Hayalinizi haramlardan koruyor musunuz? By: sidretül münteha Date: 24 Kasým 2010, 17:16:01
Hayalinizi haramlardan koruyor musunuz?
Maruz kalýnan her bir günah, her bir haram hayal kirlenmesine yol açýyor, zihinde kirli bir iz býrakýyor.
Ýnsan çok defa böyle bir zihin kirlenmesinin sonucunu moralindeki düþüþlerle de anlýyor. Nitekim bu kirlenmelerden sonra artýk o kimsenin, hayýrlý iþlere devam etme þevki azalýyor, ihlâslý amellerde duyduðu istek zayýflýyor, günahlý davranýþlara ise meyli artýyor. Yani haramlarla hayali kirlenen insan, tertemiz hayatýnda artýk bir bakýma düþüþe geçiyor.
- Ne dersiniz, günlük hayatýmýzda bizlerde de böyle zihin ve hayal kirlenmesi söz konusu oluyor mu? Her bakýþýmýzda gözler yoluyla birtakým haramlara maruz kalmak neredeyse muhakkak gibi mi? Ruh dünyamýzda bulantýlar hâsýl edecek manzaralar günlük hayatýmýzda sanki normal görüntüler haline mi gelmiþ? Hayalimizi çöplüðe mi çeviriyorlar? Sadece göz bakýþýyla mý kirleniyor hayalimiz? Diller de kirli sözler söylüyor, kulaklar da kirli sözler dinliyor mu? Bazý çevrelerde þunun bunun aleyhinde konuþmakla kalýnmýyor, iftiralara kadar ilerlemeler dahi oluyor mu? Peki, bunca kirlenmelerin acý sonucu, inanmýþ insanýn hayatýna nasýl aksediyor, merak ediyor musunuz?
- Ýþte böylesine zihin ve hayal kirlenmesine maruz kalan insana þeytan artýk kolayca müdahale edebiliyor, rahatça yönlendirme fýrsatý da elde ediyor. Bu sebeple insanlar dupduru bir gönülle Cenab-ý Hakk'a teveccüh etme þevkini zayýflatabiliyor. Birer pas, birer leke olarak ifade edeceðimiz bu kirlenmeler, hemen tövbe, istiðfarla temizlenmez de arttýkça artarsa, o zaman üst üste yýðýlan kirler Allah'tan gelen güzel ilham esintilerine perde oluyor, böylece korumasýz kalan kalpler de þeytandan gelecek vesveselere hazýr hale gelebiliyorlar. Bundan sonra inanmýþ insanda baþlayan manevi düþüþler basamak basamak iniyor aþaðýlara doðru.
Böylesine tehlikeli düþüþlere sebep olan zihin kirlenmesine karþý çok hassas olan Efendimiz (sas) Hazretleri: "Harama bakýþ þeytanýn zehirli oklarýndan bir oktur!" buyuruyor ve Cenab-ý Hakk'ýn þu koruyucu beyanýný hatýrlatýyor bizlere:
- Kim benim korkumdan dolayý haramý terk ederse, kalbine öyle bir iman þevki veririm ki, onun zevkini gönlünün ta derinliklerinde duyar, düþüþten korunabilir!"
- Ne dersiniz? Bizim de aþk ve þevkimizi söndüren zihin kirlenmesinin farkýnda mýyýz? Mühimsiyor muyuz bizi düþüþe geçiren bu kirlenme tehlikesini? Tertemiz kalabilmek için her an tövbe, istiðfar halinde olabiliyor, kendimizi korumaya alabiliyor muyuz özellikle bu mevsimde?
Ýsterseniz burada, Efendimiz (sas) Hazretleri'nin, hayal kirlenmesi tehlikesini önlemek için gösterdiði þu tarihi hassasiyeti bir daha hatýrlayalým:
Kadýn-erkek herkesin iffete kilitlendiði hac mevsiminde, Arafat vakfesini yapýp dönerken devesi üzerinde terkisine aldýðý (Hazret-i Abbas'ýn oðlu) Fazlý'nýn baþýný eliyle saða sola çeviriyor ve böylece etraftaki kadýnlara gözünün iliþmemesi için gayret gösteriyordu. Þu dikkate bakýn! Asýr, saadet asrý, mevsim hac mevsimi, terkisine binilen zât Allah Resulü ve harama bakmamasý için baþý saða sola çevrilen de iffetinden hiç kimsenin þüphe edemeyeceði Hazret-i Fazlý idi! Bu olay, Efendimiz'in hayali temiz tutma adýna nasýl bir hassasiyet içinde olduðunu gösteren çarpýcý bir örnek teþkil ediyor bizlere. Nitekim bir baþka zaman da, Hazret-i Ali'ye: "Ya Ali! Birinci bakýþ baðýþlanmýþtýr, fakat ikincisi aleyhinedir!" buyurmuþ, dönüp bakmak iradî olduðundan, o bakýþýn yazýlacaðýna iþaret etmiþ, böylece harama götüren yolu baþtan kapatarak zihni tertemiz tutmak gerektiðine dikkat çekmiþtir.
Anlaþýlan odur ki, kendisini korumak isteyen Müslüman'ýn bir numaralý meselesi, midesini ve zihnini haramlardan koruma titizliðidir. Çünkü bu türlü zihin ve hayal kirlenmeleri beden kirlenmesine benzemiyor, dini hayatta duyulan aþk ve þevkin önce azalmasýna sonra da kademe kademe düþerek yok olmasýna bile sebep olabiliyor.
-Ne dersiniz? Bu olay bizim de bir numaralý meselemiz mi? Her hayal kirlenmesinden sonra duyduðumuz piþmanlýk ve üzüntü ile tövbe istiðfar temizliðimizi yapýyor, kirlenmeye karþý kendimizi korumaya alma titizliði gösterebiliyor muyuz?
AHMED ÞAHÝN