Hidayet By: Hadice Date: 26 Kasým 2010, 03:45:55
Hidayet
Ýrþad etmek, doðru yolu göstermek, rehberlik yapmak. Zýddý; Saptýrmak, yanýltmak, dalâlete düþürmektir. Hidâyet kelimesi (HDY) kökünden bir mastar olup terim olarak; küfür, þirk ve sapýklýklardan kurtularak, Ýslâm'ýn aydýnlýk yoluna girmektir.
Kiþinin bâtýl yolu býrakýp, hidâyete yönelmesi Cenab-ý Hakk'ýn dilemesi ve yardýmý ile olur. Kur'ân-ý Kerîm'in çeþitli âyetlerinde hidâyet ve dalâletten söz edilmiþtir!
"Ey Muhammed de ki: Ey insanlar, size Rabbiniz tarafýndan bir hak geldi. Kim doðru yola girerse, kendi lehine doðru yola girmiþ olur. Kim de saparsa, kendi aleyhine sapmýþ olur. Ben üzerinize vekil deðilim." (Yûnus, 10/108) "Allah kimi saptýrýrsa, artýk onu doðru yola sevk edecek, hiç bir kimse bulunmaz." (er-Ra'd, 13/33)
"Biz, her Peygamberin karþýsýna, böylece mücrimlerden bir düþman çýkarmýþýzdýr. Yol gösterici ve yardýmcý olarak sana Rabbin yeter." (el-Furkân, 25/31)
Ýslâm'ýn hidâyet yolunu gizleyip açýklamayanlar âyette þöyle uyarýlýr:
"Ýndirdiðimiz delilleri ve hidâyeti, biz insanlara kitapta açýkladýktan sonra onlarý gizleyenlere, iþte onlara, Allah lânet eder. Hem de bütün lânet edebilenler lânetler. Ancak tevbe edip kendilerini düzelten ve Allah'ýn indirdiðini açýklayanlar müstesna. Ýþte onlarýn tevbelerini kabul ederim. Ben, tevbeleri çokça kabul eden ve çok merhamet edenim" (el-Bakara, 2/159, 160).
Cenab-ý Hakk'ýn bazý kimselere hidayeti nasip etmemesinin sebepleri âyetlerde þöyle açýklanýr: "Yalancýlýk ve küfürde ýsrar etme" (ez-Zümer, 39/3). "Âþýrý yalancýlýk" (el-Mü'min, 40/28). "Zâlim ve fâsýk olma" (el-Âhkâf, 46/10, es-Saf, 61/5,7; el-Cum'a, 62/5; el-Münâfýkûn, 63/6).
Bir kimsenin, Allah dilemedikçe, Peygamber'in istemesiyle hidayete kavuþamayacaðý ayetlerde þöyle ifade edilir: "Ey Muhammed þüphesiz sen, sevdiðini hidayete erdiremezsin. Fakat Allah, dilediðini hidâyete erdirir. O, hidayete erecekleri çok iyi bilir." (el-Kasas, 28/56) "Onlarý hidâyete erdirmek sana düþmez. Allah dilediðini hidâyete erdirir." (el-Bakara, 2/272)
"Sen ne kadar istesen de yine insanlarýn çoðu inanmazlar." (Yûsuf, 12/103)
Buhârî ve Müslim'in naklettiði bir hadise göre, yukarýdaki ilk ayet Allah Rasûlünün amcasý Ebû Talib, Rasûlullah (s.a.v)'i korur, ona yardým eder, bu yüzden Hz. Peygamber onu tabiî bir sevgi ile severdi. Ölümüne yakýn, yanýna gelerek þöyle demiþti: "Ey amca, Allah katýnda kendisiyle senin lehinde þehadette bulunabileceðim bir kelimeyi; Allah'tan baþka ilâh yoktur kelimesini söyle" Ancak, Ebû Talib, bu kelimeleri söylemedi. (bkz. Ýbn Kesîr, el-Kasas 56. âyet tefsîrî). Ölümünden sonra, Hz. Peygamber'in, onun hakkýnda istiðfarda bulunmasý üzerine hidayete ermeyenler için yapýlacak duanýn geri çevrileceði þu âyetle bildirilmiþtir: "Ne Peygamberin ne de Mü'minlerin, cehennemlik olduklarý belli olduktan sonra, yakýn hýsýmlarý da olsa, müþrikler için af dilemeleri asla doðru olmaz." (et-Tevbe, 9/113)
Sonuç olarak, bir kimse hidâyeti yüce Allah'tan istemeli ve bu hali ömür boyu korumak için, salih amel iþlemelidir. Allahu Teâlâ, irade-i cüz'iyesini hak yola dönmek için kullanan ve iyi hal gösteren kimselere aydýnlýk yolu gösterir.
ALINTI
Ynt: Hidayet By: ceren Date: 25 Mayýs 2017, 19:14:55
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri onun yolunda giden kur ani kerimi okuyup hayatina rehber edinen ve hidayetine erisen kullardan olalim insallah...
Ynt: Hidayet By: Sevgi. Date: 25 Mayýs 2017, 20:01:49
Ve aleykümselam bir kiþi hidayete erebilmek için Salih amel iþlemeli ve devam ettirmelidir inþaAllah
Ynt: Hidayet By: Sevde38 Date: 25 Mayýs 2017, 20:27:45
Ýnsanýn kul olduðunu, bu âlemde misafir bulunduðunu ve ahirete yolcu olduðunu unutan kimselerde, kulluðun yerini enaniyet ve kibir alýr. Kendi ruh dünyasýný kendi aklýyla þekillendirmeye kalkýþan ve sadece nefsinin razý olacaðý bir ahlâk anlayýþýný benimseyen bu gibi insanlar, hak ve hakikatten sapmýþ ve dalâlet yoluna girmiþlerdir.
Allahû Tealâ tasavvufla, 7 safha hidayetle tüm insanlarý sonsuz ahiret ve dünya saadetine ulaþtýrmak ister. Önemli olan, hidayetin temeli olan dünya hayatýnda Allah'a ulaþmayý dileyerek Allah'ýn tayin etiði mürþide ihsanla tâbî olmaktýr. Böylece nefs tezkiyesi ve tasfiyesiyle sonsuz mutluluðu ve huzuru tasavvufla yaþamaktýr.
Tarikat, tasavvuf aslýnda insanlar için Allah'ýn vaaz ettiði mutluluk yoludur. Þeriatsýz, tarikatsýz, tasavvufsuz huzur ve mutluluðu yaþamak mümkün deðildir.
Ynt: Hidayet By: Bilal2009 Date: 26 Mayýs 2017, 18:26:33
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri hidayete erenlerden eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Hidayet By: Mustafa/Samed Date: 26 Mayýs 2017, 18:52:37
Ve Aleykümüsselam. Rabbim yolundan ayýrmasýn. Paylaþým için Rabbim razý olsun.
Ynt: Hidayet By: ceren Date: 26 Mayýs 2017, 19:07:35
Aleykumselam.Rabbim bizleri onun yolunda giden ve hidayete erisen kullardan eylesin insallah...