Tilavet secdesi By: hafiza aise Date: 24 Kasým 2010, 12:15:01
11. Tilavet Secdesi:[735]
1. Namazda veya namaz dýþýnda secde âyetini okuyan kimsenin, secde yapmasý sünnettir. Tilavet secdesi, tek secdeyle yapýlýr. Bu secdede teþehhüt oturuþu olmadýðý gibi selam da verilmez.
Hanefî mezhebine göre tilâvet secdesi 'vacip'tir (Çev.)
2. Tilavet secdesi için abdestli olmak þart olmadýðý gibi, Kýbleye doðru yapýlmasý da þart deðildir. Çünkü bu secde, namaz anlamýna gelmez.
3. Tilavet secdesinde þu duayý okumak müstehaptýr;
Allahumme leke secedtu ve bike âmentu ue leke eslemtu secede vechî li'l-lezî halekahu ue savvarahu ve þakka sem'ahu ve basarahu, Tebârekellâhu ahsenu'l-Hâlikîn
'Ey Allah'ým! Sana secde ettim. Sana inandým. Sana teslim oldum. Yüzüm, kendisim yaratana, þekil, kulak ve göz verene secde etti. Yaratanlarýn en güzeli Allah kutsaldýr. [736]
4. Secde ayetini okuyan veya iþiten kiþinin secde yapmamasý da caizdir.[737] Çünkü Zeyd bin Sabit radiyallahu anh, Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e secde ayeti okuduðunda, caiz olduðunu açýklamak için Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) secde yapmamýþtýr.[738] Fakat -daha önce de belirtildiði gibi- secde ayeti okunduðunda, secde yapmak daha faziletlidir. Nitekim Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) Âdemoðlu secde ayetini okuyup, secde yaptýðý zaman, þeytan ayrýlýr ue aðlayarak; 'eyvahlar olsun! Secdeyle emrolundu, hemen secde yaptý. Onun için Cennet var. Ben ise, secdeyle emrolundum ama isyan ettim, benim için Cehennem var!' der, buyurmuþtur.[739]
Secede vechî li'l-lezî halekahu ue þakka sem'ahu ve basara-hu bi havlihi ve kuvvetihi'
O'nun gücü ue kuvvetiyle, yüzüm, kendisim yaratana, kulak ve göz verene secde etti.[740]
12. Þükür Secdesi:
Sevinçli bir haber alýndýðýnda, bir nimetle karþýlaþýldýðýnda veya bir kötülükten korunulduðunda, Yüce Allah'a secde yapmak müstehaptýr.
Ebû Bekra radiyallahu anh anlatýyor; 'Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) "ý sevindiren bir þey olduðunda veya sevindiði bir þey olduðunda hemen secdeye kapanýrdý. Allah Tebâreke ve Teâla'ya þükür secdesi yapardý.[741]
Ka'b bin Mâlik radiyallahu anh'ýn Yüce Allah tarafýndan tövbesinin kabul edildiðine dair müjde geldiðinde secdeye kapandýðý' rivayet edilmiþtir.[742] Þükür secdesi için abdestli olmak ve kýbleye yönelmek þart deðildir.
Uyarý: Sevinçli bir haber alýndýðýnda ve benzeri durumlarda meþru olan sadece þükür secdesi yapmaktýr. Bu nedenlerle namaz kýlmak meþru deðildir.
[735] Kuraný Kerîm'de secde ayetleri okunduðu zaman yapýlmasý gereken secdedir. (Çev.)
[736] Müslim, 771; Ebû Dâvûd, 746; Tirmîzî, 3481: Ýbni Mâce, 1054.
[737] Hanefî mezhebine göre tilâvet secdesi vacip olduðu için, yapýlmamasý caiz deðildir. (Çev.)
[738] Buhârî, 1073; Müslim, 577.
[739] Müslim, 81.
[740] Ebû Dâvûd, 1401; Tirmîzî, 577; Nesâî, 2/222; Sahih senetle rivayet edilmiþtir.
[741] Ebû Dâvûd, Tirmîzî, Ýbni Mâce. Bu rivayetin senedinde zayýflýk bulunmaktadýr. Ancak bu konuyla ilgili on ikiden fazla sahabiden rivayetler bulunmaktadýr. Bu rivayetlerin bir arada deðerlendirildiðinde hüküm sabit olmaktadýr. -En doðrusunu Allah bilir-.
[742] Buhârî, 4418; Müslim, 2769.
radyobeyan