýlý tefsirinin c. 6, s. 4610'da þöyle denilmektedir: "Bunun mensuh olduðuna dair söylenen söz, sahih deðildir. Cumhur indinde bu muhkemdir."
58 - Soru: Yahudilerin devlet kuramayacaðýna dair ayet ve hadis var mýdýr?
Cevap: Gerek Ayet-i Kerimede gerekse Hadis-i Þerifte, Yahudilerin hükümet kuramayacaðýna dair bir sarahat yoktur. Sure-i Bakara'nýn 61. ayetinde onlar hakkýnda þöyle buyrulmaktadýr: "Onlarýn üzerine bir horluk ve yoksulluk vuruldu. Allah'tan(cc) bir gazaba da uðradýlar." Bu zillet ve meskenetin, bu cezaya müstehak olan o günkü Yahudilerin olabileceði hatýra gelen ihtimallerdendir. Ýkinci cihet de, her ne kadar onlar bir devlet kurmuþ þeklinde görülüyorsa da, bu, zengin Amerikan Yahudilerinin, mütefennin Alman Yahudilerinin ve ihtilalci Rus Yahudilerinin, tertipleri sonucu kurulmuþ bir devlet olmaktadýr. Hor ve zelil, þeref ve itibardan uzak olmak, onlarýn üzerinden kalkmýþ sayýlmaz.
59 - Soru: Kur'an-ý Kerim kaç harftir?
Cevap: Bu hususta iki ayrý rivayet vardýr: Birincisi 325 bin, 345'tir. Diðer rivayette ise, 325 bin 743'tür. Kur'an-ý Kerim'in kelimelerinin sayýsýnýn ise 77 bin 439 olduðunda ittifak vardýr.
60 - Soru: Allahü Zülcelâl'in "Allah'a giden yolu bulmak için bir vesile bir vasýta arayýn" buyruðu Kur'an-ý kerim'in neresinde ve hangi ayettedir?
Cevap: Sure-i Maide'nin 35. ayet-i kerimesi olup þu mealdedir: "Ey iman edenler, Allah'tan korkun, O'na (yaklaþmaya) vesile arayýn ve O'nun yolunda savaþýn, ta ki muradýnýza eresiniz."
61 - Soru: Ayet-i Kerimede Cenab-ý Hak, "Ýnsanlarýn ömrü (eceli olacak) tekaddüm ve teahhür etmez" buyuruyor. Hadis-i Þerifte ise, "Sadaka belâyý def eder ve ömrü ziyade eder" buyurulmaktadýr. Bu hususta ne dersiniz?
Cevap: Ayet-i Kerimede "Ecel geldiðinde te'hir edilmez ve öne de alýnmaz" buyrulmuþtur. Ömrün uzayacaðýna ait delil ile bu Ayet-i Kerime arasýnda bir uyuþmazlýk ve çeliþki yoktur. "Ecel geldiði zaman" tabiri dikkate alýndýðý zaman, sözün mefhum-ý muhalifinden ecel gelmeden önce, ilâhi sýr çerçevesi içerisinde ömrün uzamasý vakidir.
62 - Soru: Kur'an-ý Kerim'de Ay'a çýkmanýn mevcut olduðunu söylüyorlar. Bu görüþ doðru mudur?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'de sarahaten böyle bir beyan yoktur. Ýddia sahibinin sure ve ayet belirterek delil göstermesi gerekir. Ýþaret yolu ile olan bazý dakik mânâlarý anlamak ise ehlinin iþidir. Keyfi tefsir tehlikeli bir yoldur.
63 - Soru: Kur'an-ý Kerim'deki nâsih ve mensuh Ayet-i kerimeler kaç tanedir? Ayet numaralarý ile açýklar mýsýnýz?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'de 66 tane nâsih ve mensuh ayet bulunmaktadýr. Bunlarýn hangi ayetler olduðunun izahýna bu sütunlar müsait deðildir. Bu hususta yazýlmýþ müstakil eserler bulunmaktadýr, onlarý tetkik ediniz.
64 - Soru: Mekaasidü't-Talibin adlý kitapta "Sure-i Hamd" diye bir sure ismi geçmekte. Bu isme Kur'an-ý Kerim'de rastlamadým. Sure-i Hamd'den murat nedir?
Cevap: "el-Hamd", Fatiha suresinin isimlerindendir.Baþýnda "el-Hamd" bulunduðu veya baþtan sona hamd mânâsýný tazammun etmesi itibariyle bu ismi almýþtýr.
65 - Soru: Kur'an-ý Kerim'in 6666 ayet olduðunu biliyoruz. Ancak bunlarýn hangi hususlara dair olduðunu açýkça bilememekteyiz. Bu hususu açýklar mýsýnýz?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'in ayetleri, Zemahþeri'ye göre 6666 ayettir. Ýbni Kemalpaþa bunlarý manzum olarak þöyle taksim etmektedir:
Bilmek istersen eðer sen aded-i âyâtý,
Cümlesi altý bin altý yüz altmýþaltý.
Binidir va'd beyanýnda anýn, bini vaid;
Binidir emr-ü ibadet, bini nehy-ü tehdid.
Bini emsâl-ü iberdir, bini abâr-u kasas,
Beþyüz âyâtý helâl ile harama muhtas.
Buldu yüz ayeti tesbih-u duada çü rüsûh,
Altmýþ altýsý dahi ayet-i nâsih, mensûh.
66 - Soru: Mushaf neye denir?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'in bütün ayet ve surelerinin tamamýný içine alan mukaddes kitabýmýza "Mushaf" adý verilmektedir.
67 - Soru: Sure nedir?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'in en az üç ayetini içine alan, müstakil bir isimle anýlmýþ ve diðerlerinden ayrýlmýþ bulunan müstakil bir parçadan ibarettir.
68 - Soru: Ayet nedir?
Cevap: Kur'an-ý Kerim'e ait cümlenin, üst ve alt taraftan ayrýlmýþ bulunan parçasýna "Ayet" adý verilmektedir.
69 - Soru: Cünüp bulunan bir kimse veya âdet gören bir kadýn Kur'an-ý Kerim'i dinleyebilir mi?
Cevap: Evet, dinleyebilir. Bunlara yasak olan, Kur'an-ý Kerim'den bir bütün ayet okumaktýr.
70 - Soru: Tecvid kaidelerine göre, mahrecinde veya sýfatýnda yakýnlýðý olan harflerin birbirine uðramasý idðamý mütekaaribeyn oluyor. Neticede, sakin olan lam, mahreç yakýnlýðý olan (Ra) harfine uðrayýp "Kurrabbi" þeklinde okunuyor. Ya bunun aksi olarak sakin olan (Rý) lâm harfine uðrasa o zaman "Naðfir leküm"ü "Naðfilleküm" okuyabilecek miyiz?
Cevap: Memleketimizde takip edilen kýraet tarzý, Asým'ýn "Hafs"dan gelen rivayetine göre olmaktadýr. Asým'ýn diðer râvisinin okuyuþunda da böyle bir idðam mevcut deðildir. Ancak, kýraat imamlarýndan Ýbni Amir'in ikinci ravisi bulunan Sûsi, "Naðfilleküm" þeklinde idðam yapmaktadýr.
71 - Soru: Bize öðretilen bilgiye göre, Kur'an-ý Kerim 6666 ayettir. Fakat Abdullah Atýf Tüzüner'in hazýrlayýp oðlu Y.Mimar Feyyaz Tüzüner tarafýndan bastýrýlýp Yaðmur Yayýnevi tarafýndan daðýtýmý yapýlan "Kur'an-ý Kerim ve Türkçe Meali" adlý kitapta sondan sekizinci yapraðýnda "Kur'an-ý Kerim'e dair kýsa bilgiler" baþlýðý altýnda, ayet bölümünde, "Kur'an'da Kûfe'li bilginlere göre 6232 kadar ayet vardýr. Böyle olduðu Nisaburi tefsirinde açýklanmýþtýr" deniliyor. Lütfen doðru olup olmadýðýný açýklayýnýz.
Cevap: Kur'an-ý Kerim'in ayet sayýlarý üzerinde ilim adamlarýnýn deðiþik beyanlarý vardýr. Þöyle ki: Nafi'a göre: 6217, Þeybe'ye göre: 6214, Küfe alimlerine göre: 6236, Mýsýrlýlara göre: 6219, Þamlýlara göre: 6226, Zemahþeri'ye göre: 6666 ayettir. Bu ihtilâf, ayetlerin baþlangýcý ile nihayet bulmasý hakkýnda kabul edilen itibari ölçülerin farklý olmasýndan ileri gelmektedir.

Ynt: Kuran Ayetleri By: HALACAHAN Date: 27 Ekim 2016, 19:46:56
selamun aleykum .. Kuranýkerýmle ýlgýlý detaylý býlgýlerý ogrendýk .Allah razý olsun ..

radyobeyan