Zahid By: armaðan Date: 29 Nisan 2009, 11:29:39
Evliyânýn büyüklerinden ve Þâfiî mezhebi fýkýh âlimi. Ýsmi, Ahmed bin Muhammed bin Süleymân, künyesi Ebü’l-Abbâs’dýr. Lakabý Þihâbüddîn’dir. Zâhid diye meþhûr oldu. Doðum târihi bilinmemektedir. 1416 (H.819) senesi Rebî’ul-evvel ayýnýn yirmi dördünde, Kâhire’de vefât etti. Maksem'de kendi yaptýrdýðý câminin yanýna defnedildi. Kabri ziyâret yeridir.
Zâhid, tasavvuf bilgilerini Kutbüddîn Dýmeþkî el-Ýsfeheydî'den öðrendi. Fýkýh ilmini Þihâbüddîn bin Ýmâd’dan tahsîl etti. Þihâbüddîn Dýmeþkî de ilim aldýðý âlimlerdendi. Ebû AbdullahGamrî, Midyen, Abdürrahmân bin Bektemir ve çok kimselere ilim öðretip, ilim ve edeb yoluna kavuþmalarýna vesîle oldu.
Zâhid, birçok yerde hayýr ve hasenât olarak ilim yuvalarý, câmiler yaptýrdý. El-Maksem’deki câmisi en meþhûr olanýdýr. Burada vâz edip ders verdi.
Zâhid, kendi eliyle yazdýðý bir mektubunun baþýnda þöyle demektedir: “Elhamdülillahi alâ külli hâl. Ahmed Zâhid’den Þeyh Muhammed Gabrî’nin oðluna. Allahü teâlâ sana iyilikler versin. Magfiret ederek, son nefeste hüsn-i hâtime nasîb etsin. Allahü teâlânýn selâmý, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Allahü teâlâdan, size dünyâ ve âhirette yardým etmesini dileriz.”
Baþka bir mektubunda da þöyle yazdý: “Allahü teâlâya hamd ve Resûlüne salâttan sonra; Ahmed’den, oradaki gönül ehli kardeþlerime. Allahü teâlâ onlara iyilikler versin. Kendisine itâatte yardým eylesin. Allahü teâlâ, fadlý ve rahmeti ile, gönül ehli olan tasavvuf erbâbýný üstün kýldý. O, dilediði þeye muktedirdir. Herkesin size muhabbet göstermesi, Allahü teâlânýn lutf u ihsânýdýr. Hamd, Allahü teâlâ içindir. O’na çok þükrediniz. Devâm üzere de ibâdet ediniz. Allahü teâlâ bizi ve sizleri âhirette sevdikleriyle birlikte bulundursun. Ýleride Ýnþâallahü teâlâ yanýnýza gelip bir müddet kalacaðým...”
Zâhid, birçok eserler tasnif etti. Bunlardan bâzýlarý þunlardýr: 1) Risâlet-ün-Nûr: Îmân, îtikâd, fýkýh ve tasavvuf bilgilerini ihtivâ etmekte olup, dört cilddir. 2) Hidâyet-ül-Müteallim ve Umdet-ül-Muallim: Fýkýh ve tasavvuf bilgilerini (güzel ahlâký) ihtivâ etmekte olup, bir cilddir. 3) Bidâyet-ül-Müsterþid, 4) Tuhfet-ül-Mübtedî, 5) Lem’at-ül-Müntehî, 6) Hidâyet-ün-Nâsýh, 7) Hýzb-ül-Felâh en-Nâsýh, 8-El-Meniyyet-ül-Vâride Ýbâdullah-iþ-Þâride, 9) El-Kevâkib-üd-Dürriyye, 10) Kifâyet-ül-Müteabbid fil-Ezkâr ved-Deâvât, 11) El-Manzûmet-üs-Sittîn, 12) El-Ýrþâd li A’mâl-is-Sahîha, 13) El-Ý'tikâd, 14) Tuhfet-üs-Silâk fî Edeb-is-Sivâk, 15) Hakk-ür-Rakîk vel-Meþyü fit-Tarîk, 16) Nasîhat-ül-Ulemâ li Ýhvânihim-ül-Mü’- minîn, 17) Hidâyet-ül-Ahbâb fis-Sýhhati vel-Meâb, 18) Taleb-üz-Zâd li Yevm-il-Mîâd, 19) El-Ubdetü Ýnd-eþ-Þiddeti, 20) En-Nasîhatü fit-Tergîb fis Saff- il-Evveli, 21) Âdâbü Þürb-il-Mâ', 22) El-Kelâm alel-Müskirât ve Muhaddirhâ ve Müskiruhâ, 23) Mukaddimet-ün-fil-Fýkh, 24) El-Beyân-üþ-Þâfî fil-Hacc-il-Kâfî.
Ey Kardeþim!
Zâhid, vefâtýna yakýn bir kâðýda þunlarý yazdý: “Ben, fakîr Ahmed Zâhid derim ki: Kelime-i þehâdetin mânâsýna kalbiyle inanýp ve diliyle de söyleyen bir kimseyim. Ýslâm dîni dýþýndaki her din ve inanýþtan ve Muhammed aleyhisselâmýn bildirdiði Ehl-i sünnet ve cemâat fýrkasý dýþýndaki her fýrkadan uzaðým. Allahü teâlâya ve Allahü teâlâdan gelen þeylerin hepsine, O’nun murâdýna uygun îmân ettim. Resûlü Muhammed aleyhisselâma ve getirdiklerine O’nun bildirdiði þekilde îmân ettim. Aklýma, hatýrýma gelen þeylerin hiç birisine Allahü teâlâ benzemez. Bu þehâdetimi Allahü teâlâya emânet býrakýyorum. Allahü teâlâ, kendisine emânet býraktýðým bu güzel inanýþým ile, muhtâc olduðum son nefesde yardým eder ve îmân ile gitmemi nasîb eder inþâallah...
Ey kardeþlerim, size Allahü teâlâdan korkmayý, O’nun emirlerini öðrenmeyi ve öðrendiklerinizle amel etmenizi tavsiye ediyorum. Beni defnettiðinizde, baþucumda Fâtiha ve Bekara sûresini okuyunuz. Yâsîn ve Tebâreke sûrelerini de okuyup, hâsýl olan sevâbý bana hediye ediniz ve üç defâ þöyle deyiniz: “Yâ Rabbî! Muhammed aleyhisselâmýn ve O’nun Ehl-i beytinin ve Eshâb-ý kirâmýnýn hürmetine bu meyyite azâb yapma!” Arkamdan hayýr ve hasenâtta bulununuz. Talebelerim ve çocuklarým benim vârisimdir.”
1) Mu’cem-ül-Müellifîn; c.2, s.108
2) Ed-Dav-ül-Lâmi’; c.2, s.111
3) El-A’lâm; c.1, s.226
4) Keþf-üz-Zünûn; c.1, s.896, c.2, s.1669, 2041, 2043
5) Brockelmann Sup-2, s.112, 149
6) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.13, s.169
Ynt: Zahid By: Bilal2009 Date: 20 Ekim 2020, 10:38:29
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri doðrularýn yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Zahid By: ceren Date: 20 Ekim 2020, 21:01:08
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bizlere sunulan bu bilgilerden...