Evliyaullah ve gayb By: sidretül münteha Date: 24 Kasým 2010, 17:05:23
Evliyaullah ve gayb
Kur’an’da geçen “hikmet” kavramýnýn “gaybî bilgiye ulaþma”yý da içermesi, hatta “vahiy” kavramýnýn yine Kur’an tarafýndan sadece peygamberlere mahsus olarak kullanýlmamasý gayb bilgisinin sadece peygamberlere verildiðini söylemenin mümkün olmadýðýný göstermektedir.
Peygamberler dýþýndaki insanlarýn gaybî haberlere muttali kýlýnma vasýtalarýndan biri “ilham” ise, diðeri de, bizzat Efendimiz s.a.v. tarafýndan “nübüvvetin kýrk altýda bir cüzü” olarak ifade buyurulan (Buharî, Tirmizî) rüya (sadýk rüya/mübeþþirat)’dýr.
Allah Tealâ tarafýndan gerek rüya, gerekse ilham, hads vb. bir vasýtayla muttali kýlýnan gaybî bilginin müslüman bilincindeki yeri ve etkisi konusunda pratik tecrübelerden hareketle çok þey söylenebilir. Bugün Ýstanbul’un sadece manevi atmosferinde deðil, bulunduðu mahallin fizik görüntüsü üzerinde dahi silinmez bir etkisi bulunan Ebû Eyyub el-Ensarî r.a. hazretlerinin kabrinin yerinin, Akþemseddin hazretlerinin keþfi ile tesbit edilmesi, üzerinde düþünülebilecek örneklerden sadece bir tanesidir.
Þurasý açýk ki, Sahabe neslinden itibaren bu ümmetin salihlerinden aktarýlan ve kuþaktan kuþaða intikal eden kerametler tevatür seviyesindedir. Gerektiðinde bu noktanýn detaylarýna girebileceðimizi belirterek konunun bir baþka boyutuna temas etmek istiyorum.
Günümüzde bu ve benzeri birçok konu tartýþma gündemine sokulurken, “birtakým çevreler tarafýndan istismar edildiði” gerekçesinin sýklýkla kullanýldýðý dikkat çekiyor. Doðru olsa bile bu noktanýn meselenin özüne etkisi olmadýðý açýktýr. Diyelim ki günümüzde bazý sahtekârlar gaybý bildiklerini iddia ederek cahil halký aldatýyor ve bu nokta üzerinden çýkar saðlýyor. Bu sakýncanýn önüne geçmenin yolu, “mevcut” bir þeyin “nâmevcut (yok)” olduðunu söylemek midir?
Bunun doðru bir tutum olmadýðýný ayrýca belirtmeye gerek yok. Ýnsanlarýn þu veya bu þekildeki telakkisi ne Hakk’ý Hakk olmaktan, ne de bâtýlý bâtýl olmaktan çýkarýr.
Ebubekir SÝFÝL